20 Ιουνίου, 2024

Ευρωεκλογές 2024: Η στρατηγική Μητσοτάκη την τελευταία εβδομάδα πριν τις κάλπες

Κυριάκος Μητσοτάκης (Eurokinissi)

Η κυβέρνηση θέλει να πιάσει τον πήχη του 33% με στόχο έναν καθαρό οδικό διάδρομο μέχρι το 2027

Στη μεγάλη σημασία των ευρωεκλογών της επόμενης Κυριακής αναφέρθηκε χθες (2/6) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως «στην Ευρώπη θα παρθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις τα επόμενα πέντε χρόνια, σε μια πολύ πιο δύσκολη γεωπολιτική συγκυρία». Όπως επεσήμανε η Ελλάδα πρέπει όχι απλά να είναι παρούσα, αλλά πρέπει να είναι παρούσα με μια φωνή η οποία να ακούγεται.

Η κυβέρνηση θέλει να πιάσει τον πήχη του 33% με στόχο έναν καθαρό οδικό διάδρομο μέχρι το 2027, οπότε και θα γίνουν οι επόμενες εκλογές. Στόχος είναι – όπως επισημαίνεται από τους « γαλάζιους» – να δοθεί ισχυρή εντολή για τις μεταρρυθμίσεις, ενώ τονίζεται  πως πρέπει να υπάρξει ένα ισχυρό « όχι» στον λαϊκισμό.

Στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές από το Μαξίμου δίνουν έμφαση σε λέξεις κλειδιά, όπως «σταθερότητα» και «συνέχεια». Κεντρικός στόχος αυτής της στρατηγικής είναι να κινητοποιηθεί ένα κοινό, που δεν θελει περιπέτειες, ώστε να φτάσει μέχρι τις κάλπες.

Στο κυβερνών κόμμα αναγνωρίζουν πως οι ευρωεκλογές έχουν και μια σημαντική εθνική διάσταση με δεδομένο άλλωστε πως είναι η πρώτη κάλπη  που λαμβάνει χώρα μετά τις εθνικές εκλογές. Τονίζεται βέβαια πως δεν  θα αλλάξουν οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί, ωστόσο επισημαίνεται πως στόχος είναι το βράδυ των ευρωεκλογών η Νέα Δημοκρατία να εξακολουθεί να έχει αυτή την ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση για να υλοποιήσει το πρόγραμμα για το οποίο εκλέχτηκε.

Κυριάκος Μητσοτάκης (Eurokinissi)
Κυριάκος Μητσοτάκης (Eurokinissi)

Οι επόμενες κινήσεις

Παράλληλα ο πρωθυπουργός εστιάζει στο πεδίο της οικονομίας και δίνει μία πρόγευση των επόμενων κινήσεων, σημειώνοντας μεταξύ άλλων  πως στόχος είναι να υπάρξει ένα ακόμα μεγαλύτερο πρόγραμμα «Σπίτι μου», ύψους κοντά στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Για να γίνει  αυτό πρέπει να ολοκληρωθεί μία διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να διευρυνθεί η  περίμετρος των ωφελούμενων και να καλυφθούν ζευγάρια που είναι από 40 έως 50 ετών.

Ωστόσο η κυβέρνηση απορρίπτει μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και καλεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης που προτείνουν ανάλογες κινήσεις  να πουν που θα βρουν τα λεφτά  για να εφαρμοστεί ένα τέτοιο μέτρο χωρίς να εκτροχιαστεί η πορεία της δημοσιονομικής σύγκλισης. «Δεν υπάρχει περίπτωση η χώρα να επιστρέψει σε εποχές μεγάλων ελλειμμάτων που μας οδήγησαν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο δεν μειώνουμε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα» σημείωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός θα μιλήσει  σε δύο «γαλάζιες»  συγκεντρώσεις στην Αθήνα την Παρασκευή και την Τετάρτη στην Θεσσαλονίκη ενώ αύριο αναμένεται να επισκεφτεί τη Λάρισα. Παράλληλα σε συνεντεύξεις αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (όπως το Tik Tok) θα αναφέρεται στην κρισιμότητα της επικείμενης αναμέτρησης και στην  ανάγκη να μην υπάρξει χαλαρή ψήφος

Χθες από τα Χανιά ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε  χαρακτηριστικά πως δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό και αδιαφορία. Αυτό που υπογράμμισε είναι πως οι πολίτες δεν πρέπει να θεωρήσουν πως οι εκλογές αυτές έχουν κριθεί επειδή βλέπουν τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Μάλιστα απευθύνθηκε ιδιαίτερα στην νεολαία (σημείωση: που συνήθως έχει και υψηλότερα ποσοστά αποχής), την οποία κάλεσε πριν η μετά την παραλία να πάει και στις κάλπες.

Κυριάκος Μητσοτάκης (Eurokinissi)
Κυριάκος Μητσοτάκης (Eurokinissi)

Σε ποιους εξαπέλυσε πυρά ο πρωθυπουργός

Διπλά πυρά εξαπολύουν από το στρατόπεδο του κυβερνώντος κόμματος τόσο προς κόμματα που κινούνται δεξιά της Νέας Δημοκρατίας όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Με τον τρόπο αυτό οι «γαλάζιοι» θέλουν να αποφύγουν το ενδεχόμενο μιας ψήφου διαμαρτυρίας  και να συσπειρώσουν ένα κοινό,  που στις τελευταίες εθνικές εκλογές είχε  ψηφίσει την Νέα  Δημοκρατία.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε στο μέλλον να συνεργαστεί με κόμμα στα δεξιά της ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «το βλέπετε και στη Βουλή,  πολύ κοινός τόπος με τα κόμματα τα οποία βρίσκονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας δεν υπάρχει». Μάλιστα προσέθεσε χαρακτηριστικά «δεν μπορούμε να συζητήσουμε ουσιαστικά με ανθρώπους οι οποίοι επικαλούνται έναν ψευτοπατριωτισμό, μόνο και μόνο για να γοητεύσουν κάποιους ψηφοφόρους οι οποίοι μπορεί να έχουν ιδιαίτερες εθνικές ευαισθησίες. Και σίγουρα δεν μπορούμε να συνομιλήσουμε με κόμματα τα οποία εργαλειοποιούν τη θρησκεία με τρόπο απροκάλυπτο, όπως έχει κάνει ένα συγκεκριμένο κόμμα το οποίο βρίσκεται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας».

Παράλληλα συνεχίζονται τα βέλη προς τον Στέφανο Κασσελάκη και από το κυβερνών κόμμα κατηγορούν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως δεν έχει καταθέσει τις θέσεις του για την επόμενη ημέρα της Ευρώπης. Και θέτουν μια σειρά απο ερωτήματα, όπως αν θέλουμε ένα ευρωπαϊκό ταμείο άμυνας και αν χρειαζόμαστε ένα δεύτερο Ταμείο Ανάκαμψης.

Στην Πειραιώς περιμένουν να δουν αν θα δοθεί στη δημοσιότητα η περιουσιακή κατάσταση του κ. Κασσελάκη (όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε ανάρτηση του), καθώς για το συγκεκριμένο θέμα οι «γαλάζιοι» έχουν ασκήσει σφοδρή κριτική. Την ίδια στιγμή από την κυβέρνηση  εστιάζουν και στο πεδίο της οικονομίας και κατηγορούν την Κουμουνδούρου  πως θέλει να αναβιώσει τα… λεφτόδεντρα.

Reduce bounce rates