20 Απριλίου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ποινική δίωξη στον πατέρα Αντώνιο για ασέλγεια ανηλίκων κατά συρροή

Κιβωτός του Κόσμου: Ποινική δίωξη στον πατέρα Αντώνιο για ασέλγεια ανηλίκων κατά συρροή

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση

Αντιμέτωπος με βαρύτατα αδικήματα είναι, πλέον, ο ιδρυτής της «Κιβωτού του Κόσμου» πατέρας Αντώνιος καθώς μετά από πολύμηνη εισαγγελική έρευνα ασκήθηκε σε βάρος του ποινική δίωξη, μεταξύ άλλων, για το κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση.

Η κακουργηματική δίωξη, για την οποία θα κληθεί ο ιερέας σε απολογία από τον αρμόδιο ανακριτή, αφορά στις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση ενός 19χρονου πρώην τροφίμου της «Κιβωτού του Κόσμου» και ενός 15χρονου που εξακολουθεί να φιλοξενείται στη δομή και φέρεται να αφορά την περίοδο από το Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Ιανουάριο του 2022.

Εξηγήσεις ενώπιον της δικαιοσύνης για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος, εκτός από τον πατέρα Αντώνιο, θα δώσουν και επτά πρώην εργαζόμενοι της δομής οι οποίοι βρέθηκαν, επίσης, στο επίκεντρο της έρευνας μετά από καταγγελίες για κακοποιητικές συμπεριφορές. Παράλληλα, δείτε την απάντηση του ίδιου για τις κατηγορίες εναντίον του.

Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για ένα πρόσωπο από τη δομή της Αθήνας, ένα ζευγάρι από δομή στα Γιάννενα και τέσσερα πρόσωπα από δομές σε Χίο και Βόλο.

πατέρας Αντώνιος

Η εισαγγελία άσκησε ποινική δίωξη, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της βαριάς σωματικής βλάβης ανηλίκων κατά συρροή, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης ανηλίκων κατά συρροή, της απλής σωματικής βλάβης κατά συρροή, της απειλής σε βάρος ανηλίκων κατά συρροή, της έκθεση ανηλίκων σε κίνδυνο κατά συρροή, της συνέργειας σε απλή σωματική βλάβη κατά συρροή ενώ ως ηθικός αυτουργός κατηγορείται ο ιδρυτής της «Κιβωτού» πατέρας Αντώνιος.

Ο κύκλος της εισαγγελικής έρευνας «έκλεισε» με καταθέσεις μαρτύρων που είχαν προτείνει οι κατηγορούμενοι αμέσως μετά τις εξηγήσεις που έδωσαν όταν κλήθηκαν με την ιδιότητα του υπόπτου.

Η «σκυτάλη» της υπόθεσης, σε ό,τι αφορά την κακουργηματική πράξη της σεξουαλικής κακοποίησης, περνά στα χέρια του ανακριτή ο οποίος θα καλέσει σε απολογία τον πατέρα Αντώνιο που έχει, ήδη, δώσει το στίγμα της υπερασπιστικής του γραμμής στο υπόμνημα των εξηγήσεων του. Στις εξηγήσεις του ο κατηγορούμενος, πλέον, ιερέας δίνει τη δική του εκδοχή για την υπόθεση κάνοντας λόγο για «ανύπαρκτη ποινική υπόθεση που επιχειρείται να στηριχθεί σε κραυγαλέες αναλήθειες, φήμες, διαδόσεις, ψευδή και κατασκευασμένα δημοσιεύματα, με τη σύμπραξη καλοθελητών, που εποφθαλμιούν το έργο της “Κιβωτού”». Μάλιστα, ο ιερέας φέρεται να αφήνει αιχμές για σκοπιμότητες χαρακτηρίζοντας ψευδείς τις δύο καταγγελίες εις βάρος του.

«Λόγω προφανών σκοπιμοτήτων, ύστερα από 25 χρόνια ευδόκιμης λειτουργίας, υποβλήθηκαν δύο καταγγελίες σε βάρος της διοίκησης της “Κιβωτού”, που άκριτα υιοθετήθηκαν από ορισμένες μόνον Αρχές, φορείς και Μέσα. Δύο καταγγελίες προκλητικά και αυταπόδεικτα ψευδείς και αυτοαναιρούμενες. Μάλιστα, η επόμενη “αντέγραφε” τις αοριστολογίες και τα αβάσιμα περιστατικά της προηγούμενης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πατέρας Αντώνιος στην Κιβωτό του Κόσμου

Το σκέλος της υπόθεσης που αφορά στα αδικήματα που τιμωρούνται σε βαθμό πλημμελήματος διαχωρίστηκε καθώς εκτιμάται πως υπάρχει κίνδυνος παραγραφής αφού οι πράξεις, σύμφωνα με την κατηγορία, έχουν τελεστεί από τον Απρίλιο του 2018 έως τον Αύγουστο του 2022. Η συγκεκριμένη δικογραφία αναμένεται, το επόμενο διάστημα, να φτάσει ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν πως από την εισαγγελική έρευνα προέκυψαν ενδείξεις κι άλλων αξιόποινων πράξεων, μη συναφών με τις παραπάνω, που αφορούν σε άλλα πρόσωπα, τροφίμους ή εργαζόμενους σε δομές. Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, διαβιβάζονται στις εισαγγελίες Πειραιά και Χίου όπου θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Στο στόχαστρο και τα οικονομικά της «Κιβωτού»

Ο ιδρυτής της «Κιβωτού του Κόσμου» έχει ένα ακόμη μέτωπο ανοικτό, αυτό που αφορά στα οικονομικά της δομής τα οποία έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» των αρχών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αρμόδιος εισαγγελέας, ο οποίος μελετά το πόρισμα της Οικονομικής Αστυνομίας, βρίσκεται ένα βήμα πριν καλέσει σε ανωμοτί εξηγήσεις έντεκα πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Η έρευνα κινείται προς πάσα κατεύθυνση καθώς έχει δοθεί εντολή για φορολογικό έλεγχο στα οικονομικά της δομής για την τελευταία πενταετία, διαχειριστικό έλεγχο ενώ ελέγχεται και το ενδεχόμενο να έχουν δοθεί στην «Κιβωτό» επιχορηγήσεις ή χρηματοδοτήσεις από κρατικούς φορείς ή από ευρωπαϊκούς πόρους. Επίσης, έχει διαταχθεί το άνοιγμα εταιρικών λογαριασμών, αλλά και των λογαριασμών έντεκα φυσικών προσώπων στα οποία περιλαμβάνονται ο πατέρας Αντώνιος, η πρεσβυτέρα, στενά συγγενικά τους πρόσωπα και μέλη της διοίκησης της δομής.

Το επίμαχο πόρισμα, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να διαπιστώνει δαπάνες που υπερβαίνουν τα 2 εκατομμύρια ευρώ με ενδείξεις «αόρατων» προμηθειών, αγορών, κατασκευών και εργασιών, ενώ φέρεται να δόθηκαν χρήματα με άγνωστη πηγή προέλευσης για ενέργειες που είτε δεν έγιναν είτε δεν τελείωσαν. Από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι ελεγκτές, οι οποίοι αναζήτησαν ενδείξεις για το ενδεχόμενο να έχει διαπραχθεί υπεξαίρεση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, φέρονται να διακινήθηκαν χρήματα σε «σακούλες» καθώς εμφανίζεται να μην δικαιολογείται , από οποιαδήποτε άλλη πηγή, η προέλευση τους.