Νέα Δημοκρατία: Η επόμενη μέρα μετά τη διαγραφή Σαμαρά – Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου

Αντώνης Σαμαράς (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Σε σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός με στενούς του συνεργάτες στο Μαξίμου αποφασίστηκε πως δεν μπορούσε να συνεχιστεί η κατάσταση

Η οριστική ρήξη με τον Αντώνη Σαμαρά ήρθε χθες, ωστόσο μία σειρά αιχμηρών τοποθετήσεων του πρώην πρωθυπουργού τους τελευταίους μήνες έδειχναν πως τα σύννεφα όλο και πύκνωναν. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στο Μαξίμου ήταν η συνέντευξη του κ. Σαμαρά στο «Βήμα της Κυριακής» και κυρίως η σφοδρή κριτική του στους κυβερνητικούς χειρισμούς στα εθνικά θέματα.

Το προηγούμενο διάστημα από την κυβέρνηση έλεγαν πως οι πρώην πρωθυπουργοί έχουν το ειδικό προνόμιο να διατυπώνουν κατά καιρούς τις απόψεις και τις ανησυχίες τους για ζητήματα πολιτικής. Ωστόσο χθες το πρωί σύμφωνα με πληροφορίες σε σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός με στενούς του συνεργάτες στο Μαξίμου αποφασίστηκε πως δεν μπορούσε να συνεχιστεί η κατάσταση. Και μόλις έγιναν  γνωστά το μεσημέρι περισσότερα για τα  συνέντευξη – και ειδικότερα για τις «βόμβες» που εξαπέλυε ο κ. Σαμαράς – αποφασίστηκε να υπάρξει άμεση απάντηση και να ανακοινωθεί η διαγραφή.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο έλεγαν πως ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του με το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής «υιοθετώντας ακραία ψεύδη και διαστρεβλώσεις» και σημειώναν πως αυτονοήτως τίθεται για δεύτερη φορά, εκτός Ν.Δ. Μάλιστα έκαναν αναφορές τόσο στα όσα έλαβαν χώρα το 1993 αλλά και στο ποσοστό που είχε πάρει η Νέα Δημοκρατία στις κάλπες το 2012.

«Όσοι οραματίζονται μία συρρικνωμένη Νέα Δημοκρατία στο μέτρο του 18%, ας αναλογισθούν ότι με τη στρατηγική Μητσοτάκη η ΝΔ κέρδισε τρεις εθνικές εκλογές με ποσοστά της τάξεως του 40%. Κι όσοι ζητούν μία κυβέρνηση αιχμάλωτη συμφερόντων και εσωτερικών συσχετισμών, ας το ξεχάσουν» έλεγαν. Προσέθεταν πως «η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται. Κι όταν αυτό επιχειρείται, παίρνει τη μορφή της φάρσας»

Δύο σημεία της συνέντευξης του Αντώνη Σαμαρά ουσιαστικά οδήγησαν στην απόφαση για διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού:

  • Πρώτον οι αναφορές περί «χαριεντισμάτων» στη σύντομη συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Τούρκος πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Βουδαπέστη. Κυβερνητικές πηγές υπενθύμιζαν πως ήταν μια δεκάλεπτη συναντηση και έλεγαν αιχμηρά πως «ο κ. Σαμαράς θεωρεί, άραγε, «χαριεντισμό» το γεγονός ότι για πρώτη φορά στα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ένας Τούρκος Πρόεδρος συνομίλησε με τον επίσημο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ένα κράτος, μάλιστα, το οποίο υποτίθεται ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει; Ο προσωπικός φανατισμός γίνεται, κάποτε, και εθνική μυωπία».
  • Δεύτερον τα όσα είπε για την πολιτική της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα και για τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη. «Η κυβέρνηση υπερασπίζεται αποδεδειγμένα τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην πράξη. Δεν δέχεται μαθήματα πατριωτισμού από κανέναν. Όσο για τα περί «μειοδοσίας», δεν είναι παρά σενάρια επιστημονικής φαντασίας, τα οποία τελευταία δεν τολμούν να αρθρώσουν ούτε βουλευτές της αντιπολίτευσης» σημείωναν κυβερνητικές πηγές.

Δεδομένο είναι πως από το Μαξίμου εστιάζουν τώρα στην επόμενη ημέρα και θα βάλουν μπροστά μια ατζέντα οικονομίας (π.χ. αύξηση μισθών και συντάξεων), δίνοντας παράλληλα έμφαση στην  αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών (π.χ. υγεία, ψηφιακό κράτος). Παράλληλα όμως με το βλέμμα στραμμένο σε ένα παραδοσιακό ακροατήριο  του κόμματος θα τονίζονται όλο και εντονότερα όλα όσα έχουν γίνει για την ενίσχυση του ρόλου της χώρας σε αμυντικό, διπλωματικό, γεωστρατηγικό και οικονομικό επίπεδο. Με κυβερνητικές πηγές να λένε πως «κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τη σταθερότητα της πατρίδας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς»

Δύο ερωτήματα για την επόμενη μέρα

Είναι εμφανές πως ο Αντώνης Σαμαράς έχει αποφασίσει πως θα συνεχίσει να τοποθετείται, καθώς αυτό κατέστησε σαφές και στη δήλωσή του. «Η αλαζονεία και η προφανής έλλειψη ψυχραιμίας, εξηγούν την κίνηση Μητσοτάκη. Αποκομμένος από τη βάση, οδηγεί ένα κόμμα που λίγο πια μοιάζει με τη Νέα Δημοκρατία» σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός και επεσήμανε  «μιλούσα, μίλησα και θα μιλάω μόνο γι αυτά που απασχολούν την Ελλάδα». Σημείωσε ακόμα πως «κριτής όλων μας θα είναι ο λαός και η ιστορία»

Τώρα προκύπτουν δύο κρίσιμα ερωτήματα: Πρώτον ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του κ.Σαμαρά, που – όπως αναφέρθηκε- είναι αποφασισμένος να συνεχίσει να τοποθετείται για τα εθνικά θέματα και όχι μόνο (για παράδειγμα έχει εκφράσει την σαφή αντίθεση του στην woke κουλτούρα). Δεύτερον τι θα κάνουν κάποιοι βουλευτές που είναι κοντά στον κ.Σαμαρά και αν θα επιλέξουν σε άμεσο χρόνο να τοποθετηθούν

Δεδομένο πάντως πρέπει να θεωρείται πως κόμματα που κινούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν το momentum  και να απευθυνθούν σε ένα παραδοσιακό ακροατήριο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως πυρά  στην κυβέρνηση για την διαγραφή Σαμαρά εξαπέλυσαν τόσο η πρόεδρος της Φωνής της Λογικής Αφροδίτη Λατινοπούλου όσο και ο πρόεδρος του κόμματος Νίκη Δημήτρης Νατσιός.

Δυσκολεύει η επιλογή προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Μέσα σε αυτό το νέο τοπίο σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αποτελεί η επιλογή του προσώπου που θα προτείνει η κυβέρνηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Από το Μαξίμου έχουν επανειλημμένα τονίσει πως δεν θέλουν να ανοίξουν ακόμα την σχετική συζήτηση.  Ωστόσο στη συνέντευξή του  ο πρώην πρωθυπουργός αποκάλυψε την προτίμησή του για την Προεδρία της Δημοκρατίας και σημείωσε πως θεωρεί τον Κώστα Καραμανλή την καλύτερη επιλογή.

Όπως χαρακτηριστικά λένε κυβερνητικές πηγές «ο κ. Σαμαράς στην άκαιρη συζήτηση στην οποία επέμεινε να δώσει συνέχεια γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ενέπλεξε και τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή». Και  προσέθεταν πως από το περιβάλλον του κ. Καραμανλή, πάντως, δήλωσαν ότι «δεν υπήρξε καμία προσυνεννόηση». Σημείωναν ακόμα πως «η απόφαση για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα ανακοινωθεί αποκλειστικά από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στον χρόνο που πρέπει, προασπίζοντας το κύρος του θεσμού και το πρόσωπο της Προέδρου».

Από την κυβέρνηση θα ήθελαν να επιλεγεί ένα πρόσωπο που να συγκεντρώσει ευρύτερη συναίνεση και να υπερψηφιστεί και από κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης. Ωστόσο με δεδομένο το εσωκομματικό τοπίο στη Ν.Δ. υπάρχουν φωνές που λένε πως θα ήταν καλύτερο να επιλεγεί ένα πρόσωπο που να συνδέεται με τις ρίζες του κόμματος για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο γαλάζιοι βουλευτές να διαφοροποιηθούν στη συγκεκριμένη ψηφοφορία.

Exit mobile version