29 Απριλίου, 2024

Δημοσκόπηση ALCO: Η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ – Ποιος κέρδισε και ποιος έχασε από τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας

Γενικότερα, η υπόθεση των Τεμπών «πληγώνει» το κυβερνών κόμμα, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία δεν έχει πειστεί πως δεν υπάρχει επιχείρηση συγκάλυψης στις έρευνες για το σιδηροδρομικό δυστύχημα

Ευρεία διαφορά διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση της ALCO για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA. Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία εκτιμά πως η ΝΔ ήταν η χαμένη της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή που κατέθεσε η αντιπολίτευση για τις εξελίξεις στα Τέμπη, ενώ το ΠΑΣΟΚ ήταν κερδισμένο.

Γενικότερα, η υπόθεση των Τεμπών «πληγώνει» το κυβερνών κόμμα, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία δεν έχει πειστεί πως δεν υπάρχει επιχείρηση συγκάλυψης στις έρευνες για το σιδηροδρομικό δυστύχημα

Η πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές

Στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 25,6% (27% τον Μάρτιο), έναντι 12,3% (10,5%) που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ (ο οποίος παγιώνεται στη δεύτερη θέση), διαφορά δηλαδή 13,3 ποσοστιαίων μονάδων. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 11,4% (11,5%), η Ελληνική Λύση με 8,2% (6,4%), το ΚΚΕ με 8% (8,9%), το κόμμα Νίκη με 3,5%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,5% (3%), η Νέα Αριστερά με 2,4% (2,5%) και οι Σπαρτιάτες με 2,2% (2,5%).

Στη εκτίμηση ψήφου για τις ευρωεκλογές, τα ποσοστά των κομμάτων έχουν ως εξής:

  • ΝΔ: 29-33%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 14-16%
  • ΠΑΣΟΚ: 12-14%
  • Ελληνική Λύση: 9-11%
  • ΚΚΕ: 8-10%
  • Κόμμα Νίκη: 3-5%
  • Πλεύση Ελευθερίας: 3-5%
  • Σπαρτιάτες: 2-4%
  • Νέα Αριστερά: 2-3,4%

Το 49% βλέπει τις ευρωεκλογές ως ευκαιρία για ψήφο διαμαρτυρίας, την ώρα που το 47% απαντά αρνητικά.

Ποιος έχασε και ποιος κέρδισε από την πρόταση δυσπιστίας

Σε ερώτηση για το εάν η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη, επηρεάζει την ψήφο ενόψει ευρωεκλογών, το 37% απάντησε καθόλου, το 20% αρκετά και το 19% λίγο.

Ως προς τους κερδισμένους και τους χαμένους, το 23% απάντησε ότι βγήκε κερδισμένο το ΠΑΣΟΚ ενώ το 20% απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όσο για το ποια κόμματα έχασαν, οι πολίτες απάντησαν σε ποσοστό 42% ότι έχασε η ΝΔ, το 27% απάντησε ότι έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ και 22% το ΠΑΣΟΚ.

Το 75% απαντά πως δεν έχει πειστεί ότι δεν υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης στην υπόθεση των Τεμπών, ενώ το 14% απαντά πως έχει πειστεί.

Ταυτόχρονα οι πολίτες δεν πείστηκαν ούτε με το αφήγημα πως «ισχυρά συμφέροντα θέλουν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα». Το 63% δηλώνει πως δεν έχει πειστεί για κάτι τέτοιο και μόλις το 22%πως έχει πειστεί σχετικά.

Από την άλλη, το 57% διαφωνεί με την πρόταση Κασσελάκη για παραίτηση του πρωθυπουργού και διεξαγωγή εκλογών, ενώ το 26% συμφωνεί.