27 Απριλίου, 2024

Μακάμπι Τελ Αβίβ – Ολυμπιακός 1-6: Μυθική πρόκριση των Ερυθρόλευκων στα προημιτελικά του Conference League!

Intime

Ο Ολυμπιακός έκανε θρυλικό come back ανατρέποντας το 1-4 της Μακάμπι

Τι μυθική βραδιά για το ελληνικό ποδόσφαιρο! Τι θρυλική βραδιά για τον Ολυμπιακό! Μετά το 5-1 του ΠΑΟΚ επί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, η Ελλάδα πανηγύρισε ακόμα μία επική πρόκριση καθώς οι Ερυθρόλευκοι θριάμβευσαν στη Σερβία επικρατώντας με το ασύλληπτο 1-6 της Μακάμπι Τελ Αβίβ και πήραν το εισιτήριο για τα προημιτελικά του Conference League! Εκεί όπου η Ελλάδα θα έχει δύο εκπροσώπους στην κλήρωση της Παρασκευής (15/3, 15.00)!

Όλα έμοιαζαν χαμένα για τον Ολυμπιακό μετά το 1-4 των Ισραηλινών στο Γ. Καραϊσκάκης. Μεσολάβησε και η ήττα (1-3) απ’ τον Παναθηναϊκό που έκανε ακόμα πιο βαρύ το κλίμα για τους Πειραιώτες. Κι όμως οι παίκτες του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ πίστεψαν στη μεγάλη ανατροπή και έγραψαν ιστορία. Ανέκαμψαν, έδειξαν χαρακτήρα μέσα στο γήπεδο, είχαν σχέδιο και κυρίως ψυχή και παίζοντας καταπληκτικά απ’ την αρχή μέχρι το τέλος, κυριάρχησαν ολοκληρωτικά της Μακάμπι με το ιστορικό 1-6!

Ο Ολυμπιακός έκανε ιδανικό ξεκίνημα και έδειξε στη Μακάμπι ότι πήγε αποφασισμένος στη Σερβία για το μεγάλο come back. Έβαλε γκολ στο δεκάλεπτο, έκλεισε στο 0-3 το ημίχρονο, τελείωσε το 90λεπτο στο 1-4 και στην παράταση σκόραρε άλλες δύο φορές για να δώσεις επικές διαστάσεις στην πρόκρισή του. Μια πρόκριση ιστορική για τους Πειραιώτες που βρίσκονται και πάλι σε προημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης μετά τη σεζόν 1998-99 και τις αναμετρήσεις με τη Γιουβέντους στο Champions League.

Τα highlights

Η ώρα της κλήρωσης

Η κλήρωση για την προημιτελική φάση του Conference League (θα βγουν και οι διασταυρώσεις μέχρι τον τελικό της OPAP Arena) θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Παρασκευής (15/3, 15.00) στη Νιόν της Ελβετίας. Εκεί θα βρίσκονται ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός. Είναι η πρώτη φορά που το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει δύο ομάδες σε προημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης!

H εξέλιξη του αγώνα

Ο Ολυμπιακός… πλήρωσε με το ίδιο νόμισμα τη Μακάμπι στο ξεκίνημα του ματς. Όπως οι Ισραηλινοί σκόραραν σχεδόν με τη σέντρα στο πρώτο ματς, έτσι και οι Πειραιώτες βρήκαν γκολ απ’ τα… αποδυτήρια. Μόλις στο 10′ ο Ολυμπιακός άνοιξε το σκορ με τον Ποντένσε να πιάνει ένα θαυμάσιο σουτ μέσα απ’ την περιοχή (0-1).

Οι Ερυθρόλευκοι συνέχισαν να πιέζουν και να κυνηγούν ένα δεύτερο γκολ. Κι αφού έχασαν μια μεγάλη ευκαιρία στο 25′ με τον Ελ Κααμπί, έφτασαν στο 0-2 στο 36′. Ο Ποντένσε άνοιξε για τον Φορτούνη, ο οποίος ευστόχησε στο τετ α τετ γράφοντας το 0-2.

Η ομάδα του Μεντιλίμπαρ όμως δεν έμεινε εκεί και προτού ολοκληρωθεί το ημίχρονο σκόραρε για τρίτη φορά. Στο 45+3′ ο Ποντένσε σέντραρε απ’ τη δεξιά πλευρά και ο Ελ Κααμπί έστειλε την μπάλα στα δίχτυα με κεφαλιά διαμορφώνοντας το εκπληκτικό 0-3, που έφερε τις δυο ομάδες στα ίσια με συνολικό σκορ 4-4!

Ο Ολυμπιακός δεν άρχισε το ίδιο καλά το δεύτερο ημίχρονο γεγονός που εκμεταλλεύτηκε η Μακάμπι. Η ισραηλινή ομάδα έπειτα από ένα πεντάλεπτο πίεσης κέρδισε πέναλτι σε ανατροπή του Κανιτσόφσκι απ’ τον Ρέτσο και ο Ζαχάβι ήταν εύστοχος απ’ την άσπρη βούλα γράφοντας το 1-3 στο 57′. Η Μακάμπι βρέθηκε και πάλι σε θέση πρόκρισης…

Ο Ολυμπιακός όμως αντέδρασε και δεν άργησε να φέρει και πάλι το συνολικό σκορ στα ίσια. Στο 65′ ο Όρτα σέντραρε από αριστερά και ο Ελ Κααμπί με ασύλληπτο ανάποδο ψαλίδι έγραψε εντυπωσιακά το 1-4 των Πειραιωτών που έφεραν το συλικό σκορ στο 5-5!

Ο Ολυμπιακός είχε τεράστια ευκαιρία με τον Γιόβετιτς στο 90+3′ για να σκοράρει για το 1-5 και να φύγει απ’ τη Σερβία με την πρόκριση, όμως η μπάλα κατέληξε άουτ και η αναμέτρηση οδηγήθηκε στην παράταση.

Ό,τι δεν κατάφερε όμως στις καθυστερήσεις ο Γιόβετιτς, το πέτυχε στο έξτρα ημίωρο. Στο 92′ ο Μαυροβούνιος πήρε το ριμπάουντ μετά από εκτέλεση φάουλ του Φορτούνη και με δυνατό σουτ από πλάγια θέση μέσα απ’ τη μικρή περιοχή έγραψε το εντυπωσιακό 1-5 φέρνοντας τους Ερυθρόλευκους σε θέση πρόκρισης με συνολικό σκορ 6-5!

Το… πάρτυ είχε και συνέχεια για τους Ερυθρόλευκους! Στο 103′ ο Μασούρας κινήθηκε γρήγορα στην αντεπίθεση, πέρασε και τον γκολκίπερ της Μακάμπι, γύρισε πολύ ωραία για τον Ελ Αραμπί, ο οποίος μπήκε με την μπάλα στα δίχτυα υπογράφοντας το ασύλληπτο 1-6!

Mακάμπι Τελ Αβίβ: Μισπάτι, Σαχάρ (91΄ Αβ. Κοέν), Ναχμίας, Σαμπορίτ, Ρεβίβο (113΄ Νταβιτζάτζα), Πέρετζ, φαν Όβερεεμ (74΄ Τούργκεμαν), Κανιτσόβσκι, Ντάβιντα, Μίλσον (16΄λ.τρ. Μπίτον, 108΄ Μποντόσο), Ζαχάβι (108΄ Γιον. Κοέν).

 

Ολυμπιακός: Τζολάκης, Ροντινέι (106′ Κίνι), Ρέτσος, Κάρμο, Ορτέγκα, Έσε, Τσικίνιο, Όρτα (83′ Γιόβετιτς), Ποντένσε (102′ Ιμπόρα), Φορτούνης (95′ Μασούρας), Ελ Κααμπί (88′ Ελ Αραμπί).