Η Τουρκία ρίχνει το «μπαλάκι» στην Ελλάδα ενόψει της επίσκεψης Μπλίνκεν – Τα μηνύματα πίσω από τις δηλώσεις Τσαβούσογλου
Μετά τη διπλωματία των σεισμών, οι νέες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην κάμερα του OPEN, έρχονται να επικυρώσουν την αλλαγή στάσης της τουρκικής πλευράς προς την Ελλάδα και τη θέλησή της για διάλογο, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές.
Οι δηλώσεις του Τσαβούσογλου, κατά τις οποίες ευχαρίστησε για ακόμη μια φορά στην Ελλάδα για τη βοήθεια που πρόσφερε στις σεισμόπληκτες περιοχές ενώ αποκάλεσε «φίλο» του τον Νίκο Δένδια, έρχονται σαν «μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση», λίγες ώρες πριν την επίσκεψη του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άντονι Μπλίνκεν στην Τουρκία.
«Ρίχνει το μπαλάκι στην Ελλάδα»
Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του OPEN, Μαρία Ζαχαράκη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών φαίνεται να «ρίχνει το μπαλάκι» στην Ελλάδα προκειμένου να δείξει και ενόψει της συνάντησης του με τον Μπλίνκεν ότι η Τουρκία είναι εκείνη που θέλει τον διάλογο και που κάνει προτάσεις προς την Ελλάδα η οποία είναι εκείνη που θα πρέπει να απαντήσει.
Πάντως, η αίσθηση που έδωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ήταν ότι οδεύουμε προς ένα μορατόριουμ ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές καθώς η γειτονική χώρα έχει να αντιμετωπίσει αυτή τη στιγμή πολύ σοβαρά εσωτερικά ζητήματα και δεν θέλει να ανοίξει ζητήματα αλλά να κλείσει. Κάτι που αναμένεται να παρουσιάσει ενδεχομένως στον Άντονι Μπλίνκεν με τον οποίο θα ζητηθούν και τα ελληνοτουρκικά ζητήματα. Η Τουρκία ενδεχομένως να πει και τα έξι ζητήματα που έχει θέσει στην Ελλάδα δείχνοντας την.
Η πρόταση έξι σημείων για θετική ατζέντα
Σημειώνεται ότι, ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε στους Έλληνες δημοσιογράφους, νωρίτερα, ότι στη συνάντηση του Βερολίνου η τουρκική πλευρά κατέθεσε μια πρόταση έξι σημείων, ώστε να γίνουν συγκεκριμένα βήματα προς την θετική ατζέντα. Σε ερώτηση αν με τον κ. Δένδια συζήτησαν συγκεκριμένα βήματα για σύσφιξη των σχέσεων των δύο πλευρών, ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε ότι σκοπός της επίσκεψης ήταν κυρίως για να εκφράσει την αλληλεγγύη του και του ελληνικού λαού και να παρατείνει αν χρειαζόταν την στήριξη της ελληνικής ομάδας
«Αλλά πριν τον σεισμό, η πρόταση από τον σύμβουλο μας και τους πρέσβεις μας ήταν:
- Να συνεχίσουμε τις διερευνητικές
- Τα ΜΟΕ
- Τις συναντήσεις στο ΝΑΤΟ
Σε αυτά περιμένουμε την απάντηση της Ελλάδος», τόνισε.
«Κάθε κίνηση για ομαλοποίηση είναι ευπρόσδεκτη» απαντά η Αθήνα
Διπλωματικές πηγές από την πλευρά της Αθήνας σχολιάζουν τις δηλώσεις φιλίας Τούρκων αξιωματούχων οι οποίοι φαίνεται να στοχεύουν σε ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων Ελλάδος-Τουρκίας μετά την βοήθεια που προσέφερε η χώρα μας στις σεισμόπληκτες περιοχές.
Η Αθήνα υπογραμμίζει πως «η Ελλάδα συστηματικά προωθεί τις σχέσεις καλής γειτονίας, ειρήνης και σταθερότητάς στην ευρύτερη περιοχή, επιλύοντας εκκρεμότητες με τους γείτονές της με βάση την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, στο πλαίσιο του σεβασμού των Αρχών και Αξιών του Χάρτη του ΟΗΕ».
Εν συνεχεία η Αθήνα υπογραμμίζει ότι: «όπως έχει πράξει με χώρες όπως η Ιταλία, ή Αίγυπτος και η Αλβανία. Η πιστή τήρηση των εν λόγω κανόνων είναι η προϋπόθεση ώστε να επιλυθεί η μοναδική διαφορά μας με τη γείτονα Τουρκία , που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ».
«Κάθε κίνηση που οδηγεί προς την ομαλοποίηση των σχέσεων μας με την Τουρκία, είναι ευπρόσδεκτη και η Ελλάδα είναι πρόθυμη να ανταποκριθεί», σημειώνει με νόημα η Αθήνα.