Η αποχή της Νέας Αριστεράς από την ψηφοφορία για τον ΠτΔ και τα μπρος-πίσω στη στρατηγική συνεργασιών του ΣΥΡΙΖΑ

 

Δύσκολο αποδεικνύεται συνεχώς το έργο της συμπόρευσης των προοδευτικών δυνάμεων καθώς παρά τα κηρύγματα του ενός στο άλλο περί της ανάγκης συνεννόησης χωρίς κομματικούς τακτικισμούς, (πινγκ -πονγκ μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς ουσιαστικά) τα κόμματα έχουν να υπηρετήσουν και τις αυτόνομες πορείες τους.

Η Νέας Αριστερά, μετά από μια τετράωρη συνεδρίαση της ΚΟ και του Πολιτικού Γραφείου της χθες, αποφάσισε τελικά οι 11 βουλευτές της να απόσχουν από την σημερινή τελευταία ψηφοφορία για τον Πρόεδρο. Απόφαση που ελήφθη– κι ενώ οι απόψεις αρχικώς ήταν περίπου μοιρασμένες – σε ένδειξη αποδοκιμασίας στο πρόσωπο του κ. Κ. Τασούλα, ενός «εκ των βασικών συντελεστών της κοινοβουλευτικής συγκάλυψης στο έγκλημα των Τεμπών, των υποκλοπών και της Πύλου».

Ουσιαστικά, την τελευταία στιγμή «έστριψε το τιμόνι» αλλάζοντας την αρχική της στάση υπέρ της στήριξης της Λούκας Κατσέλη, υποψηφιότητα που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ και την οποία η Νέα Αριστερά ψήφισε στις τρεις ψηφοφορίες που προηγήθηκαν.

Είτε η Νέα Αριστερά έκρινε ότι μετά και τη συνέντευξη του πρωθυπουργού ήταν πιο ισχυρή η ανάγκη της αποδοκιμασίας στον υποψήφιο πρόεδρο έναντι της συνεπούς στάσης απέναντι στην κ. Κατσέλη, (ακόμη κι αν δημιουργείται ένα προηγούμενο ανακολουθίας) είτε είναι και αποτέλεσμα εσωκομματικών ισορροπιών και πιέσεων, το δια ταύτα είναι ότι τα χαμόγελα στην Κουμουνδούρου μάλλον πάγωσαν.  Όχι ότι δεν ανέμεναν αυτή την εξέλιξη, ο Αλέξης Χαρίτσης είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο από την περασμένη Πέμπτη. Αλλά, αντιλαμβάνονται τον επικοινωνιακό αντίκτυπο ως προς την υπόθεση των συνεργασιών. Εξ ου και ως την τελευταία στιγμή υπήρχαν κάποιες έμμεσες πιέσεις, όπως για παράδειγμα η δήλωση του Νίκου Παππά στη Βουλή ότι «Η ενδεδειγμένη επιλογή για την Προεδρία της Δημοκρατίας είναι η Λούκα Κατσέλη» και πως «η αποχή και ο αναχωρητισμός δεν ταιριάζουν στις προοδευτικές δυνάμεις» πολλώ δε μάλλον που «αποχή, αναχωρητισμό και κατακερματισμό μπορεί να εύχεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Υπενθυμίζεται ότι με την στήριξη Κατσέλη, είχε ήδη διαφωνήσει τμήμα του κόμματος, στα μέσα Ιανουαρίου, όταν είχε τεθεί για πρώτη φορά επί τάπητος η στάση του κόμματος για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το σκεπτικό ήταν ότι η στήριξη θα έδινε σήμα προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τελικώς υπερίσχυσε η άποψη της υπερψήφισης, με την Λούκα Κατσέλη να συγκεντρώνει 40 ψήφους στην πρώτη ψηφοφορία και να έρχεται δεύτερη, ενισχύοντας τις εντυπώσεις ότι η Κουμουνδούρου έκανε μία επιτυχημένη επιλογή, αφήνοντας πιο πίσω, στην τρίτη θέση, το ΠΑΣΟΚ.

Σχεδόν ένα μήνα μετά, οι εντυπώσεις ανατρέπονται και μάλιστα σε μια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά μετ’ επιτάσεως την από κοινού κατάθεση από τα προοδευτικά κόμματα πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη, ώστε αυτή να διεξαχθεί άμεσα.

Η Νέα Αριστερά έχει βέβαια ήδη συμφωνήσει, όπως και η Πλεύση Ελευθερίας, με την πρόταση αυτή να συνεχίζει να απευθύνεται από την ηγεσία κατά βάση προς το ΠΑΣΟΚ, ώστε να συμπληρωθούν οι 50 υπογραφές που απαιτούνται από τον Κανονισμό της Βουλής για να περάσει το αίτημα.

Ωστόσο, ο συντονισμός και η συνεργασία των προοδευτικών κομμάτων δείχνει ακόμη περισσότερο εύθραυστος με μπρος – πίσω και στροφές στην πορεία.

Η δυσπιστία και το αίτημα «να πέσει η κυβέρνηση»

Σε ό,τι αφορά την πρόταση δυσπιστίας χθες ο Σωκράτης Φάμελλος, επανέλαβε τη θέση πως αυτή πρέπει να γίνει άμεσα, και πως δε χρειάζονται τα πορίσματα τα οποία το ΠΑΣΟΚ έχει δηλώσει πως θα περιμένει. Αιτιολόγησε δε τους λόγους για τους οποίους επιμένει, λέγοντας ότι «αυτή η κυβέρνηση πρέπει να πέσει» ώστε να διαλυθούν τυχόν εντυπώσεις πως πρόκειται για επιλογή στο πλαίσιο του κομματικού ανταγωνισμού. «Δεν καταθέτουμε μία πρόταση δυσπιστίας για τακτικισμό» είπε χαρακτηριστικά, αλλά επειδή ο λαός δυσπιστεί πλέον στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και δεν μπορεί πια αυτή να τον εκπροσωπεί.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η κυβέρνηση αυτή «πρέπει να πεσει» και «να αντικατασταθεί» μέσω εκλογών – και όχι άλλων σεναρίων που διακινούνται στο παρασκήνιο από τα οποία πήρε αποστάσεις κάνοντας λόγο για «παραπολιτικούς σχεδιασμούς».

Ωστόσο, φαίνεται πως αυτή η αναφορά του Σωκράτη Φάμελλου περισσότερο σχετίζεται με την πολιτική αιτιολόγηση της μομφής, παρά με μια κλιμάκωση στην τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, το να ζητά δηλαδή από εδώ και πέρα εκλογές.

Πηγή: www.topontiki.gr

Exit mobile version