27 Φεβρουαρίου, 2024

Κρέας σκέτο «λουκούμι»: Η απόλυτη συνταγή για χοιρινό που θα απογειώσει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι με μέλι και μπαχαρικά

Θα σας τρέξουν τα σάλια

Μια ανάσα από το τραπέζι των Χριστουγέννων και είναι βέβαιο ότι κατακλυζόμαστε από ιδέες και σκέψεις σχετικά με τις δημιουργίες που θα πρωταγωνιστήσουν στο γιορτινό γεύμα ή δείπνο.

Στο κλασικό δίλημμα των ημερών χοιρινό ή γαλοπούλα πολλοί είναι εκείνοι που θα προτιμήσουν το κατεξοχήν χριστουγεννιάτικο κρέας της παραδοσιακής κουζίνας. Όχι άδικα, αφού είτε μαγειρεμένο με πρασοσέλινο στην κατσαρόλα είτε ψητό στο φούρνο και στη γάστρα βγαίνει «λουκούμι».

Χοιρινό κρέας μούρλια αρκεί να μπει στη μαρινάδα αποβραδίς, ώστε να πάρει όλα τα αρώματα. Το βάζετε στο ταψί, το νοστιμίζετε με ένα μείγμα μουστάρδας, μελιού, σόγιας σος και θυμαριού κι αφού ψηθεί, το περνάτε για λίγο από το γκριλ για να δημιουργηθεί μια λαχταριστή, τραγανή πέτσα.

Εκτέλεση

Το αφήνετε στη μαρινάδα αποβραδίς, το βάζετε στο ταψί, το νοστιμίζετε με ένα μείγμα μουστάρδας, μελιού, σόγιας σος και θυμαριού κι αφού ψηθεί, το περνάτε για λίγο από το γκριλ για να δημιουργηθεί μια λαχταριστή, τραγανή πέτσα. Προτιμήστε να αλατίσετε το κρέας ανάλογα με τη γεύση σας αφού το σερβίρετε, γιατί είναι ήδη μαριναρισμένο στο υγρό μείγμα με αλάτι και έχει ψηθεί με τη σόγια.

Κρέας σκέτο «λουκούμι»: Η απόλυτη συνταγή για χοιρινό που θα απογειώσει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι με μέλι και μπαχαρικά

Για να το ετοιμάσετε, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

  • Πριν μαγειρέψετε το κρέας βάλτε σε ένα μπολ 4 λίτρα νερό, 50 γρ. αλάτι και 100 γρ. ζάχαρη. Ανακατέψτε για να διαλυθούν η ζάχαρη και το αλάτι και βάλτε στη μαρινάδα το κομμάτι του κρέατος. Αφήστε το στο ψυγείο για 8 ώρες.
  • Μετά βγάλτε το από τη μαρινάδα και ξεπλύνετέ το. Σκουπίστε το και βάλτε το στο ταψί.
  • Ανακατέψτε σε ένα μπολ τη μουστάρδα, τη σόγια σος, το ελαιόλαδο, το θυμάρι ψιλοκομμένο και 1 κουταλιά μέλι.
  • Αλείψτε το κρέας με αυτό το μείγμα.
  • Ρίξτε στο ταψί το κρασί και σκεπάστε με αλουμινόχαρτο. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 1,5 ώρα.
  • Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και αλείψτε το κρέας με τις υπόλοιπες δύο κουταλιές μέλι.
  • Ξαναβάλτε το κρέας στο φούρνο και ψήστε στο γκριλ για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
  • Κόψτε το χοιρινό σε φέτες και σερβίρετε με τη γαρνιτούρα της προτίμησής σας.