18 Οκτωβρίου, 2024

Η δυναμική επιστροφή του Ανέστη Μαντά

Μάρα Βαλαμβάνη

Μετά την χαλάρωση των καλοκαιρινών μας διακοπών επιστρέφουμε δυναμικά, και γεμάτοι ενέργεια, στο onenews.gr. Κοντά στους αγαπημένους φίλους και συνεργάτες μας αλλά και συντροφιά με καλλιτέχνες που αγαπάμε. Σήμερα κάνουμε την ανατροπή με έναν ξεχωριστό καλλιτέχνη που είχαμε καιρό να συναντήσουμε. Έναν υπέροχο άνθρωπο με σεμνότητα, ήθος και αξίες που τον κάνουν να λάμπει στον καλλιτεχνικό χώρο και όχι μόνο. Έναν άνθρωπο με αντίκτυπο μεγάλο στο κοινό του.

Ένας καλλιτέχνης που έγινε ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΖΩΗ ΜΑΣ. Έγραψε την δική του ιστορία στο χώρο του τραγουδιού, αλλά αποφάσισε για αρκετά χρόνια να αποσυρθεί για δικούς του λόγους. Στα χρόνια της απουσίας του νιώσαμε μόνοι χωρίς αυτόν. Και ΔΕΝ ΣΥΝΗΘΙΖΕΤΑΙ Η ΜΟΝΑΞΙΑ. Αν τον είχατε μπροστά σας σίγουρα θα του λέγατε ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΑΝ ΖΟΥΣΑ, ΠΑΛΙ ΕΣΕΝΑ ΘΑ ΑΓΑΠΟΥΣΑ. Ίσως και εκείνος να ένιωσε την έλλειψη της αγάπης του κοινού του και είπε ΕΓΩ ΘΑ ΡΘΩ. ΠΩΣ ΤΑ ΦΕΡΝΕΙ Η ΖΩΗ και επέστρεψε ανανεωμένος και έτοιμος να μας ξεσηκώσει παροτρύνοντας μας ΧΟΡΕΨΤΕ ΣΤΑ ΤΡΑΠΕΖΙΑ. Γιατί τελικά το ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ του είναι το τραγούδι. ΤΙ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΩ όμως άλλο; Τον έχω εδώ απέναντι μου να μας τα πει καλύτερα ο ίδιος. Ανέστης Μαντάς σήμερα ο καλεσμένος του onenews.gr

Καλώς ήρθες αγαπημένε μας. Είναι μεγάλη η συγκίνηση μου και θέλω να σε ευχαριστήσω για την άμεση ανταπόκριση σου στην πρόσκληση μου.

Καλώς σας βρήκα.

Γεννήθηκες και μεγάλωσες στην όμορφη Θεσσαλονίκη. Μίλησε μου για εκείνα τα χρόνια τα ανέμελα.

Η Θεσσαλονίκη είναι μια ιδιαίτερα όμορφη πόλη με ζεστασιά στην κουλτούρα και τους ανθρώπους της και με ξεκάθαρο τρόπο ζωής και επικοινωνίας. Αγαπιέται αμέσως από όλους τους επισκέπτες και σε κάνει να νοιώθεις κομμάτι της. Κρατάω το ‘ανέμελα’ γιατί είναι η γεύση που έχουμε όσοι την ζήσαμε τότε και νοσταλγούμε πρόσωπα και καταστάσεις που όμως κρατάει ακόμα τον απόηχο και τις εικόνες της εποχής ζεστέ

Τι νοσταλγείς περισσότερο από τα νεανικά σου χρόνια;

Την επικοινωνία με τον γείτονα, το ενδιαφέρον κ την υποστήριξη μέσα στις μικρές κοινωνίες της γειτονίας, την ομοιογένεια των ονείρων μας και των ενδιαφερόντων μας αλλά και τον συμπαγή κώδικα στην συμπεριφορά μεταξύ μας..

Το τραγούδι πότε και πώς μπήκε στη ζωή σου; Υπήρχαν ερεθίσματα από το οικογενειακό σου περιβάλλον;

Ναι έτσι ξεκίνησε το ενδιαφέρον μου ενδοοικογενειακά.. ο πατέρας μου έπαιζε ακορντεόν και τραγουδούσε, όμως ερασιτεχνικά και με αληθινή έκφραση ψυχής. Στέλιο Στράτο Μανώλη.. τους αποκαλώ με το μικρό τους όνομα γιατί θυμάμαι με τα τραγούδια τους μπαίναν στα σπίτια μας με αγάπη παρηγοριά και  κουράγιο.. ήταν δικοί μας άνθρωποι!

Σε ποια ηλικία συνειδητοποίησες ότι θέλεις να το δεις επαγγελματικά;

Στην εφηβεία όπου μαζί με τις rock αναζητήσεις και τα νοήματα βρίσκαμε έκφραση και στο λαϊκό τραγούδι. Βλέπεις τότε ακούγαμε τα πάντα αναλόγως με τους δείκτες του ρολογιού. Εξ άλλου η Θεσσαλονίκη και από γεωγραφικής άποψης είχε και έχει μια βεντάλια από μουσικές επιρροές που της δίνουν και μια συνολικότερη αισθητική σχετικά με την μουσική και  τις εκφάνσεις της.

Έκανες μουσικές σπουδές;

Εννοείται! Από τις πρώτες τάξεις λυκείου στο Σύγχρονο ωδείο Θεσσαλονίκης και μάλιστα σε τζαζ τμήμα! ξέρω πως θα σας εκπλήξει αυτό όμως με βοήθησε να βλέπω την μουσική με άλλη ματιά! Αλώστε και αυτή λαϊκή μουσική άλλων τόπων ήταν αλλά με αλήθειες ψυχής στην έκφραση…

Όταν ήρθες στην Αθήνα ήσουν συνειδητοποιημένος ή σκέφτηκες ‘ πάμε και θα δούμε ‘

Η Αθήνα με ‘πρόσεξε ως πορεία στα μουσικά βραδινά δρώμενα της πόλης και με προσκάλεσε στην δισκογραφία. Δεν ήταν μια επιλογή μου κυνηγώντας την πρωτεύουσα αλλά ήρθε σαν φυσική συνέχεια της εξέλιξης μου και είμαι περήφανος γ αυτό!

Συνάντησες δυσκολίες ή προσαρμόστηκες εύκολα;

Γενικά προσαρμόζομαι ευκολά αλλά και η αποδοχή ήταν άμεση και με έκανε να νοιώσω αυτό που λεμέ’ όπου γης εκεί πατρίς’ πάντα με την θετική και γόνιμη έννοια της έκφρασης.

Ποιο ήταν το πρώτο σου βήμα στην Αθήνα;

Δισκογραφικά το πρώτο μου άλμπουμ στην BMG και από εμφανίσεις στο πλευρό του Σταμάτη Γονίδη στο ΤΟΥΝΕΛ της Λεωφ. Συγγρού για όσους το θυμούνται.

Ακούς μόνο λαϊκά ή και άλλα είδη;

Ακούω τα πάντα αναλόγως διάθεσης και ώρας γιατί νοιώθω ότι η μουσική είναι ανάγκη στην ζωή μας και αναπόσπαστο κομμάτι που δένεται με τις αναμνήσεις μας μέσα στον χρόνο.

Τι είναι αυτό που σε συγκινεί στο λαϊκό τραγούδι;

Η ιστορία του αρχικά εξέλιξη του και η ταύτιση που προκαλεί στον κόσμο γιατί αφορά βιώματα και στιγμές της καθημερινότητας της ζωής μας επίσης η διαχρονικότητα που έχει για τους παραπάνω λόγους και η δύναμη να επηρεάζει ανθρώπους και καταστάσεις ακόμη και συμπεριφορές!

Με τον στίχο και την σύνθεση έχεις ασχοληθεί;

Με τον στίχο πάντα από πολύ παλιά και έχω προσωπικό αρχείο αποτύπωσης σκέψεων και συναισθημάτων στο χαρτί που έχουν ρυθμό γιατί η ενασχόληση με το τραγούδι σε βάζει σε φόρμες ασυναίσθητα.

Ο ανταγωνισμός στον χώρο είναι μεγάλος. Σε φόβισε ποτέ αυτό, ή σε έκανε να σκεφτείς να τα παρατήσεις;

Παλιότερα στον πρώτο κύκλο της πορείας μου με άγχωνε το σύνολο της εικόνας που έδινα προς τα έξω από τα δρώμενα μου. Τώρα πια το βλέπω πιο συναισθηματικά και χαλαρά οπότε δεν ανταγωνίζομαι άλλον εκτός από τον ίδιο μου τον εαυτό..

Εσύ ένιωσες ποτέ ανταγωνιστικός απέναντι σε συναδέλφους σου;

Με ευγενείς ορούς και προσέγγιση πάντα! Όμως αυτό σε πάει μπροστά και το θεωρώ υγείες και αναπόφευκτο.

Όλα όσα έζησες και πέτυχες κατά την διάρκεια της πορείας σου της καλλιτεχνικής τα είχες ονειρευτεί;

Ναι εννοείται! Τώρα όσον αφορά το μέγεθος και την αναγνώριση είναι κάτι στο οποίο κάνεις λογαριασμό στο τέλος. Νιώθω ότι έχω να προσφέρω και γ αυτό δέχτηκα να επιστρατευτώ για έναν δεύτερο κύκλο που θέλω όμως να είναι η συνέχεια του Ανέστη που ξέρουν οι φίλοι στην σημερινή της εκδοχή!

Ποια ήταν η αγαπημένη σου συνεργασία και ποια αυτή που δεν θα ξανά έκανες με τίποτα?

Ο μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής που θαύμαζα στην πόλη μου Βασίλης Καρράς με τίμησε και συνεργαστήκαμε στην Πύλη Αξιού της Θεσσαλονίκης και ήταν αξέχαστη εμπειρία με πολλά συναισθήματα και στιγμές πολύ αγαπησιάρικες σχεδόν οικογενειακές!

Δεν υπάρχει συνεργασία που να με πλήγωσε και να μην είχε καλές στιγμές που βαραίνουν περισσότερο από τις άλλες. Νοιώθω ευγνώμων για όλες!

Έζησες την εποχή των managers. Ποια η γνώμη σου και η σχέση σου μαζί τους;

Η Ελλάδα ήταν και είναι μια μικρή μουσικά αγορά και οι μάνατζερ υπήρξαν άνθρωποι που δεν είχαν σπουδάσει το αντικείμενο τους αλλά με τον ένα η άλλο τρόπο προσέδιδαν εφόδια στους καλλιτέχνες έχοντας μια πιο έμπειρη και σφαιρική άποψη έξω από τον μικρόκοσμο του καθενός και βοηθούσαν στην δημιουργία προφίλ. Αν είχες την τύχη να βρεθεί δίπλα σου ο κατάλληλος έκανες άλματα! Πάντα είχα καλές και τίμιες σχέσεις με όλους από άποψη.

Σε συναυλία δεν σε έχουμε δει ποτέ. Είναι κάτι που επέλεξες ή έτυχε;

Ίσως γιατί ασχολήθηκα πιο πολύ με τις εμφανίσεις μου στις πίστες αλλά και σαν γκάμα δύσκολα συμπληρώνω το πρόγραμμα άλλου επικεφαλής καλλιτέχνη. Μόνος δεν ένοιωσα την πλήρωση ως καλλιτέχνης που θα με έφερνε σε δική μου συναυλία θέλω να είμαι ειλικρινής και ρεαλιστής στο θέμα αυτό.

Τι κάνει το λαϊκό τραγούδι ανθεκτικό στο χρόνο;

Η αμεσότητα και ο απλός λόγος με αλήθειες που αγγίζουν διαχρονικά το ενδιαφέρον και το συναίσθημα του απλού κόσμου.

Νιώθεις γεμάτος από όσα έχεις πετύχει;

Είμαι από την αρχή της πορείας μου φιλόδοξος και βάζω υψηλούς στόχους. Όμως οφείλω να ομολογήσω ότι το τραγούδι και το κοινό μου με έκαναν πάντα να νοιώθω γεμάτος και ευχαριστημένος αλώστε γ αυτό επανέρχομαι.

Την δημοφιλία σου πως την διαχειρίζεσαι; Σε κουράζει;

Χαρά μου και την διαχειρίζομαι σε όποιο μέγεθος της με χιούμορ και επικοινωνία προς πάσα κατεύθυνση. Αγωνιζόμαστε για αναγνώριση και η δημοφιλία ταΐζει την ψυχή μας!

Έχεις βιώσει καταστάσεις ακραίου θαυμασμού;

Εννοείται και άλλες φορές είναι συγκινητικό άλλες γλαφυρό αλλά είναι η τροφή του καλλιτέχνη και οι βιταμίνες του για να συνεχίσει.

Περιέγραψε μου μια

Μια κοπέλα που δεν είχα συναντήσει ποτέ μου έφερε στο καμαρίνι ως δώρο ένα άλμπουμ με αποδελτίωση από όσα είχαν γράψει για μένα στα διάφορα έντυπα ! Δεν το είχα κάνει εγώ για τον εαυτό μου και όταν το ξεφύλλισα ήταν σαν να μου δόθηκε βραβείο…

Κάποια στιγμή για δικούς σου λόγους αποφάσισες να κάνεις ένα διάλειμμα από το τραγούδι. Ήταν κάτι που το είχες σκεφτεί ή αυθόρμητα το έκανες;

Το έφερε η ζωή και σίγουρα έπαιξε τον ρόλο του σ αυτό που είμαι σήμερα. Ήταν κομμάτι από το βιβλίο της ζωής μου καλοδεχούμενο και σίγουρα είχε τον λόγο ύπαρξης του…

Δυσκολεύτηκες να πάρεις την απόφαση;

Όχι γιατί είχε να κάνει με προτεραιότητες που δεν δημιουργούν δίλημμα.. βουτάς και βγαίνεις κάποια στιγμή απέναντι!

Πόσο κράτησε αυτό το διάλειμμα;

Δεκαετία γεμάτη αρκετή ώστε να επανέλθω με ξεκάθαρο στόχο αγάπη και όρεξη.

Σου έλειπε το τραγούδι, η πίστα, η επαφή με τον κόσμο; 

Για τον καλλιτέχνη η επαφή με το κοινό του λειτουργεί ως ψυχοθεραπεία! Αυτό μου έλειψε πολύ!!!

Πώς το διαχειρίστηκες;

Εύκολα γιατί στον κοντινό μου κύκλο έχω πολλούς ανθρώπους που πάντα ήξεραν ότι έχω να δώσω και με παροτρύναν συνεχώς. Δεν μειώθηκε ποτέ η αυτοπεποίθηση μου ως καλλιτέχνης θέλω να πω. Τα βράδια που είχα στερητικό σύνδρομο άκουγα εκπομπές από blogers που αγαπούν το λαϊκό τραγούδι και συμμετείχα ως ακροατής με ένα ουίσκι.

Πώς νιώθεις όταν ακούς τον κόσμο να τραγουδάει τραγούδια σου;

Αυτό δεν παύει ποτέ να είναι γοητευτικό και δεν σου κρύβω ότι η μεγαλύτερη τιμή για μένα είναι ότι έχω τραγούδια εικοσαετίας που ακούγονται πανελλαδικά και κάποιοι νεαροί καλλιτέχνες τα ερμηνεύουν με δικό τους τρόπο στα social και με συγκινούν για το εύστοχο των τότε επίλογών μου..!!!

Σε απογοήτευσε αυτός ο χώρος ποτέ;

Ο χώρος ποτέ! Κάποιοι άνθρωποι κατά καιρούς που ο ίδιος ο χώρος τους απέρριψε.

Διατηρησες φιλίες με συνεργάτες σου;

Βεβαίως και συμμετέχουν με χαρά στην επάνοδο μου γιατί έχουμε κοινές μνήμες και όραμα που δεν άλλαξε με τα χρονιά.

Τι σε ώθησε να κάνεις το come back ;

Με επιστράτευσαν φίλοι και δημιουργοί του χώρου και οι άνθρωποι της οικογένειας μου που πιστεύουν σε μένα και θέλουν να με δουν και πάλι στον χώρο.

Η μουσική βιομηχανία έχει αλλάξει πολύ. Πώς βλέπεις αυτή την αλλαγή;

Είναι απότοκο της οικονομικής κρίσης και παρ. όλο που δεν συμφωνώ με πολλά κακώς κείμενα πιστεύω στην μουσική και στον άνθρωπο και το βλέπω με αισιοδοξία ότι μπορεί να δώσει νέους δημιουργούς και νέο υλικό που θα επαναφέρει την αξιοπιστία κ την αίγλη της.

Ποιες διαφορές βλέπεις στην μουσική του τότε και του σήμερα;

Ανάλογες με την κοινωνική ροπή..αν σας λέει κάτι αυτό.. αποδεκτά όμως όλα τα είδη γιατί η μουσική είναι έκφραση και σηματοδοτεί τις τάσεις της κάθε εποχής. Σιγουρά το ΑΙ θα είναι τα επόμενα χρόνια αυτό που θα χτυπήσει τον ανθρώπινο αυθορμητισμό και της αλήθειες της ψυχής των δημιουργών όμως θα επιβιώσουμε και από αυτή την κρίση με τις ζωντανές εμφανίσεις πιστεύω.

Τα είδη της μουσικής είναι πλέον πολλά. Πιστεύεις ότι μπορεί να επηρεάσουν το λαϊκό τραγούδι;

Πάντα ήταν πολλά και το λαϊκό τραγούδι στην κλασσική του μορφή είναι ακόμη αναγκαίο. Πιστεύω ότι θα υπάρχει πάντα ως ανάγκη κάποιες ώρες και σε κάποιες εκδηλώσεις που είναι δεμένες με αυτό.

Έκανες λοιπόν ένα δυναμικό come back με ένα φοβερό τσιφτετέλι με τίτλο ΧΟΡΈΨΤΕ ΣΤΑ ΤΡΑΠΈΖΙΑ. Ποιοι είναι οι δημιουργοί του;

Ο Βασίλης Δαραμούσκας έγραψε την μουσική και ο Βασίλης Γιαννόπουλος τον στίχο και τους ευχαριστώ θερμά και από αυτό το βήμα.

Χύμα στο κύμα λέει ο στίχος. Έχεις υπάρξει χύμα στο κύμα κάποιες φορές στην ζωή σου;

Χαμογελάω γιατί την μουσική κ σε αυτό το τραγούδι έχει γράψει ο αγαπημένος Β. Δαραμούσκας. Όχι εκ φύσεως δεν υπήρξα ούτε θα υπάρξω χύμα, εκτός από κάποιες προσωπικές στιγμές χαλάρωσης και αυτό θα αφορά μόνο στην διαχείριση του ελεύθερου χρόνου! Δυστυχώς η ευτυχώς γεννήθηκα πολύ συγκροτημένος και σταθερός τόσο που αρκετές φορές συγκρούονται μέσα μου τα θέλω του καλλιτέχνη με αυτά του ανθρώπου!

Πώς νιώθεις που επέστρεψες σ αυτό που αγαπάς;

Είναι πολύ φρέσκο όμως ήδη από τα studios και την συναναστροφή με τους συνεργάτες νοιώθω δημιουργικός και γεμάτος!

Απ’  τα τραγούδια που έχεις ερμηνεύσει ποιο έχει για σένα την μεγαλύτερη συναισθηματική αξία;

Το Τι να εξηγήσω γιατί αντιπροσωπεύει την αέναη μάχη του έρωτα με την λογική.

Μετά από όλα όσα έζησες τι θα έλεγες στον Ανέστη των νεανικών σου χρόνων που ξεκίνησε το ταξίδι του με μια βαλίτσα όνειρα;

Το κλασσικό αν τα ξαναζούσα πάλι τα ίδια λάθη και σωστά θα έκανα γιατί ήμουν ο εαυτός μου ξεκάθαρα!

Τι ετοιμάζεις τώρα; Θα εμφανιστείς σε κάποιο μαγαζί;

Αν υπάρξει χώρος και επιχειρηματίας  που ταυτιζόμαστε εννοείται γιατί μου έχουν λείψει οι ζωντανές εμφανίσεις. Δισκογραφικά  θα προχωρήσω στον σχεδιασμό που έχω κάνει με τους συνεργάτες μου.

Κακογουστιά στην μουσική υπάρχει;

Υπάρχει αλλά όταν γίνεται αποδεκτή από κάποιο κοινό περί ορέξεως…

Τι είναι για σένα ευτυχία και τι επιτυχία;

Αν υπάρξει ισορροπία αναμεσά στα δυο γίνονται το ένα συνώνυμο του άλλου

Μπορεί μια αποτυχία να οδηγήσει σε επιτυχία;

Ναι αν η εμπειρία μιας αποτυχίας γίνει εργαλείο για καλύτερη προετοιμασία το πιστεύω αυτό.

Ως άνθρωπο τι σε αγγίζει περισσότερο;

Η ανθρώπινη επικοινωνία η κατανόηση και η αλήθεια!

Τι θα έλεγες σ’  ένα νέο τραγουδιστή αν τον είχες μπροστά σου;

Να σπουδάσει και να εμβαθύνει τις απόψεις του γιατί η μουσική έχει την αρτιότητα των μαθηματικών και εξημερώνει όλα τα πλάσματα όταν δημιουργεί άγγιγμα και συναίσθημα.

Πώς βλέπεις το μέλλον της ανθρωπότητας με ανησυχία ή με αισιοδοξία;

Με την ανησυχία αν θα κάνουμε στερεά βήματα προς το μέλλον η αν αποδειχθούμε λιγότερο σούφρωνες απ ότι απαιτείται με την ταχύτητά που έχει η τεχνολογία. Όμως όποιος έχει εμπιστοσύνη στο καλό μπορεί να είναι αισιόδοξος ότι θα συμβεί και θα νικήσει!!!

Ανέστη μου σε ευχαριστώ πάρα πολύ μέσα από την καρδιά μου για αυτή την κουβέντα που είχαμε εφ όλης της ύλης. Μας έλειψες και είχαμε να πούμε πολλά. Σου ευχόμαστε καλή επάνοδο με επιτυχίες πάντα.

 

Reduce bounce rates