9 Μαΐου, 2024

Γιος Μπελέρη στο ethnos.gr: «Να αναλάβει πρωτοβουλία η ελληνική πλευρά»

Facebook

«Η απόφαση εξυπηρετείται 100% τις επιδιώξεις της αλβανικής κυβέρνησης»

Μία ακόμα δικαστική μάχη, στο Εφετείο αυτήν τη φορά, θα δώσει ο άδικα φυλακισμένος εδώ και σχεδόν 10 μήνες δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρης, μετά την πρωτόδικη καταδίκη του από το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλβανίας.

Όπως λέει στο ethnos.gr ο γιος του Φρέντι, Πέτρος Μπελέρης, τόσο ο φυλακισμένος πατέρας του και η οικογένειά τους όσο και ο λαός της Χειμάρρας είναι αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι το τέλος, προκειμένου να λάμψει η αλήθεια. Κατά τον ίδιο, το Εφετείο μπορεί να γίνει το αργότερο σε ένα χρόνο από σήμερα, ωστόσο, δεν αποκλείεται η δικαστική διαδικασία να ολοκληρωθεί έως τον ερχόμενο Μάιο.

Επίσης, ο Πέτρος Μπελέρης κάνει λόγο για ξεκάθαρα πολιτική δίκη, η οποία στηρίζεται σε ψευδείς αποδείξεις, μόνο και μόνο για να μην εκτελέσει τα καθήκοντά του ο νόμιμα εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας.

Τονίζει, παράλληλα, ότι πλέον τον λόγο έχει η ελληνική πλευρά, η οποία πρέπει να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, για να λάμψει η Δικαιοσύνη.

«Η απόφαση εξυπηρετείται 100% τις επιδιώξεις της αλβανικής κυβέρνησης, τη στιγμή που έχει καταπέσει κάθε επιχείρημά τους. Θέλουν να μας οδηγήσουν ξανά σε εκλογές αλλά ποιο νόημα θα έχουν αυτές, αφού προσπαθούν με κάθε τρόπο να μη βγει ο νόμιμα εκλεγμένος δήμαρχος; Πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση πλέον η ελληνική κυβέρνηση. Όλοι οι Χειμαρριώτες είμαστε αποφασισμένοι. Σήμερα έξω από το δικαστήριο υπήρχαν 100  άτομα, χώρια πόσα ήταν μέσα στην αίθουσα. Πρόκειται για μία ιστορική δική, η οποία εξελίχθηκε με το χειρότερο τρόπο για την ελληνική πλευρά. Εμείς θα συνεχίσουμε να συμπεριφερόμαστε με κόσμιο τρόπο και θα αγωνιστούμε μέχρι το τέλος», λέει στο ethnos.gr ο Πέτρος Μπελέρης.

ΥΠΕΞ: Ανησυχία για την αντικειμενικότητα της δίκης

Το ΥΠΕΞ καταγγέλλει κλονισμό του τεκμηρίου της αθωότητας και κάνει λόγο για ποινή «δυσανάλογη σε σχέση με την έκταση του φερόμενου αδικήματος». Το υπουργείο, σημειώνει εξάλλου ότι «η επιλεκτική εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων και η προεξόφληση δικαστικών κρίσεων δεν συνάδει με τις αρχές του κράτους δικαίου. Η ελληνική κυβέρνηση θα παρακολουθεί στενά την υπόθεση και προσβλέπει σε μια δίκαιη και αντικειμενική κρίση στον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας».

Υπουργείο Εξωτερικών - Γεραπετρίτης (Eurokinissi)
Υπουργείο Εξωτερικών – Γεραπετρίτης (Eurokinissi)

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

«Η σημερινή καταδικαστική απόφαση αλβανικού δικαστηρίου σε βάρος του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη εντείνει τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν σχετικά με την αντικειμενικότητα της διαδικασίας.

Και τούτο λόγω κλονισμού του τεκμηρίου αθωότητας εξαιτίας έξωθεν δηλώσεων και πράξεων που συνηγορούσαν υπέρ της καταδίκης και δεδομένου ότι η τελική ποινή είναι προφανώς δυσανάλογη σε σχέση με την έκταση του φερόμενου αδικήματος. Η δε επιμέτρηση της ποινής, ώστε να μην αποφυλακιστεί, εμποδίζει τον εκλεγμένο δήμαρχο να αναλάβει, έστω σήμερα, τα καθήκοντά του και διατηρεί στη δημαρχία τον ηττηθέντα υποψήφιο, παρά τη ρητή προ μηνών δικαστική απόφαση που επέβαλε την άμεση απομάκρυνσή του.

Η επιλεκτική εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων και η προεξόφληση δικαστικών κρίσεων δεν συνάδει με τις αρχές του κράτους δικαίου. Η ελληνική κυβέρνηση θα παρακολουθεί στενά την υπόθεση και προσβλέπει σε μια δίκαιη και αντικειμενική κρίση στον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας».

Υπουργείο Εξωτερικών - Γεραπετρίτης (Eurokinissi)
Υπουργείο Εξωτερικών – Γεραπετρίτης (Eurokinissi)

Οργή Μπελέρη μετά την καταδίκη του

Σε δήλωσή του ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρας τονίζει πως «ήταν μια δίκη παρωδία. Με πλαστό ποινικό μητρώο, χωρίς αποδείξεις, χωρίς άλλους μάρτυρες εκτός από έναν που χρηματιζόταν από την αστυνομία, με «διορισμένη» δικαστή, μέσα σε ένα γυάλινο κλουβί χωρίς επικοινωνία με τον δικηγόρο μου, σήμερα το αλβανικό δικαστήριο με καταδίκασε σε δύο χρόνια φυλάκισης».

«Το έγκλημά μου είναι ότι εμείς οι Χειμαρραίοι θέλουμε να είμαστε οι κύριοι της προγονικής μας γης. Το έγκλημά μου είναι ότι οι συμπατριώτες μου Χειμαρραίοι με εξέλεξαν Δήμαρχο ενάντια στα σχέδια του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα. Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ, αυτή είναι η Δικαιοσύνη που θέλετε για εμάς; Αφήνω τους δικαστές στη χλεύη του αλβανικού λαού. Εγώ θα συνεχίσω τον αγώνα μου για Δικαιοσύνη και Δημοκρατία στο όνομα των συμπολιτών μου. Αργά ή γρήγορα, θα βρω δικαιοσύνη. Έχω τόση υπομονή όση χρειάζεται για να φτάσω στο τέρμα αυτής της υπόθεσης» προσθέτει.

Φρέντι Μπελέρης
Φρέντι Μπελέρης

Η απόφαση του δικαστηρίου

Το Ειδικό Δικαστήριο κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος στην Αλβανία καταδίκασε τον Φρέντι Μπελέρη, σε 2 χρόνια φυλάκιση.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ειδική Εισαγγελία ζήτησε την καταδίκη του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρας σε φυλάκιση 2 ετών και 6 μηνών για την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων.

Η απολογία Μπελέρη

Στην απολογία του, ο Μπελέρης άσκησε κριτική στη διαδικασία, κάνοντας λόγο για δίκη «που θα μπορούσε να γίνει μια φορά και έναν καιρό, αλλά όχι σε ένα ευρωπαϊκό κράτος εν έτει 2024, όπου επισήμως δεν βρισκόμαστε σε δικτατορία». Σχολίασε, πως «οι αξιότιμοι εισαγγελείς μπορούν με υπερηφάνεια να τα στείλουν στους πολιτικούς προϊσταμένους τους, μήνυμα ότι η αποστολή ολοκληρώθηκε επιτυχώς».

Ο Μπελέρης διαμαρτυρήθηκε πως τα εισαγγελικά πορίσματα «δείχνουν ξεκάθαρα μια μνημειολογία ανυπόστατων ψεμάτων» και κατηγόρησε ευθέως την εισαγγελία πως επιχειρεί να καλύψει «γκάφες και λάθη» της αλβανικής αστυνομίας.

«Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας δεν δεχτήκατε κανένα από τα αιτήματά μου για πραγματογνωμοσύνη. Δεν υποχρεώσατε την κρατική αστυνομία να υποβάλλει ενώπιον του δικαστηρίου την παράνομη απόφαση για την πληρωμή του μάρτυρα. Δεν φέρατε τον μάρτυρα στο ακροατήριο για αντιπαράθεση με το πρόσωπο της φωτογραφίας, που η εισαγγελία ισχυρίζεται ότι είναι ο μάρτυρας», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Οι αιτιάσεις του αλβανικού δικαστηρίου

Το δικαστήριο ισχυρίστηκε πως «μέσω των υποκλοπών και της παρακολούθησης που διενεργήθηκαν στον Μπελέρη και τους συνεργάτες του πριν από τις εκλογές της 14ης Μαΐου, καθώς και από τη μαρτυρία ενός προσώπου που επέλεξε να συνεργαστεί με τη δικαιοσύνη, επιβεβαίωσε ότι ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρας και το εκλογικό του επιτελείο έδωσαν χρήματα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για να εξασφαλίσουν ψήφους».

Από την άλλη πλευρά, οι δικηγόροι του Μπελέρη θεώρησαν παράνομες τις υποκλοπές που είχε αρχικά πραγματοποιήσει η Εισαγγελία, ακυρώνοντας όλα τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν μέσω αυτών των υποκλοπών. Ισχυρίστηκαν επίσης ότι η παρακολούθηση των τηλεφώνων που κατασχέθηκαν από τους κατηγορούμενους κατά τη διαδικασία αυτή έγινε παράνομα, απαιτώντας έτσι να μην θεωρηθούν αυτά τα αποδεικτικά στοιχεία ως δεδομένα και διεκδικώντας την αθωότητά τους.