4 Μαΐου, 2024

Κυπελλούχος Ελλάδας ο Ολυμπιακός για τρίτη σερί σεζόν! Κυριάρχησε του Παναθηναϊκού στον τελικό

Intime

Ο Ολυμπιακός νίκησε τον Παναθηναϊκό με 69-58

Ο Ολυμπιακός κυριάρχησε στον τελικό του Final 8 του Παναθηναϊκού και κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας στο μπάσκετ για τρίτη σερί χρονιά και δωδέκατη συνολικά στην ιστορία του θεσμού. Οι Ερυθρόλευκοι επικράτησαν με 69-58 των Πρασίνων στο Ηράκλειο της Κρήτης και πανηγύρισαν τον δεύτερο τίτλο της σεζόν καθώς είχαν νικήσει και στο ξεκίνημα της περιόδου στο Σούπερ Καπ. Ήταν η τρίτη εφετινή νίκη των Πειραιωτών (κέρδισαν και για την Euroleague) επί του «αιώνιου» αντιπάλου, που έχει επικρατήσει δύο φορές στο πρωτάθλημα.

O έβδομος διαδοχικός τίτλος εντός συνόρων ήρθε με την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα να «εξουδετερώνει» όλα τα ατού του Τριφυλλιού μέσα από την αποτελεσματική άμυνά της. Έβγαλε την απαιτούμενη σκληράδα και είχε περισσότερη ενέργεια. Παράλληλα, οι Κυπελλούχοι Ελλάδας πήραν πολλά -και- από τη γραμμή των ψηλών τους, με τους Πράσινους να είναι μονοδιάστατοι επιθετικά και «μπλοκαρισμένοι» σχεδόν σε όλο το ματς (16 λάθη).

Ο Μουστάφα Φαλ άρχισε το «πάρτι» εντός της ρακέτας (13 πόντοι με 6/7 εντός πεδιάς και 7 ριμπάουντ), για να το συνεχίσουν οι Μόουζες Ράιτ (13 πόντοι, 5 ριμπάουντ) και Φίλιπ Πετρούσεφ (10 πόντοι). Φυσικά, η νίκη του Ολυμπιακού γίνεται ακόμα πιο σπουδαία, αν σκεφτεί κανείς πως τα επιθετικά… όπλα των Πειραιωτών δεν ήταν σε καλή βραδιά (2/7 ο Αϊζάια Κάνααν, 6π. ο Άλεκ Πίτερς). Σίγουρα, η προετοιμασία, το «θέλω» και το υψηλό επίπεδο έντασης των Πειραιωτών ήταν στοιχεία που έκαναν διαφορά, παρά τα 5/26 «ερυθρόλευκα» τρίποντα. Άστοχος (1/7 σουτ), αλλά θετικός ο Τόμας Ουόκαπ (2 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 5 κλεψίματα).

Στην αντίπερα όχθη, οι παίκτες του Εργκίν Αταμάν έμοιαζαν… σκασμένοι. Ο Ντίνος Μήτογλου είχε 13 πόντους και 7 ριμπάουντ, ο Ματίας Λεσόρ ήταν διψήφιος (10π.) αλλά μη επιδραστικός αμυντικά, ενώ η τριπλέτα των γκαρντ δεν έδωσε τα αναμενόμενα. Ο Κώστας Σλούκας είχε 3 πόντους (1/3 προσπάθειες), 2 ριμπάουντ και 1 ασίστ σε 21′, ο Κέντρικ Ναν σημείωσε 8 πόντους με 3/10 σουτ και 4 ασίστ/ 3 λάθη, ενώ ο Τζέριαν Γκραντ μέτρησε 8 πόντους με 2/6 εντός πεδιάς και 5 ασίστ/ 4 λάθη.

Η εξέλιξη του τελικού

Το παιχνίδι, όπως αναμενόταν, ήταν σκληρό και παίχτηκε στην δύναμη και στις μονομαχίες. Οι δυο ομάδες ήταν εξαιρετικά άστοχες, ενώ τελείωσαν την πρώτη περίοδο δίχως να σκοράρουν τρίποντο (0/5 είχαν οι Πράσινοι, 0/4 οι Ερυθρόλευκοι)! Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε το δεκάλεπτο στο +2 (12-14) με τον Φαλ να είναι ο κορυφαίος του γηπέδου με έξι πόντους και δύο τάπες! Από πλευράς Παναθηναϊκού, κι ο Λεσόρ είχε έξι πόντους.

Το νευρικό παιχνίδι συνεχίστηκε και για τις δυο ομάδες και στη δεύτερη περίοδο. Είναι ενδεικτικό ότι ο Ολυμπιακός έφτασε να έχει 0/12 τρίποντο πετυχαίνοντας το πρώτο του με τον Γουόκαπ στο 18′, ενώ τελείωσε το ημίχρονο με 1/14! Απ’ την άλλη πλευρά ο Παναθηναϊκός, που ευστόχησε στο πρώτο σουτ τριών πόντων (είχε 2/9) στο 13′ με τον Μήτογλου, είχε εννέα λάθη και τον Σλούκα εκτός ρυθμού παιχνιδιού. Οι Πειραιώτες πήγαν στ’ αποδυτήρια με διαφορά πέντε πόντων (25-30) σε ένα ματς στο οποίο σημειώθηκαν μόλις 55 πόντοι.

Ο Παναθηναϊκός με ένα γρήγορο 4-0 στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου μείωσε στον πόντο (29-30), αλλά η περίοδος ολοκληρώθηκε με τον Ολυμπιακό να έχει ένα σημαντικό προβάδισμα οχτώ πόντων με 39-47. Ο Παναθηναϊκός δεν είχε καλές επιθετικές επιλογές, είχε αστοχία (έχασε δύο βολές ο Λεσόρ) αλλά και παράπονα απ’ τη διαιτησία (ο Αταμάν χρεώθηκε τεχνική ποινή για διαμαρτυρία) και ο Ολυμπιακός με ένα σερί 8-0 στο φινάλε, μπήκε στην τελευταία περίοδο με τη μεγαλύτερη διαφορά στο παιχνίδι.

Οι παίκτες του Ολυμπιακού είχαν πιο καθαρό μυαλό στην τελική ευθεία, σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό που έκανε βιαστικές επιθέσεις. Κάπως έτσι η διαφορά εκτοξεύτηκε στο +13 με τρίποντο του Πετρούσεφ. Οι Ερυθρόλευκοι διαχειρίστηκαν έξυπνα το προβάδισμά τους μέχρι τέλους και πανηγύρισαν μια σημαντική νίκη επί του «αιώνιου» αντιπάλου που παράλληλα χάρισε στον σύλλογο έναν σημαντικό τίτλο.

Παναθηναϊκός (Εργκίν Αταμάν): Καλαϊτζάκης, Σλούκας 3 (1), Παπαπέτρου 2, Γκραντ 11 (2), Ναν 10, Λεσόρ 12, Αντετοκούνμπο, Γκριγκόνις 4, Ερνανγκόμεθ, Μήτογλου 16 (4).

Ολυμπιακός (Γιώργος Μπαρτζώκας): Ουόκαπ 5 (1), Ράιτ 13, Κέινααν 6 (2), Λαρεντζάκης 4, Μήτρου-Λονγκ 3, Φαλ 13, Παπανικολάου 9, Μπραζντέικις, Πίτερς 6 (1), Πετρούσεφ 10 (1).