29 Απριλίου, 2024

Η πίτα του Καράφλα 21 χρόνια στην πρώτη θέση

MARA VALAMVANI

Ότι αξίζει πραγματικά αντέχει στο χρόνο. Έχοντας αυτό κατά νου, επισκέφτηκα την πιο δημοφιλή ίσως ψησταριά, στην Φιλολάου 142 και Ευμένους 34 στο Παγκράτι, ΤΗΝ ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑΦΛΑ. Εκεί συνάντησα τον επιχειρηματία και καλό μου φίλο Γιώργο Κρίκα για να μας μιλήσει για την πορεία του στην εστίαση, μια πορεία που ξεκίνησε πριν από 22 χρόνια.

Γιώργο μου καλώς ήρθες στο onenews.gr. Είμαι χαρούμενη που βρίσκομαι εδώ μαζί σου γιατί ξέρω ότι δεν δίνεις συχνά συνεντεύξεις.

(Γέλια). Ναι έτσι είναι. Κάτι αρχήν σε ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση σου. Σε σχέση με την αναφορά σου στις συνεντεύξεις, η αλήθεια είναι ότι είμαι της άποψης να αφήνω την δουλειά μας να μιλάει. Ωστόσο ήξερα ότι με εσένα δεν θα γλίτωνα και έτσι δεν είχα περιθώρια να αντισταθώ. (Γέλια)

Η επιχείρηση όντως μιλάει από μόνη της. Η ποιότητα, η εξυπηρέτηση, το σταθερό σου πελατολόγιο και οι καλύτερες κριτικές που έχεις ως επιχείρηση μας μαρτυρούν την επιτυχία σας. Ωστόσο θέλουμε να μας πεις και εσύ για το ξεκίνημα αυτό αλλά και τις δυσκολίες που ξεπεράσατε για να φτάσετε στην επιτυχία. Πότε λοιπόν ξεκίνησε όλο αυτό και πως;

Ήταν μια ιδέα του αδελφού μου του Κώστα. Ο πατέρας μας είχε άλλα μαγαζιά τότε Παρ όλα αυτά συνηγόρησε στο να κάνουμε αυτό το βήμα και έτσι το Νοέμβριο του 2002 ανοίξαμε το μαγαζί.

Πρέπει να σου πω ότι μου άρεσε πολύ που άκουσα ότι δεν ήταν μία μονόπλευρη απόφαση αλλά συνεργαστήκατε πατέρας και γιοι και αποφασίσατε από κοινού. Πες μου λοιπόν πριν την έναρξη του μαγαζιού με τι ασχολούσασταν;

Από παιδί σχεδόν ήμασταν στην εστίαση…όσο μας θυμάμαι δηλαδή. Πριν την ψησταριά όμως ήμασταν σερβιτόροι σε νυχτερινά μαγαζιά. Αργότερα δούλεψα ως μάγειρας μέχρι που ανοίξαμε πια την δική μας επιχείρηση.

Ήταν μια παρορμητική απόφαση ή ήταν στόχος;

Όχι σίγουρα δεν ήταν μία παρορμητική απόφαση. Όπως σου είπα πρωτύτερα από παιδιά σχεδόν ήμασταν στην εστίαση. Είχαμε πια αρκετή εμπειρία αποκτήσει. Οι εποχές ήταν πολύ καλύτερες επομένως πιστεύω ότι κάναμε μια πολύ σωστή κίνηση.

Βρεθήκατε όλη η οικογένεια στην επιχείρηση σας να εργάζεστε. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι αυτό;

Πάντα ήμασταν δεμένοι μεταξύ μας και στηρίζουμε ο ένας τον άλλον. Έχουμε κοινό σκοπό. Αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας μας. Δεν θα μπορούσε λοιπόν να γίνει διαφορετικά. Ήταν μονόδρομος.

Το μαγαζί είχε ένα πλούσιο μενού με ψητά σχάρας, σούβλας και πολλά άλλα. Παραμένουν όλα αυτά ή έχετε αλλάξει κάποια πράγματα;

Έχουμε κάνει πολλές αλλαγές. Καταργήσαμε τη σούβλα γιατί η δουλειά ήταν τόση πολλή που όλα αυτά ήταν περιττά και μας πήγαιναν πίσω όσον αφορά το χρόνο.

Η πίτα του Καράφλα ως ονομασία πως προέκυψε;

Ήταν και αυτό μια ιδέα του Κώστα. Ο Κώστας σκέφτηκε ότι ένα όνομα ιδιαίτερο θα έκανε και την διαφορά. Τελικά αποδείχθηκε ότι είχε δίκιο.

Ο Κώστας έχει κάνει ένα άλλο εστιατόριο διαφορετικού ύφους. Συνεπώς δεν έρχεται στην ψησταριά λόγω φόρτου εργασίας και ανάληψης νέων ευθυνών. Πώς καταφέρνεις να ανταπεξέρχεσαι μόνος σου στις καθημερινές απαιτήσεις του μαγαζιού;

Κοίτα, σίγουρα το κάνω με χαρά, με χαμόγελο και υπομονή. Απ’ την άλλη η εμπειρία με έχει βοηθήσει να είμαι ψύχραιμος εκτός των άλλων. Τίποτα δεν γίνεται Μάρα μου χωρίς υπομονή, ψυχραιμία και αγάπη.

Οι εποχές έχουν αλλάξει πολύ. Τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα. Παρ όλα αυτά έχεις ένα μεγάλο και σταθερά αναπτυσσόμενο πελατολόγιο. Είσαι ικανοποιημένος;

Και βέβαια είμαι. Είναι ηθική ικανοποίηση να μπορείς να απολαμβάνεις τους κόπους μιας ζωής. Γιατί σίγουρα θυσιάσαμε πολλά σε αυτή την δουλειά οικογενειακώς.

Αν και πολύ νέος είσαι ένας πετυχημένος επιχειρηματίας. Νιώθεις ότι αποζημιώθηκες από την δουλειά σου;

Δόξα τω θεώ νιώθω καλά. Δεν ζητάω τίποτα παραπάνω. Την υγεία μας να έχουμε πάνω από όλα.

Είσαι πατέρας δύο υπέροχων παιδιών. Πώς καταφέρνεις να κρατάς τις ισορροπίες μεταξύ δουλειάς και οικογένειας;

Δύσκολη ερώτηση αλλά ακόμα πιο δύσκολη η απάντηση. Τι να σου πω; Ακόμη προσπαθώ να βρω την Χρυσή τομή. Είσαι μάνα και καταλαβαίνεις. Είναι δύσκολο αλλά την Δευτέρα που είμαστε κλειστά την αφιερώνω στην οικογένεια μου. Τις υπόλοιπες μέρες οι ώρες είναι περιορισμένες. Είναι φορές που νιώθω ότι ακροβατώ σ’ ένα σχοινί μεταξύ δουλειάς και οικογένειας.

Κλείνοντας θα ήθελα να σε ρωτήσω η διαδρομή όλων αυτών των χρόνων πως σε βοήθησε ως άνθρωπο;

Με βοήθησε να αναπτύξω περισσότερο την υπομονή , την ψυχραιμία, την κατανόηση την ομαδικότητα. Βέβαια αυτά πρέπει να τα διαθέτεις ως προσωπικότητα για να τα αναπτύξεις. Δεν αποκτώνται ως δια μαγείας. Ωστόσο χρειάζεται ισχυρή θέληση και σκληρή προσπάθεια για να δουλέψεις με τον εαυτό σου.

Γιώργο μου σ ‘ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο που μου διέθεσες και περισσότερο σ ευχαριστώ που μπορώ να σ αποκαλώ φίλο μου. Ελπίζω να την χάρηκες και εσύ όσο και εγώ την κουβέντα μας. Εδώ στο onenews.gr. Το μεγαλύτερο site ενημέρωσης.

Εγώ σας ευχαριστώ πολύ. Ένιωσα πολύ οικεία κοντά σας.