28 Φεβρουαρίου, 2024

Μήνυμα Μητσοτάκη για την υπόθεση Μπελέρη – «Είναι θέμα σεβασμού του κράτους Δικαίου» (video)

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το δικαίωμά του Φρέντι Μπελέρη σε μια δίκαιη δίκη δεν αποτελεί διμερές ζήτημα Ελλάδας-Αλβανίας

Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για την υπόθεση Φρέντι Μπελέρη έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δυτικών Βαλκανίων στις Βρυξέλλες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας ότι το θέμα ανάληψης καθηκόντων από τον Φρέντι Μπελέρη και το δικαίωμά του σε μια δίκαιη δίκη δεν αποτελεί διμερές ζήτημα Ελλάδας-Αλβανίας, αλλά θέμα σεβασμού του κράτους Δικαίου, που αποτελεί την κορωνίδα της ενταξιακής διαδικασίας.

«Η Ελλάδα υπήρξε και παραμένει από τους πρωτεργάτες της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων»

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την ειλικρινή διάθεση της Ελλάδας να επιλυθεί αυτό το ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας υπήρξε και παραμένει από τους πρωτεργάτες της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.

Διπλωματικές πηγές: Καμία συναίνεση στην ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ χωρίς πρόοδο στην υπόθεση Μπελέρη
Τη θέση της Ελλάδας ότι δεν θα συναινέσει στην ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας εάν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρας, Φρέντι Μπελέρη, επανέλαβαν διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες.

Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι η θέση της Ελλάδας είναι σαφής και έχει διαμηνυθεί στην Αλβανική πλευρά. Η Ελλάδα συναίνεσε στην αποστολή της επιστολής της ΕΕ στα Τίρανα για το πρώτο βήμα έναρξης των διαπραγματεύσεων, υπό την αίρεση ότι μέχρι το επόμενο στάδιο της διαδικασίας πρέπει να υπάρξει μια σαφής κίνηση προς την κατεύθυνση αποκατάστασης της πολιτικής βούλησης του εκλογικού σώματος της Χειμάρας. Δεν είναι θέμα ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, αλλά μια καθαρά πολιτική-διοικητική απόφαση σημείωναν οι ίδιοι διπλωματικοί παράγοντες, προσθέτοντας ότι η ελληνική πλευρά δε ζητά δικαστική απόφαση ούτε παρεμβαίνει, αλλά αυτό που ζητά είναι να δοθεί στον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρας η άδεια να ορκιστεί και να μπορεί να ασκεί τα πολιτικά του δικαιώματα.