27 Ιουλίου, 2024

Καρκίνος του πνεύμονα: Νέο πρωτοποριακό φάρμακο σταματά την εξέλιξή του

Καρκίνος του πνεύμονα/pexels

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως

Νέο φάρμακο σταματά την εξέλιξη του καρκίνου του πνεύμονα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από οποιαδήποτε άλλη θεραπεία στην ιστορία της ιατρικής, υποστηρίζουν γιατροί βασισμένοι σε αποτελέσματα κλινικών δοκιμών.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, με περίπου 1,8 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Τα ποσοστά επιβίωσης των ατόμων με προχωρημένες μορφές της νόσου, όπου οι όγκοι έχουν εξαπλωθεί, είναι ιδιαίτερα χαμηλά.

Σε πάνω από το 60% των ασθενών σταμάτησε η εξέλιξη της νόσου

Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς (60%) που διαγνώστηκαν με προχωρημένες μορφές καρκίνου του πνεύμονα και έλαβαν lorlatinib ήταν ζωντανοί πέντε χρόνια μετά και η νόσος να έχει εξελιχθεί. Το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 8% σε ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με ένα τυπικό φάρμακο, τονίζει η μελέτη.

Ο χρόνος που καταγράφηκε χωρίς να εξελιχθεί η νόσος είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί ποτέ σε ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, την πιο συχνή μορφή της νόσου παγκοσμίως. Παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (Asco) στο Σικάγο την Παρασκευή.

«Από όσο γνωρίζουμε, τα αποτελέσματα αυτά είναι πρωτοφανή», δήλωσε στον Guardian ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ Μπέντζαμιν Σόλομον, ιατρικός ογκολόγος στο Κέντρο Καρκίνου Peter MacCallum στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

allum στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

Καρκίνος του πνεύμονα/pexels
Καρκίνος του πνεύμονα/pexels

Δοκιμή σε 3, 296 ασθενείς

Στη μελέτη φάσης 3, 296 ασθενείς με προχωρημένες μορφές μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα κατανεμήθηκαν τυχαία να λάβουν είτε lorlatinib (149 ασθενείς) είτε crizotinib (147 ασθενείς, εκ των οποίων 142 έλαβαν τελικά θεραπεία).

Λίγο περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς ήταν γυναίκες. Στο 25% περίπου από αυτούς ο καρκίνος του πνεύμονα είχε ήδη εξαπλωθεί στον εγκέφαλο όταν ξεκίνησε η μελέτη.

«Το Lorlatinib είναι ο μόνος ALK TKI που έχει αναφέρει πενταετή επιβίωση χωρίς εξέλιξη, και ακόμη και μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, η πλειονότητα των ασθενών συνεχίζει να έχει ελεγχόμενη νόσο, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου της νόσου στον εγκέφαλο».

Το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης χωρίς εξέλιξη της νόσου (PFS) ήταν 60% στους ασθενείς που έλαβαν lorlatinib και 8% στην ομάδα της crizotinib.

«Δεν χρειάζεται μεγεθυντικός φακός για να δείτε τη διαφορά μεταξύ αυτών των δύο φαρμάκων», δήλωσε η Dr Julie Gralow, επικεφαλής ιατρός της Asco. «60% πενταετής επιβίωση χωρίς εξέλιξη στον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα είναι απλά ανήκουστο».

Ο Δρ David Spigel, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος του Sarah Cannon Research Institute στο Λονδίνο, μιας παγκοσμίως κορυφαίας μονάδας κλινικών δοκιμών που ειδικεύεται σε νέες θεραπείες για ασθενείς με καρκίνο, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα ευρήματα. «Αυτά τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα των δεδομένων είναι εκτός του πίνακα», δήλωσε.

Ο επικεφαλής κλινικός ιατρός του Cancer Research UK, καθηγητής Charles Swanton, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι τα «πρωτοποριακά» αποτελέσματα θα προσφέρουν νέες ελπίδες στους ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα.

«Παρά την πρόοδο στην κατανόηση της νόσου, μπορεί να είναι απίστευτα δύσκολο να ελεγχθούν οι καρκίνοι που έχουν εξαπλωθεί και υπάρχουν περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές για τον καρκίνο του πνεύμονα», δήλωσε.

«Παρουσιάζοντας τη δύναμη των φαρμάκων που αναστέλλουν την ανάπτυξη του καρκίνου, η μελέτη αυτή θα μπορούσε να μας παρουσιάσει έναν αποτελεσματικό τρόπο να σταματήσουμε τον καρκίνο στην πορεία του και να τον εμποδίσουμε να εξαπλωθεί στον εγκέφαλο.

«Τα πρωτοποριακά αποτελέσματα δείχνουν ότι πάνω από τους μισούς ασθενείς που έλαβαν lorlatinib δεν παρουσίασαν εξέλιξη της νόσου τους μετά από πέντε χρόνια. Αντίθετα, πάνω από τους μισούς ασθενείς που έλαβαν crizotinib παρουσίασαν εξέλιξη της νόσου μετά από μόλις εννέα μήνες.

«Έρευνες όπως αυτή είναι ζωτικής σημασίας για την εξεύρεση νέων τρόπων αντιμετώπισης του καρκίνου του πνεύμονα και για να βοηθήσουμε περισσότερους ανθρώπους να επιβιώσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Reduce bounce rates