24 Μαΐου, 2024

Εφιαλτική εκτίμηση για τους άνδρες: Ο κορωνοϊός τους σκοτώνει εξαιτίας των όρχεών τους!

Μια εφιαλτική εκτίμηση έρχεται στο «φώς» της δημοσιότητας για τους άνδρες από μια προκαταρκτική μελέτη στις ΗΠΑ, με τους επιστήμονες που την έχουν αναλάβει να αναφέρουν, ότι είναι πιθανό οι όρχεις να σχετίζονται με το γεγονός, ότι ο κορωνοϊός τους χτυπά περισσότερο από τις γυναίκες.

Όπως αναφέρει, οι άνδρες μπορεί να διαθέτουν δύο ευαίσθητα σημεία που αυξάνουν τις πιθανότητές τους να αρρωστήσουν βαριά από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19. Τα σημεία αυτά είναι οι όρχεις τους οι οποίοι διαθέτουν σε αφθονία τα κύτταρα που προσελκύουν τον ιό.

Ξέρετε, επίσης, πώς μπορείτε να καταλάβετε αν έχεται καρκίνο στους όρχεις; Αν όχι, πατήστε εδώ για να μάθετε.

Οι επιστήμονες, λοιπόν, πραγματοποίησαν μια μικρή μελέτη για να εξετάσουν την ταχύτητα αποβολής του κορωνοϊού από τον οργανισμού. Από την μια η μελέτη έδειξε ότι ο κορωνοϊός είναι πιο επίμονος στους άνδρες. Από την άλλη, οδήγησε σε μια εξήγηση για την διαφορά μεταξύ των δύο φύλων που έχει παρατηρηθεί από τις αρχές κιόλας της πανδημίας.

Η θεωρία αυτή επικεντρώνεται στους όρχεις και στα κύτταρα στα οποία προσκολλάται ο κορωνοϊός. Τα κύτταρα αυτά είναι όσα εκφράζουν μία πρωτεΐνη που λέγεται μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτενσίνης 2 (ACE2). Η ACE2 φυσιολογικά συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Βρίσκεται προσκολλημένη στην εξωτερική επιφάνεια (κυτταρική μεμβράνη) ορισμένων κυττάρων του σώματος και ειδικότερα στα επιθηλιακά κύτταρα:

– Των πνευμόνων

– Του λεπτού εντέρου

– Των νεφρών

– Της καρδιάς

– Των αιμοφόρων αγγείων

Τα όργανα αυτά είναι εκείνα που πλήττει περισσότερο ο κορωνοϊός. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα επιθηλιακά κύτταρά τους λειτουργούν ως «πόρτα» για την είσοδο του ιού στον οργανισμό, αφού ο κορονοϊός ενώνεται με την ACE2 και εισβάλλει στο εσωτερικό τους.

Υπάρχει σύνδεση με τους όρχεις;

Οι όρχεις διαθέτουν υψηλά επίπεδα της ACE2, ενώ αντιθέτως οι ωοθήκες όχι. Οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν τη νέα μελέτη εξέφρασαν τη θεωρία ότι οι όρχεις αποτελούν πρόσθετη «πύλη εισόδου» για τον κορωνοϊό. Και επειδή είναι εγγενώς προστατευμένοι από τις επιθέσεις του ανοσοποιητικού, αποτελούν το τέλειο «καταφύγιο» γι’ αυτόν.

Έτσι, ο κορωνοϊός «κρύβεται» σε αυτούς και γι’ αυτό είναι πιο επίμονος και πιο επιθετικός στους άνδρες, λένε.

Την θεωρία αυτή εκφράζουν σε προκαταρκτική ανάρτησή τους στον σέρβερ επιστημών Υγείας MedRxiv και αυτή αναπαράγεται από πολλά ξένα ΜΜΕ.

Στην ιστοσελίδα αυτή οι ερευνητές αναρτούν τις αδημοσίευτες μελέτες τους. Σε αντίθεση με τις μελέτες που δημοσιεύονται στις ιατρικές επιθεωρήσεις, οι εργασίες σε αυτόν τον σέρβερ δεν έχουν αξιολογηθεί ακόμα από ανεξάρτητη ομάδα επιστημόνων.

«Μπορεί να εκκρίνεται στο σπερματικό υγρό αν ισχύει αυτή η θεωρία»

Τη νέα μελέτη πραγματοποίησε ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής μία ογκολόγο στη Νέα Υόρκη και τη μητέρα της, μικροβιολόγο στη Βομβάη της Ινδίας.

H Dr Aditi Shastri, ογκολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Montefiore, και η Dr Jayanthi Shastri από το Εθνικό Ιατρικό Κολλέγιο Topiwala,συμπεριέλαβαν στην μελέτη τους ασθενείς που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο με τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, καθώς και μολυσμένους συγγενείς τους.

Οι ερευνητές υπέβαλλαν μέρα παρά μέρα τους εθελοντές τους σε εξετάσεις, καταγράφοντας το ιϊκό φορτίο στον οργανισμό τους. Στόχος τους ήταν να διαπιστώσουν σε πόσο καιρό θα αποβαλλόταν ο κορωνοϊός από τον οργανισμό τους.

Όπως διαπίστωσαν, στις 20 γυναίκες που εξέτασαν, η μέση διάρκεια αποβολής του ιού ήταν 4 ημέρες. Ωστόσο στους 48 άνδρες έφτασε τις 6 ημέρες.

Η τάση αυτή επιβεβαιώθηκε σε τρεις μακρινές οικογένειες ασθενών, τα μέλη των οποίων επίσης υποβλήθηκαν στην ίδια διαδικασία.

Οι ερευνητές λένε ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην παρατηρούμενη διαφορά μεταξύ των φύλων. Οι άνδρες, λ.χ., είναι πιθανότερο να καπνίζουν, να έχουν υπέρταση και να πάσχουν από στεφανιαία νόσο. Όλοι αυτοί οι παράγοντες προδιαθέτουν στην ανάπτυξη πιο σοβαρής νόσου από τον νέο κορωνοϊό.

Αν, όμως, ευσταθεί η νέα θεωρία, τότε ο κορονοϊός Covid-19 θα μπορούσε κάλλιστα να μεταδίδεται και με την σεξουαλική επαφή, λέει η νεώτερη Dr Shastri. «Αν ο κορωνοϊός κρύβεται στους όρχεις, μπορεί κάλλιστα να εκκρίνεται στο σπερματικό υγρό», είπε.

Η θεωρία αυτή θα μπορούσε να εξηγεί γιατί οι άνδρες πεθαίνουν σε πολύ υψηλότερα ποσοστά απ’ ό,τι οι γυναίκες. Παρότι είναι παρόμοια η αναλογία ανδρών-γυναικών που νοσούν, σε Κίνα, Νότια Κορέα, Ιταλία, ΗΠΑ και αλλού οι θανόντες είναι πολύ συχνότερα άνδρες.

Ακόμα και στη χώρα μας, οι άνδρες που έχουν χάσει τη ζωή τους αποτελούν το σχεδόν 74% των θυμάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Οι ερευνητές λένε ότι η θεωρία τους πρέπει τώρα να ελεγχθεί σε κυτταρικές καλλιέργειες, ζώα και σε ασθενείς που ανάρρωσαν από τον ιό.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=VzwsrHff9Kw?feature=oembed]
Reduce bounce rates