26 Απριλίου, 2024

Μαριαλένα Φωναζάκη: Η δυναμική του life coaching

Μαριαλένα Φωναζάκη: Η δυναμική του life coaching

 

 

 

 

Φιλοξενούμε σήμερα μία κυρία από το χώρο του life coaching. Καλωσορίζουμε την κυρία Φωναζάκη Μαριαλένα. Θα σας τη συστήσω μέσα από τα όσα η ίδια αναφέρει στη σελίδα της www.mfdesmefsiscoaching.com.

Η αγάπη της για τις ανθρωπιστικές επιστήμες την ώθησε στην ολοκλήρωση σπουδών στο life coaching, αφενός μέσω του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και αφετέρου μέσω του διεθνούς φορέα AC. Είναι μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Coaching και του AC. Επίσης, διαθέτει επιπρόσθετα πιστοποιητικά στους τομείς Mindfullness, Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπευτική Προσέγγιση, Life Coaching CPD Accredited και Θετική Ψυχολογία, ενώ η επιμόρφωσή της δεν σταματά ποτέ…

Στη μέχρι τώρα πορεία της έχει υπάρξει διευθύνουσα σύμβουλος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου μεγάλων και επιτυχημένων εταιρειών, ενώ παράλληλα διατηρεί και διευθύνει τη δική της επιχείρηση, καθώς είναι ιδρύτρια της MF Desmefsis Coaching με αντικείμενο την παροχή life coaching υπηρεσιών. Οι υπηρεσίες life coaching που παρέχει ειδικεύονται στην αυτοεκτίμηση και στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης σε όλους τους τομείς της ζωής.

Η εμπειρία της στον κόσμο των επιχειρήσεων και στην ελεύθερη αγορά την οδήγησε να εκτιμήσει τις συχνές προκλήσεις και να μαθαίνει να τις διαχειρίζεται. Δεν είχε μάθει να αντιμετωπίζει τις αλλαγές. Μέχρι που συνειδητοποίησε ότι η ελλιπής αυτοεκτίμηση και η απουσία αυτοπεποίθησης κρύβονταν πίσω από κάθε φόβο της. Έτσι, ενέτεινε την προσωπική της εργασία οικοδόμησης μίας υγιούς και ισχυρής σχέσης με τον εαυτό της, θεμέλιο της οποίας θεωρεί ότι είναι η αυτοεκτίμηση.

Μαριαλένα Φωναζάκη

Όραμά της είναι να βοηθήσει όσους περισσότερους ανθρώπους μπορεί, να αποκτήσουν μία υγιή και ισχυρή σχέση με τον εαυτό τους, να ενισχύσουν την αυτοεκτίμησή τους και να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση στους τομείς της ζωής που τη στερούνται.

Αναγνωρίζοντας την αξία της αυτοεκτίμησης και τα δώρα που κρύβονται πίσω από τη δύναμη της αυτοπεποίθησης, σκοπός της είναι να παρέχει ουσιαστική βοήθεια, μέσω βιωματικών ασκήσεων και ατομικών συζητήσεων, ώστε μέσα από την coaching συνεργασία να προσφέρει τα μέγιστα δυνατά οφέλη, ώστε οι άνθρωποι που την έχουν εμπιστευτεί ως life coach τους, να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη προς τον εαυτό τους και να εκτιμήσουν την αξία τους.

Κυρία Φωναζάκη, θα ήθελα αρχικά να μου πείτε τι είναι το life coaching;

Το life coaching αποτελεί μία ασφαλή διαδικασία, στο πλαίσιο της οποίας εφαρμόζονται κατάλληλες μέθοδοι και εργαλεία, τα οποία αποσκοπούν στην επίτευξη των στόχων των ανθρώπων. Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι το life coaching δεν αποτελεί μέθοδο ψυχοθεραπείας ή ψυχανάλυσης.

Ωστόσο, εφόσον ο άνθρωπος το επιθυμεί ή υπάρχει αντίστοιχη ανάγκη, μπορεί να αξιοποιήσει το life coaching παράλληλα με την ψυχοθεραπεία, την ψυχανάλυση ή ακόμα και την ψυχιατρική παρακολούθηση. Το life coaching, επομένως, δεν υποκαθιστά τα ανωτέρω, αλλά αποτελεί μία ξεχωριστή διαδικασία υποστήριξης και εσωτερικής ενδυνάμωσης, που οδηγεί στην αυτοβελτίωση, την αυτογνωσία -η οποία είναι ένα ταξίδι που δεν σταματά ποτέ…- και την επίτευξη των προσωπικών ή/και επαγγελματικών στόχων των ανθρώπων.

Πότε, λοιπόν, είναι χρήσιμο το life coaching;

Το life coaching είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και βοηθητικό σε ψυχικά υγιείς ανθρώπους, οι οποίοι χρειάζονται υποστήριξη στη μεθοδική, ορθολογική και ομαλή πραγματοποίηση αλλαγών σε έναν ή περισσότερους τομείς της ζωής τους (πχ προσωπικό, επαγγελματικό, κλπ). Επίσης, είναι χρήσιμο σε ανθρώπους που νιώθουν ότι «κάτι» δεν πάει καλά στη ζωή τους, αλλά αδυνατούν να προσδιορίσουν τι ακριβώς είναι αυτό που χρήζει αλλαγής.

Ο life coach τους βοηθά και τους υποστηρίζει σε αυτή τη διαδικασία, ώστε να εντοπιστούν οι δυσλειτουργίες και εν συνεχεία, να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Μέσω του life coaching, ο άνθρωπος μπορεί να συγκεκριμενοποιήσει όσα χρήζουν αλλαγής στη ζωή του και να βρει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να απαλλαγεί από αυτά. Γι’ αυτό, το life coaching εμβαθύνει στο παρόν και το μέλλον και όχι στο παρελθόν του ανθρώπου

Οι δικοί σας πελάτες, συγκεκριμένα, τι ζητούν πιο συχνά από εσάς;

Εγώ ειδικεύομαι στην ενίσχυση αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης. Οι συχνότερες φράσεις που μου λένε άνθρωποι που με προσεγγίζουν, θέλοντας να ξεκινήσουμε life coaching συνεδρίες, είναι: «Έχω χαμηλή αυτοεκτίμηση» ή «Δεν έχω αυτοπεποίθηση» ή «Θέλω να σταματήσω να είμαι το καλό παιδί που θέλει να τους έχει όλους ευχαριστημένους» ή «Θέλω να ξεκινήσω να μπορώ να λέω όχι»…

Προβλήματα που όλους λίγο-πολύ μας έχουν απασχολήσει ή συνεχίζουν να μας απασχολούν στην καθημερινότητά μας και να μας προκαλούν δυσλειτουργίες σε έναν ή περισσότερους τομείς της ζωής μας. Ανάλογα με τον τομέα στον οποίο εντοπίζεται η δυσλειτουργία, μέσα από τις life coaching συνεδρίες μας, στοχεύουμε στην προσωπική ενδυνάμωση και ανάπτυξη υγιούς αυτοπεποίθησης στον άνθρωπο που το έχει ανάγκη. Το αποτέλεσμα έρχεται σταδιακά, μέσα από βιωματικές ασκήσεις που καλούνται να εφαρμόσουν οι άνθρωποι και μέσα από τις συζητήσεις μας στις συνεδρίες.

Σε τι διαφοροποιείται η αυτοπεποίθηση από την αυτοεκτίμηση;

Όντως, πρόκειται για δύο διαφορετικές έννοιες, οι οποίες συνηθίζεται να συγχέονται… Ας τις ξεκαθαρίσουμε. Εξ ορισμού, η αυτοπεποίθηση αποτελεί την πεποίθηση του ανθρώπου ότι θα πετύχει έναν ή περισσότερους στόχους του. Είναι η πεποίθησή του ότι θα ανταπεξέλθει επιτυχώς σε διάφορες προκλήσεις και απαιτητικές καταστάσεις.

Γι’ αυτό, η αυτοπεποίθηση δεν είναι γενικευμένη, αλλά συγκεκριμένη και επιμερισμένη στους διάφορους τομείς της ζωής (πχ οικονομική αυτοπεποίθηση, εργασιακή αυτοπεποίθηση,  κοινωνική αυτοπεποίθηση, εμφανισιακή αυτοπεποίθηση). Ένας άνθρωπος μπορεί να έχει αυξημένη οικονομική αυτοπεποίθηση, δηλαδή να πιστεύει ότι τα καταφέρνει στη διαχείριση των οικονομικών του, αλλά ταυτόχρονα να έχει χαμηλή εργασιακή αυτοπεποίθηση, δηλαδή να νιώθει ανασφάλεια στο εργασιακό του περιβάλλον (πχ φόβος απόλυσης, φόβος έκφρασης γνώμης, ανεπάρκεια γνώσεων κλπ). Γι’ αυτό, όταν μιλάμε για αυτοπεποίθηση είναι χρήσιμο να εξειδικεύουμε τον τομέα στον οποίο αναφερόμαστε, γιατί η αυξημένη αυτοπεποίθηση σε έναν τομέα δεν συνεπάγεται αυξημένη αυτοπεποίθηση και στους υπόλοιπους τομείς.

Επίσης, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η αυτοπεποίθηση δεν χαρακτηρίζεται από σταθερότητα κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχουν στιγμές στη ζωή μας που νιώθουμε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε με ένα συγκεκριμένο project στην εργασία μας, και στιγμές που νιώθουμε ανασφάλεια ως προς το αν θα τα καταφέρουμε σε ένα άλλο εργασιακό project.

Μαριαλένα Φωναζάκη

Από την άλλη πλευρά, η αυτοεκτίμηση αφορά το πώς αισθανόμαστε για τον εαυτό μας και το τι αξία πιστεύουμε ότι έχουμε. Η αυτοεκτίμησή μας καλλιεργείται ήδη από την παιδική μας ηλικία και τα βιώματα που έχουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Είναι η εικόνα που έχουμε για εμάς και για το τι είμαστε.

Η αυτοεκτίμησή μας είναι ο πυρήνας μας… ο δικός μας άξονας, που όταν είναι ισχυρός, τότε μένει σταθερός στη θέση του, ανεξάρτητα από τις αποτυχίες, τις δυσκολίες, τις δυσάρεστες εκβάσεις ή οτιδήποτε μπορεί να κλονίζει την αυτοπεποίθησή μας. Η διαφορά μεταξύ αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης, λοιπόν, συνοψίζεται στο ότι η αυτοπεποίθηση έγκειται στο «τι» μπορούμε να καταφέρουμε και η αυτοεκτίμηση έγκειται στο «πώς» βλέπουμε τον εαυτό μας.

Μπορεί ένας άνθρωπος να έχει ταυτόχρονα χαμηλή αυτοπεποίθηση και υψηλή αυτοεκτίμηση;

Όντως, πρόκειται για δύο διαφορετικές έννοιες, οι οποίες συνηθίζεται να συγχέονται… Ας τις ξεκαθαρίσουμε. Εξ ορισμού, η αυτοπεποίθηση αποτελεί την πεποίθηση του ανθρώπου ότι θα πετύχει έναν ή περισσότερους στόχους του. Είναι η πεποίθησή του ότι θα ανταπεξέλθει επιτυχώς σε διάφορες προκλήσεις και απαιτητικές καταστάσεις.

Γι’ αυτό, η αυτοπεποίθηση δεν είναι γενικευμένη, αλλά συγκεκριμένη και επιμερισμένη στους διάφορους τομείς της ζωής (πχ οικονομική αυτοπεποίθηση, εργασιακή αυτοπεποίθηση,  κοινωνική αυτοπεποίθηση, εμφανισιακή αυτοπεποίθηση). Ένας άνθρωπος μπορεί να έχει αυξημένη οικονομική αυτοπεποίθηση, δηλαδή να πιστεύει ότι τα καταφέρνει στη διαχείριση των οικονομικών του, αλλά ταυτόχρονα να έχει χαμηλή εργασιακή αυτοπεποίθηση, δηλαδή να νιώθει ανασφάλεια στο εργασιακό του περιβάλλον (πχ φόβος απόλυσης, φόβος έκφρασης γνώμης, ανεπάρκεια γνώσεων κλπ).

Γι’ αυτό, όταν μιλάμε για αυτοπεποίθηση είναι χρήσιμο να εξειδικεύουμε τον τομέα στον οποίο αναφερόμαστε, γιατί η αυξημένη αυτοπεποίθηση σε έναν τομέα δεν συνεπάγεται αυξημένη αυτοπεποίθηση και στους υπόλοιπους τομείς. Επίσης, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η αυτοπεποίθηση δεν χαρακτηρίζεται από σταθερότητα κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχουν στιγμές στη ζωή μας που νιώθουμε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε με ένα συγκεκριμένο project στην εργασία μας, και στιγμές που νιώθουμε ανασφάλεια ως προς το αν θα τα καταφέρουμε σε ένα άλλο εργασιακό project.

Από την άλλη πλευρά, η αυτοεκτίμηση αφορά το πώς αισθανόμαστε για τον εαυτό μας και το τι αξία πιστεύουμε ότι έχουμε. Η αυτοεκτίμησή μας καλλιεργείται ήδη από την παιδική μας ηλικία και τα βιώματα που έχουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Είναι η εικόνα που έχουμε για εμάς και για το τι είμαστε. Η αυτοεκτίμησή μας είναι ο πυρήνας μας… ο δικός μας άξονας, που όταν είναι ισχυρός, τότε μένει σταθερός στη θέση του, ανεξάρτητα από τις αποτυχίες, τις δυσκολίες, τις δυσάρεστες εκβάσεις ή οτιδήποτε μπορεί να κλονίζει την αυτοπεποίθησή μας.

Η διαφορά μεταξύ αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης, λοιπόν, συνοψίζεται στο ότι η αυτοπεποίθηση έγκειται στο «τι» μπορούμε να καταφέρουμε και η αυτοεκτίμηση έγκειται στο «πώς» βλέπουμε τον εαυτό μας.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση μπορούν να διορθωθούν;

Μαριαλένα Φωναζάκη

Βέβαια! Τόσο η χαμηλή αυτοπεποίθηση όσο και η χαμηλή αυτοεκτίμηση επιδέχονται βελτίωσης. Ανέφερα προηγουμένως ότι η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση αποτελούν δύο διαφορετικές έννοιες και δεν πρέπει να συγχέονται. Ωστόσο, δεν θα ήταν λάθος αν δούμε την αυτοπεποίθηση ως ένα «κομμάτι» της αυτοεκτίμησης.

Αν φανταστούμε την αυτοεκτίμηση ως ένα παζλ, τότε η αυτοπεποίθηση αποτελεί ένα από τα κομμάτια του παζλ αυτού. Επομένως, μέσω της ενίσχυσης της αυτοπεποίθησης ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης.

Σαφώς, η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης είναι πολυπλοκότερη από την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης. Ο λόγος έγκειται στον διευρυμένο και πολυδιάστατο χαρακτήρα της αυτοεκτίμησης, όπως προανέφερα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης είναι ακατόρθωτη. Είναι εφικτή, αλλά χρειάζεται μεγάλη εσωτερική δουλειά, υπομονή και επιμονή από τον άνθρωπο.

Όπως προανέφερα, τα επίπεδα της αυτοεκτίμησης διαμορφώνονται ήδη από την παιδική ηλικία… Αρκεί ο άνθρωπος να μπορεί να αντιληφθεί ότι μία διαμορφωμένη κατάσταση από την παιδική του ηλικία, δεν μπορεί να εξομαλυνθεί/διορθωθεί μέσα σε μία μέρα… Γι’ αυτό σκοπίμως ανέφερα την υπομονή και την επιμονή.

Μπορείτε να μας αναφέρετε μερικούς τρόπους που εφαρμόζετε για να βοηθήσετε τους ανθρώπους που σας έχουν επιλέξει ως life coach για την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησής τους;

Αρχικά, είναι βασικό οι άνθρωποι να προσδιορίσουν τη βάση τους, που δεν είναι άλλη από τις αρχές, τις αξίες και τις πεποιθήσεις τους σε όλους τους τομείς της ζωής τους. Αυτός είναι ο δικός τους «άξονας» και οι επιλογές, αποφάσεις και κινήσεις τους πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένες με αυτόν, ώστε να αποφεύγονται εσωτερικές συγκρούσεις. Με λίγα λόγια, οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ποιοι είναι και τι πρεσβεύουν σε κάθε τομέα της ζωής τους. Επίσης, στις coaching συνεδρίες μας, μέσω ατομικών συζητήσεων και ειδικών εργαλείων που εφαρμόζω και χρησιμοποιώ, εντοπίζουμε τις δυσλειτουργικές πεποιθήσεις και εργαζόμαστε στην απαλλαγή του ανθρώπου από αυτές.

Παράλληλα, σταδιακά ο άνθρωπος καλείται να έρθει αντιμέτωπος με προκλήσεις, κατόπιν προετοιμασίας, δημιουργίας δικλείδων ασφαλείας και ορθολογικής σκέψης, ώστε πρακτικά να δει και ο ίδιος ότι μπορεί να τα καταφέρει σε αυτές. Έχει τη δική μου υποστήριξη στη διαδικασία αυτή. Η έκθεση του ανθρώπου σε προκλήσεις και η επιτυχής αντιμετώπισή τους, αυτή είναι που ενισχύει την αυτοπεποίθηση. Μέσω προσωπικών επιτευγμάτων, ο άνθρωπος σταδιακά αποκτά την αίσθηση της επάρκειας και αναγνωρίζει την αξία του.

Έτσι, ενισχύεται ταυτόχρονα και η αυτοεκτίμηση. Ωστόσο, για την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης απαιτείται επιπρόσθετη προσωπική και εσωτερική εργασία, στην οποία η αυτογνωσία διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Μέσα από τις συνεδρίες μας, ο άνθρωπος βοηθιέται και υποστηρίζεται στο σύνολο αυτής της προσωπικής και εσωτερικής εργασίας που απαιτείται να ακολουθήσει. Έτσι, σταδιακά επέρχεται η ενίσχυση αφενός της αυτοπεποίθησης και αφετέρου της αυτοεκτίμησής του.

Μαριαλένα Φωναζάκη

Κυρία Φωναζάκη, με ποιον τρόπο διεξάγονται οι συνεδρίες σας;

Οι συνεδρίες μου πραγματοποιούνται αμιγώς online, μέσω Skype ή όποιας άλλης αντίστοιχης πλατφόρμας εξυπηρετεί τον πελάτη.

Υπάρχει διαφορά στο αποτέλεσμα μεταξύ online και δια ζώσης συνεδρίας;

Βασιζόμενη στις συνεδρίες που έχω υποστηρίξει μέχρι στιγμής, αλλά και από το feedback των πελατών μου, οι online συνεδρίες αποτελούν μία οικονομικότερη επιλογή εν συγκρίσει με τις δια ζώσης συνεδρίες, ενώ τους απαλλάσσουν από τον χρόνο και το κόστος της μετακίνησης από και προς έναν άλλον χώρο. Επίσης, προσφέρουν ευελιξία, λόγω του ότι οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν life coaching από την άνεση του σπιτιού τους, από τον χώρο της εργασίας τους ή από όποιον άλλον χώρο τους ευχαριστεί. Παράλληλα, δεν υπονομεύεται η προσωπική επαφή με τον coach, καθώς υπάρχει κανονικά η οπτική επαφή, με τη διαφορά ότι μεσολαβεί μία οθόνη…

Η οθόνη δεν μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στο χτίσιμο μίας υγιούς σχέσης συνεργασίας και εμπιστοσύνης. Η αποτελεσματικότητα της coaching συνεργασίας δεν εξαρτάται από το αν αυτή γίνεται online ή δια ζώσης, αλλά από το αν ο coach πληροί βασικά χαρακτηριστικά, με κυριότερο αυτό της ενσυναίσθησης απέναντι στον πελάτη του, αλλά και από το αν ο άνθρωπος που ζητά υποστήριξη, είναι διαθέσιμος να ξεκινήσει την προσωπική εργασία που απαιτείται.

Κυρία Φωναζάκη θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που ενημερώσατε σήμερα το αναγνωστικό κοινό μας για το life coaching, την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση.  Ωστόσο, αν κάποιος από τους αναγνώστες μας έχει ανάγκη τις υπηρεσίες σας, θα μπορούσε να σας βρει σε κάποιο τηλέφωνο και να κλείσει κάποιο online ραντεβού μαζί σας;

Και εγώ σας ευχαριστώ για το χρόνο σας και για την ευκαιρία που μου δώσατε να ενημερώσω το αναγνωστικό κοινό σας για τα θέματα που αναφέρατε. Σε περίπτωση που κάποιος/α χρειαστεί τις υπηρεσίες μου, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου είτε συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας στο site μου www.mfdesmefsiscoaching.com, είτε καλώντας με απευθείας στο 6942702093, είτε στέλνοντας e-mail στο info@mfdesmefsiscoaching.com.