6 Μαΐου, 2024

Γιατί πανηγυρίζει η Τουρκία για τη ρήξη Ελλάδας – Βρετανίας;

Έρχονται πιο κοντά Λονδίνο και Άγκυρα

Από Παναγιώτης Παπανικολάου

Μετά την ακύρωση του ραντεβού μεταξύ Μητσοτάκη και Σούνακ, η σχέση μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας έχει κλονιστεί. Αυτή η ευκαιρία έδωσε τη δυνατότητα στους Τούρκους να πανηγυρίσουν, καθώς Άγκυρα και Λονδίνο φαίνεται να πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο.

Το τελευταίο διάστημα, οι δύο χώρες έχουν επικεντρωθεί σε στενή συνεργασία όσον αφορά την πώληση πολεμικού υλικού στην Τουρκία και την υποστήριξη του Λονδίνου προς την Άγκυρα για την αγορά πολεμικών αεροσκαφών Eurofighter.

Έχουν κυκλοφορήσει αναφορές ότι η Βρετανία έχει παραχωρήσει στην Τουρκία μια σειρά φρεγατών Type 23. Ο βρετανικός στόλος αυτή τη στιγμή διαθέτει 12 τέτοιου είδους φρεγάτες.

Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε στο Λονδίνο ο Τούρκος Βρετανός Υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ και συναντήθηκε με τον Βρετανό ομόλογο του.

 

Γιατί πανηγυρίζει η Τουρκία για την ρήξη Ελλάδας - Τουρκίας;

 

Ο παρουσιαστής του SOZCU TV, Εκρέμ Ατσικέλ, εξέφρασε χαρακτηριστικά ότι “τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια προσέγγιση και μια φιλία μεταξύ Τουρκίας και Μεγάλης Βρετανίας”. Επιπλέον, τόνισε ότι συνεργάζονται από κοινού στην διεθνή σκηνή.

Κάτι που θα φέρει αποτελέσματα στο ζήτημα των Eurofighter και μπορεί να εμποδιστεί η τρικλοποδιά που πάει να τους βάλει η Γερμανία.

Επίσης, έκανε λόγο για τη σχέση της με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως την Ισπανία, με την οποία βρίσκεται μέσα στην κοινοπραξία των Eurofighter και λένε «ναι να δώσουμε τα μαχητικά Eurofighter στην Τουρκία».

Ακόμη, οι Άγγλοι υποστηρίζουν πως «πρώτα θα συμφωνήσουν μεταξύ τους» και υποστήριξαν πως «θα πείσουν οι ίδιοι του Γερμανούς».

Τον τελευταίο καιρό, οι Άγγλοι έχουν στραφεί προς την Τουρκία σε πολλά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου και του ζητήματος με τα αεροσκάφη. Υποστηρίζουν την Τουρκία και εργάζονται προς όφελός της.