(Μια ακόμη) κρίσιμη εβδομάδα ξεκινά σήμερα – Γιατί απομακρύνεται η λήξη του lockdown την Καθαρά Δευτέρα
Τυπικά απομένει μία ακόμη εβδομάδα του σκληρού lockdown στην Αττική, όμως ελάχιστες φαίνεται ότι είναι οι πιθανότητες αυτό να λήξει πράγματι την Καθαρά Δευτέρα, όπως δείχνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, την εβδομάδα αυτή αναμένεται κορύφωση των κρουσμάτων και της πίεσης που δέχεται ήδη το σύστημα υγείας ιδιαίτερα στην περιοχή της πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα οι πιθανότητες για άρση των περιοριστικών μέτρων ν’ απομακρύνονται και όλες τις ενδείξεις να συντείνουν στην παράτασή τους για τουλάχιστον μία εβδομάδα ακόμα.
Δεν θεωρείται τυχαίο ότι τα τελευταία 24ωρα πολλαπλασιάστηκαν οι έλεγχοι σε ολόκληρη τη χώρα για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων, ενώ καταγράφηκαν και οι ανάλογες παραβάσεις. Η τήρηση αυτών των μέτρων έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία αυτά τα κρίσιμα 24ωρα, ούτως ώστε να επιτευχθεί η λεγόμενη «επιπέδωση» της καμπύλης των κρουσμάτων και άρα ν’ αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί η πίεση στο σύστημα υγείας, καθώς η αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων είναι διαρκής τα τελευταία 24ωρα, όπως επίσης και των (απλών) εισαγωγών για περιστατικά Covid στα νοσοκομεία της Αττικής – γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα ακόμη και να μετακινούνται περιστατικά στο νοσοκομείο της Χαλκίδας ή και άλλων περιοχών, εάν αυτό χρειαστεί.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η αύξηση των διασωληνωμένων μέσα σε μία εβδομάδα έφτασε το 20% και ο συνολικός αριθμός τους χθες τους 466, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι καταγράφεται αύξηση 50% στον αριθμό των θανάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα (σ.σ.: χθες καταγράφηκαν 54 θάνατοι). Στην Αττική εξάλλου καταγράφονται σταθερά σχεδόν τα μισά κρούσματα απ’ όλη την επικράτεια. Δύσκολη κάνουν την κατάσταση και οι μεταλλάξεις, καθώς οι εκτιμήσεις των ειδικών κάνουν λόγο για μετάλλαξη του ιού στην περιοχή της Αθήνας και των προαστίων σε ποσοστό 80-90%, ενώ για πρώτη φορά χθες στα rapid test που έγιναν στο Σύνταγμα ο δείκτης θετικότητας ήταν πάνω από 3%.
Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη στιγμή ουδείς μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια πότε θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, αλλά το βέβαιο είναι πως αυτό θα γίνει πρώτα από το λιανεμπόριο, καθώς θα επιτραπεί και πάλι η λειτουργία του με τη μέθοδο του click away.
Αντίστοιχη προτεραιότητα αποτελεί και το άνοιγμα των σχολείων, ωστόσο παραμένουν πολλές διαφορετικές απόψεις μεταξύ των ειδικών και για το χρόνο κατά τον οποίο πρέπει να γίνει αυτό, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνει και αν θ’ αφορά οριζόντια όλες τις βαθμίδες ή θα υπάρξει κλιμάκωση (π.χ. ν’ ανοίξουν πρώτα τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία).
Σπουδαίο ρόλο παίζει και η πορεία των εμβολιασμών, καθώς έως το τέλος Μαρτίου αναμένεται να έχουν γίνει 1,7 εκατ. εμβολιασμοί, ενώ έως το τέλος του μήνα επίσης θα φτάσουν στην Ελλάδα περισσότερες από 1 εκατ. δόσεις εμβολίων της Pfizer και επιπλέον δόσεις της Astra Zeneca.
Αυτό σημαίνει ότι εντός του β’ 15νθημέρου του Μαρτίου θ’ ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού για τους 70-74 ετών και πιθανόν για τους 65-69 ετών, ενώ τον Απρίλιο θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των χρονίως πασχόντων και των ευπαθών ομάδων – παράλληλα, βέβαια, με όλες τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες που ήδη εμβολιάζονται ή πρόκειται να εμβολιαστούν. Έως χθες είχαν γίνει περίπου 1,1 εκατ. εμβολιασμοί, με περισσότερους από 365.000 πολίτες να έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις και να έχουν εξασφαλίσει ανοσία.