Ευρωεκλογές 2024: «Γαλάζια» επικράτηση αλλά με απώλειες – Στασιμότητα στη δεύτερη θέση και ανησυχία για την τρομακτική αποχή

Ευρωεκλογές 2024 – Πολιτικοί αρχηγοί

Στις ευρωεκλογές 2024 πρώτη με διαφορά αναδείχθηκε η… αποχή που «άγγιξε» το 60% συνολικά, σε όλη την Ελλάδα

Με την ενσωμάτωση να πλησιάζει το 100% ξεκαθαρίζει πλέον το τοπίο για τα ποσοστά των κομμάτων και τους ευρωβουλευτές που εκλέγουν μετά τη διαδικασία των ευρωεκλογών 2024. Η ΝΔ βρίσκεται στην πρώτη θέση με διαφορά από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο οποίος με τη σειρά του απέχει λίγο παραπάνω από 2 μονάδες από το τρίτο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Σε κάθε περίπτωση, θέση στο Ευρωκοινοβούλιο «κλειδώνουν» επτά κόμματα, ενώ η Φωνή Λογικής και η Αφροδίτη Λατινοπούλου φαίνεται να κερδίζει την έδρα.

Πώς διαμορφώνονται οι θέσεις

Το κυβερνών κόμμα λαμβάνει ποσοστό 27,90% και καταλαμβάνει 7 έδρες, μία λιγότερη σε σχέση με την προηγούμενη ευρωκοινοβουλευτική περίοδο. Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 14,93% και κερδίζει 4 έδρες, δύο λιγότερες σε σχέση με τις εκλογές του 2019.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με 12,88%, ποσοστό που είναι αυξημένο κατά περίπου 5,5%, με αποτέλεσμα να κερδίζει 3 έδρες, μία επιπλέον σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Στην τέταρτη θέση ανεβαίνει η Ελληνική Λύση με 9,50%, επίσης 5,5% πάνω από τις προηγούμενες ευρωεκλογές, με αποτέλεσμα να καταλαμβάνει 2 έδρες, που, σύμφωνα με την Singular Logic, μπορεί τελικά να γίνουν 3.

Ακολουθεί το ΚΚΕ με ποσοστό 9,30% (+4% σε σχέση με το 2019) και διατηρεί τις δύο έδρες.

Με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, τρία ακόμα κόμματα κερδίζουν για πρώτη φορά έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο. Πρόκειται για τη ΝΙΚΗ λαμβάνει ποσοστό 4,42%, την Πλεύση Ελευθερίας με 3,42% και τη Φωνή Λογικής με 3,06%, για την οποία, ωστόσο, η Singular Logic προχώρησε στην εκτίμηση ότι τελικά δεν θα καταφέρει να εκλέξει ευρωβουλευτή.

YouTube player

Κασσελάκης: Το άλλοθι του 41% έχει τελειώσει

«Το άλλοθι του 41% έχει τελειώσει», τόνισε κατά τις δηλώσεις του μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών ο Στέφανος Κασσελάκης.

Αρχικά, ευχαρίστησε τους πολίτες «πάρα πολύ για τον αγώνα που έχετε δώσει αυτές τις εβδομάδες, αυτούς τους μήνες» και είπε πως «είμαστε ένα κόμμα που έχει περάσει πάρα πολλά».

«Περάσαμε από δύο διασπάσεις, από μια πορεία μεγάλης μεταβλητότητας μέχρι να φτάσουμε στο μόνο ευρωψηφοδέλτιο το οποίο το επέλεξε η κοινωνία», πρόσθεσε.

«Καταφέραμε να μειώσουμε τη διαφορά από το 23% στο 13%. Το άλλοθι του 41% έχει πλέον τελειώσει», τόνισε μετά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτό είναι μια επιλογή του ελληνικού λαού, μια επιλογή που σε μία εκλογική διαδικασία την οποία ανέδειξε ο πρωθυπουργός ως ένα διακύβευμα ο κόσμος είπε “όχι, υπάρχει μια άλλη επιλογή”», συμπλήρωσε.

«Δεν έχω τύψεις για τίποτα, ο ελληνικός λαός μού έχει δώσει τον χρόνο να χτίσω κυβερνητική εναλλακτική πρόταση, ξέρω και συνειδητοποιώ απόλυτα τη σημασία της ευθύνης και αυτό θα κάνω», είπε έπειτα.

«Μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε μια εκλογική διαδικασία στην Ευρώπη που έχει φέρει τα πάνω κάτω. Κάτι δεν πάει καλά στην Ευρώπη, δεν εμπνέει τους λαούς», είπε προς το τέλος των δηλώσεών του.

Στη συνέχεια είπε πως «έγινε ένα στυγνό διευθυντήριο και οι ευρωβουλευτές μας θα κάνουν τα πάντα για την Ευρώπη των πολλών. Και προφανώς θα υποστηρίζουν τα εθνικά μας συμφέροντα, ιδιαίτερα στην Κύπρο».

Ζήτησε, τέλος, η Ελλάδα να γίνει από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που θα αναγνωρίσουν το Παλαιστινιακό Κράτος.

Ανδρουλάκης: Θα πάρω πρωτοβουλίες για μία εναλλακτική πρόταση εξουσίας

Στην πρωτοφανή αποχή και την άνοδο της ακροδεξιάς αναφέρθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης στις δηλώσεις του μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών 2024 λέγοντας πως πρόκειται για τα δύο ισχυρά μηνύματα της κάλπης.

«Δεν συμβιβάζομαι με μία τέτοια πολύ αρνητική εξέλιξη γι’ αυτό και θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις έτσι ώστε να η πολιτική να συγκινεί, να δίνει λύσεις να γοητεύει και να προκαλεί απέχθεια και νέα αδιέξοδα», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση «εξέθρεψε την ακροδεξιά».

«Σε αυτές τις εκλογές η ΝΔ έχει υποστεί μία βαριά ήττα χάνοντας 14 μονάδες από τον πήχη των εθνικών εκλογών και 5 από εκείνο των ευρωεκλογών. Αποδοκιμάστηκε η περιφρόνηση που έδειξε σε ζητήματα της κοινωνίας. Τιμωρήθηκε η αλαζονεία της, η ασυδοσία της και η διαφθορά», τόνισε στη συνέχεια.

«Δικό μας χρέος είναι να συνεχίσουμε με δυναμισμό τη σοβαρή, αξιόπιστη αντιπολίτευση για να ανοίξει ο δρόμος για μία προοδευτική διακυβέρνηση στην Ελλάδα. Θα πάρω συνεπώς όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες με τις αναγκαίες αλλά πάνω απ’ όλα προοδευτικε΄ς δυνάμεις της κοινωνίας», συνέχισε.

«Προτεραιότητά μας είναι πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές να έχουμε διαμορφώσει την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνηση της χώρας», επεσήμανε.

Exit mobile version