20 Απριλίου, 2024

Εκλογές στην Τουρκία: «Επτάψυχος» ο Ερντογάν! Πολύ σκληρός για να “πεθάνει” ο «Σουλτάνος»

Εκλογές στην Τουρκία: «Επτάψυχος» ο Ερντογάν! Πολύ σκληρός για να “πεθάνει” ο «Σουλτάνος», “καρύδι” ο Κιλιτσντάρογλου, “ρυθμιστής” ο Σινάν Ογάν – Στον β’ γύρο θα βγει ο νέος πρόεδρος

Πώς έχει καταφέρει να ξεπεράσει τις παγίδες τα χρόνια της διακυβέρνησής του – Τι περιμένει η Αθήνα την επομένη των εκλογών στην Τουρκία – Όσα είπε ο διεθνολόγος Τάσος Χατζηβασιλείου

Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με ποσοστό 49,34% με καταμετρημένο το 98,22% των ψήφων, στον Α΄γύρο των εκλογών για την εκλογή προέδρου στην Τουρκία, ενώ την ίδια ώρα ο αντίπαλός του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συγκεντρώνει το 45,00% των ψήφων αν και οι δημοσκοπήσεις τον έφερναν «σίγουρο» στην πρώτη θέση έναντι του Ερντογάν.

Με τα δεδομένα που διαμορφώνονται στην Τουρκία 12 ώρες αφού έκλεισαν οι κάλπες, ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι είναι ο νικητής της εκλογικής αναμέτρησης για την ανάδειξη προέδρου της Τουρκίας. Το ποσοστό του Ταγίπ Ερντογάν που ξεκίνησε από περίπου 65% στις 18:00 το απόγευμα της Κυριακής (14/5), με την ενσωμάτωση του 90% των ψήφων στις 23:00 το βράδυ έπεσε κάτω από το 50%.

Ο επικεφαλής του ανώτερου εκλογικού συμβουλίου της Τουρκίας (YSK, η εθνική εφορευτική επιτροπή), ο Αχμέτ Γενέρ, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα πως ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με 49,49% των ψήφων και ο βασικός αντίπαλός του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συγκεντρώνει 44,49%, με το 91,93% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί.

Το αποτέλεσμα –αν επιβεβαιωθεί πως είναι το τελικό– σημαίνει πως θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος την 28η Μαΐου

Το εκλογικό θρίλερ αποτυπώνεται πρωτ’ απ’ όλα στην Κωνσταντινούπολη, που όπως έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ο Ταγίπ Ερντογάν είναι η πόλη όπου ο υποψήφιος που επικρατεί εκλέγεται και πρόεδρος. Στις 05:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ήταν μπροστά από τον Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη με 48,53%, έναντι 46,71%.

Η «προφητεία» Ερντογάν για την Κωνσταντινούπολη, ότι όποιος κερδίζει την μάχη στην μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας εκλέγεται και πρόεδρος, δεν φαίνεται να επαληθεύεται, τουλάχιστον όχι από την πρώτη Κυριακή. Εφ’ όσον δεν εκλεγεί πρόεδρος της τουρκικής δημοκρατίας από την πρώτη Κυριακή και χρειαστεί επαναληπτική ψηφοφορία στις 28 Μαϊου μεταξύ Κιλιτσντάρογλου και Ερντογάν, με τα σημερινά δεδομένα, ο νυν πρόεδρος της Τουρκίας φαίνεται να έχει προβάδισμα.

Κι αυτό διότι σε όλη την τουρκική επικράτεια, ο υποψήφιος πρόεδρος Σινάν Ογάν συγκεντρώνει ποσοστό-έκπληξη 5,24% και θεωρείται πολύ πιθανό να στηρίξει τον Ταγίπ Ερντογάν. Ο τέταρτος υποψήφιος πρόεδρος Μουχαρέμ Ιντζέ συγκεντρώνει μόλις το 0,43% των ψήφων και δεν φαίνεται να έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα αναλόγως της στάσης που θα κρατήσει έναντι των δύο μονομάχων.

Στο καταμετρημένο 98,22% των ψήφων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί πλήρως η ενσωμάτωση των ψήφων από την Κωνσταντινούπολη και τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της Τουρκίας. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από το κρατικά ελεγχόμενο πρακτορείο «Ανατολή» (anadolu agency) που προφανώς δημοσιεύει ροή αποτελεσμάτων σύμφωνα με τις επιθυμίες του υπουργείου Εσωτερικών που ελέγχεται από τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο χάρτης της Τουρκίας δείχνει την προέλευση των ψηφόφορων κάθε υποψηφίου. Ο Κιλιτσντάρογλου αντλεί τις μεγαλύτερες δυνάμεις του από τα μικρασιατικά παράλια και τις σεισμοπαθείς περιοχές ενώ ο Ερντογάν έχει μεγάλη ισχύ στην ενδοχώρα της Τουρκίας και την Ανατολία.

Με κόκκινο χρώμα είναι οι περιοχές όπου προηγείται ο Κιλιτσντάρογλου ενώ με πορτοκαλί απεικονίζονται οι περιοχές της τουρκικής επικράτειας όπου έχει προβάδισμα ο Ερντογάν.

Η ενσωμάτωση του 98,22% των ψήφων έχει ολοκληρωθεί 12 ώρες αφού έκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία (ώρα 17:00).

Ο «επτάψυχος» Ερντογάν που είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει – Πώς έχει καταφέρει να ξεπεράσει τις παγίδες τα χρόνια της διακυβέρνησής του

Είτε κερδίσει, είτε χάσει ο Ερντογάν θα μείνει στην ιστορία ως ο «επτάψυχος» Τούρκος πολιτικός. Όπως ανέφερε η Κατερίνα Τσαμούρη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται στην εξουσία της Τουρκίας 21 ολόκληρα χρόνια.

Αν καταφέρει να κερδίσει και σε αυτές τις εκλογές, που είναι μόνος του εναντίον όλων, αφού κι οι περισσότεροι Κούρδοι που δεν προσχώρησαν τελικά στη «συμμαχία των 6», πάλι τους Κεμαλιστές στηρίζουν, θα έχει βγει πράγματι «επτάψυχος».

Είδηση θα είναι κι αν χάσει, μετά από τόσες νίκες, καθώς θα κλείσει ένας κύκλος για την Τουρκία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε να «μεγαλώσει» τη χώρα του έχοντας περάσει:

  • Τέσσερις μήνες στη φυλακή το 1999 για «υπόθαλψη θρησκευτικού μίσους».
  • Έχοντας αποκλειστεί από την εξουσία, αν και νικητής, γιατί το 2002 το κόμμα του (AKP) κέρδισε, αλλά ανέλαβε εντολοδόχος ο Γκιουλ, γιατί ο Ερντογάν είχε ακόμα νομικά κωλύματα λόγω φυλακής.
  • Έχοντας ζήσει πραξικόπημα, πανδημία κι έχοντας διαχειριστεί το φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου.

Ο Ερντογάν έχει κερδίσει πέντε εκλογικές αναμετρήσεις.

  • Το 2002, το 2007 και το 2011 εξελέγη πρωθυπουργός
  • Το 2014 και το 2018 εξελέγη Πρόεδρος.

Και τις δύο φορές κέρδισε από τον 1ο γύρο, με 51,7% το 2014 και το 2018 με 52,6%.

Την τελευταία φορά, επικράτησε του Ιντζέ, ο οποίος αποχώρησε πριν από λίγες μέρες από την εκλογική μάχη λόγω απειλών που δέχθηκε για την κυκλοφορία ενός ροζ βίντεο.

Τι περιμένει η Αθήνα την επομένη των εκλογών στην Τουρκία – Όσα είπε ο διεθνολόγος Τάσος Χατζηβασιλείου

Ο διεθνολόγος και υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στις Σέρρες είναι καλεσμένος στο Μεσημεριανό Δελτίο ειδήσεων του Star και αναλύει τις εξελίξεις στη Τουρκία.

Athensmagazine.gr