25 Απριλίου, 2024

Δημοσθένης Βεργής στο ethnos.gr για τον θάνατο του καναλάρχη Παπανικόλα: Θα πω πολλά στον εισαγγελέα Μου ανήκει η τηλεοπτική άδεια

Δημοσθένης Βεργής στο ethnos.gr για τον θάνατο του καναλάρχη Παπανικόλα: Μου ανήκει η τηλεοπτική άδεια – Θα πω πολλά στον εισαγγελέα

Τη δική του διάσταση σχετικά με το μυστυριώδη θάνατο του Κωνσταντίνου Παπανικόλα που ερευνά ο Εισαγγελέας και οι Αστυνομικές Αρχές δίνει στο ethnos.gr ο πρόεδρος των «Ελλήνων Οικολόγων» Δημοσθένης Βεργής που γνώριζε κοντά 40 χρόνια τον εκλιπόντα καναλάρχη και ιδρυτή του κόμματος «Οικολόγοι Ελλάδας».

Γνωριστήκαμε το 1986

Ο Δημοσθένης Βεργής πρόεδρος των «Ελλήνων Οικολόγων» αποκαλύπτει πως γνώρισε τον Παπανικόλα το 1986 όταν «τον ζήλεψε» και ίδρυσε το κόμμα «Οικολόγοι Ελλάδας». Μεταξύ τους αναπτύχθηκε σχέση φιλίας και ανταγωνισμού καθώς στον ίδιο… πολιτικό χώρο ηγούνταν σε δύο διαφορετικά κόμματα. Επιπλέον ο Βεργής δίνει τη δική του εκδοχή για το πως αποκτήθηκε η άδεια του τηλεοπτικού καναλιού (ΤηλέΦΩΣ που κατέληξε Κontra Channel) και του ραδιοφωνικού σταθμού «Έλληνες Οικολόγοι».

Πινακίδες οδηγούν στο Θεραπευτήριο Παπανικόλα στον Ωρωπό
Πινακίδες οδηγούν στο Θεραπευτήριο Παπανικόλα στον Ωρωπό

Η τηλεοπτική άδεια μου ανήκει

Υποστηρίζει πως το 1989 η τηλεοπτική άδεια έχει παραχωρηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο στον ίδιο και στον Παπανικόλα με σκοπό να διαδίδονται οι ιδέες των Οικολόγων στην Ελλάδα. Αργότερα αμφότεροι έδωσαν με συμφωνητικό την τηλεοπτική άδεια στον Γιώργο Κουρή ο οποίος είχε τον έλεγχο του τηλεοπτικού σταθμού Kontra Channel. Παραδέχεται πως ο Παπανικόλας σε αντίθεση με τον ίδιο δημιούργησε εταιρεία (σ.σ. την ετερόρρυθμη εταιρεία Κωνσταντίνος Παπανικόλας και Σία και από 6 Φεβρουαρίου 2004 συστάθηκε η Βιοδιάσωση Ραδιοτηλεοπτική – Οικολογική Ανώνυμη Εταιρεία, με τον διακριτικό τίτλο Τηλεφώς – Νέα Ζωή Α.Ε. η οποία ανέλαβε εκ νέου το κανάλι. Το 2008 το 25% του σταθμού πωλήθηκε στον Παπανικόλα, ενώ μετά από δύο χρόνια, ο Γιώργος Κουρής εξαγόρασε το 75% του σταθμού) αλλά διαχωρίζει την τηλεοπτική άδεια από το εταιρικό σχήμα που ελέγχει ιδιοκτησιακά το Kontra Channel και που ο Παπανικόλας φέρεται να είχε το 25%.

Τοιχογραφία του Δημοσθένη Βεργή στο γραφείο του σπιτιού του
Τοιχογραφία του Δημοσθένη Βεργή στο γραφείο του σπιτιού του

Έχουμε δύο ώρες πρόγραμμα

Μεταξύ άλλων ο Βεργής παρουσιάζει ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ του ιδίου και του Παπανικόλα με τους κληρονόμους του Γιώργο Κουρή που ελέγχουν ιδιοκτησιακά το Kontra Channel όπου αναφέρεται πως μοναδική δέσμευση των μετόχων του καναλιού είναι η παραχώρηση δύο ωρών στο πρόγραμμα του σταθμού ώστε να προωθούνται οι ιδέες και τα μηνύματα των Οικολόγων στην Ελλάδα.

«Η τηλεοπτική άδεια μου ανήκει»

«Γνώρισα τον Παπανικόλα το 1986. Ήταν ήσυχος άνθρωπος. Ζήλεψε και ίδρυσε το κόμμα Οικολόγοι Ελλάδος. Κατέβηκε στις εκλογές του 1996. Το 1989 εγώ, ο Παπανικόλας και άλλοι 47 πήραμε τηλεοπτικές συχνότητες. Εγώ είχα και τον ραδιοφωνικό σταθμό Έλληνες Οικολόγοι. Μας παραχωρήθηκε επί θητείας στο υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ του Δημήτρη Μαρούδα ειδικού συμβούλου του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου», είπε μεταξύ άλλων ο Δημοσθένης Βεργής και συμπληρώνει: «Επειδή εμείς δεν είχαμε την υποδομή εξοπλισμού παραχωρήσαμε τη συχνότητα στον Γιώργο Κουρή που είχε τη διαχείριση της εταιρίας. Εμείς δεν ήμασταν επιχειρηματίες ούτε είχαμε δικαίωμα να έχουμε μετοχές. Οι άδειες αυτές δεν πωλούνται, δεν τεμαχίζονται και δεν μεταβιβάζονται. Οταν εκδοθεί η ληξιαρχική πράξη θανάτου του Κώστα Παπανικόλα θα την κοινοποιήσω στους μετόχους του Κontra Channel. Μετά το θάνατο του Παπανικόλα τα δικαιώματα της άδειας και των δύο καθημερινών ωριαίων εκπομπών ανήκουν σε μένα και στο κόμμα της Ένωσης Οικολόγων».

Ο Δημοσθένης Βεργής στο αίθριο του σπιτιού του
Ο Δημοσθένης Βεργής στο αίθριο του σπιτιού του

Λάθος του ανιψιού

Χαρακτηρίζει λάθος την κίνηση του ανιψιού του Κωνσταντίνου Παπανικόλα να διεκδικεί από τους μετόχους του Kontra Channel δικαιώματα επί της τηλεοπτικής άδειας και είπε πως οι κινήσεις του ανιψιού του στεναχώρησαν τον Κωνσταντίνο Παπανικόλα.

Να με καλέσει ο εισαγγελέας

Ο 82χρονος πολιτικός ζητάει από τον αρμόδιο εισαγγελέα να τον καλέσει ώστε να καταθέσει όσα γνωρίζει γύρω από τον Κωνσταντίνο Παπανικόλα. Είπε πως πριν από πέντε μήνες ο κύριος Σπύρος Λαμπίρης (ο άνθρωπος που φρόντιζε τον Κωνσταντίνο Παπανικόλα και απολάμβανε την απόλυτη εμπιστοσύνη του) του απαγόρευσε να επισκεφθεί τον Παπανικόλα στο «Θεραπευτήριο Φύσης Αναγέννηση» στο Μαρκόπουλο Ωρωπού όπου έμεινε το τελευταίο διάστημα. Παραδέχτηκε πως ο Παπανικόλας επιθυμούσε να βρίσκεται στο «Θεραπευτήριο» του στον Ωρωπό μέχρι το τέλος της ζωής του και πως εμπιστευόταν απόλυτα τον Σπύρο Λαμπίρη.

Λάθος η δημοσιοποίηση του βίντεο

Χαρακτήρισε λάθος τη δημοσιοποίηση του βίντεο με τις τελευταίες στιγμές του Παπανικόλα στο «Θεραπευτήριο» και λίγο πριν τον παραλάβει το ασθενοφόρο, ενώ λάθος χαρακτήρισε και τη μετακίνηση του Παπανικόλα από τον χώρο που ο ίδιος επιθυμούσε να μείνει μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του, δηλαδή, το ησυχαστήριο του στον Ωρωπό.

Η δικαστική διαμάχη του Βεργή με τον Παπανικόλα

Ο Βεργής αναφέρει ακόμα πως ο Κωνσταντίνος Παπανικόλας ανεξάρτητα από τα ακίνητα που δήλωνε, είχε πολλά χρέη επειδή έκανε πολλά ανοίγματα και εμπιστεύτηκε λάθος ανθρώπους που τον εκμεταλλευτήκαν. Αποκάλυψε επίσης πως είχε δανείσει 15.000 ευρώ στον εκλιπόντα αλλά το 2009 ήρθαν σε ρήξη και οδηγήθηκαν στα δικαστήρια: «Είχα πληροφορηθεί πως η κατασκευαστική εταιρεία του Παπανικόλα είχε πράξει οικολογική παράβαση και το κατήγγειλα. Μου έκαναν μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση, καταδικάστηκα και πλήρωσα αποζημίωση 4.000 Ευρώ στον Παπανικόλα. Του τα έδωσα. Παλαιότερα του είχα δανείσει 15.000. Τον συγχώρεσα. Ήταν καλός άνθρωπος ο Παπανικόλας. Κανείς δεν έχει να πει τίποτα σε βάρος του. Βοήθησε πολύ κόσμο και πήγε άδικα».

Πινακίδα στο Θεραπευτήριο του αείμνηστου Κωνσταντίνου Παπανικόλα στον Ωρωπό
Πινακίδα στο Θεραπευτήριο του αείμνηστου Κωνσταντίνου Παπανικόλα στον Ωρωπό

Η καταδίκη του Βεργή σε 37 χρόνια

Αυτή δεν ήταν και η μόνη περιπέτεια του Βασίλη Βεργή με τη δικαιοσύνη. Αίσθηση προκάλεσε το 2014 η βαριά καταδίκη του, συνολικής κάθειρξης 37 ετών και 6 μηνών χωρίς αναστολή από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για υπόθεση καταπάτησης 452.000 τ.μ. δημόσιας γης κοντά στη λίμνη Μαραθώνα. Σύμφωνα με τη δικογραφία, προέβαλε πλαστά και ανύπαρκτα δικαιώματα κυριότητας για επωφεληθεί για λογαριασμό του ιδίου και του πολιτικού του κόμματος. Εάν και η υπόθεση με την άδεια του τηλεοπτικού σταθμού θα έχει την ίδια κατάληξη ή θα δώσει μία νέα διάσταση στα ανοικτά μέτωπα που άφησε πίσω του ο Κωνσταντίνος Παπανικόλας θα το ερευνήσουν οι Αρχές και θα το κρίνει η Δικαιοσύνη.

Πλήρωσε την εγγύηση του αδελφού του

Ο Δημοσθένης Βεργής αναφέρθηκε επίσης στο πώς ο Κωνσταντίνος Παπανικόλας μετά το κλείσιμο του καταστήματος του με βιολογικά προϊόντα στην οδό Πανεπιστημίου αποσύρθηκε στο «Θεραπευτήριο» του στον Ωρωπό. Έκανε ειδική αναφορά και στον αδελφό του Κωνσταντίνου Παπανικόλα, τον Διονύση Παπανικόλα υποστηρίζοντας πως πριν από μερικά χρόνια ήταν αυτός που πλήρωσε 10.000 Ευρώ ως εγγύηση για να τον γλιτώσει από τη φυλακή λόγω χρεών και ο άνθρωπος που ενδιαφέρονταν για τον αδελφό του .

Το Θεραπευτήριο Παπανικόλα στον Ωρωπό
Το Θεραπευτήριο Παπανικόλα στον Ωρωπό

«Ήταν τρελός σαν εμένα»

Και ο Δημοσθένης Βεργής συμπλήρωσε για τον Κωνσταντίνο Παπανικόλα: «Ήταν τρελός σαν και εμένα. Με έλεγε και ξεβράκωτο. Είναι αλήθεια, πως ξεβρακωνόμουν αλλά για χάρη της πολιτικής. Ηταν πολύ καλός άνθρωπος ο Παπανικόλας. Κανείς δε μπορεί να του καταλογήσει τίποτα. Δεν είχε κλέψει κανέναν. Αντίθετα είχε βοηθήσει πολύ κόσμο και πρόσφερε πολλά σε πολλούς».

«Δεν κατεβαίνω στις εκλογές, στηρίζω Μητσοτάκη»

Ο Βασίλης Βεργής αποκαλύπτει πως παρότι το Κόμμα του «Έλληνες Οικολόγοι» έχει πάρει την έγκριση των 10 αρεοπαγιτών του Α1 πολιτικού τμήματος του Αρείου Πάγου για να συμμετάσχει στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, εντούτοις δεν θα κατέβει δηλώνοντας την υποστήριξη του στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

ethnos.gr