Ατέλειωτος ο εφιάλτης των κατοίκων στη Χερσώνα: Μετά τις πλημμύρες φοβούνται για εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών

Ατέλειωτος ο εφιάλτης των κατοίκων στη Χερσώνα: Μετά τις πλημμύρες φοβούνται για εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών

Τέσσερις ημέρες μετά την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα στην Ουκρανία, η στάθμη των υδάτων έχει αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί στη Χερσώνα, παρόλα αυτά οι ειδικοί και οι αξιωματούχοι φοβούνται την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών καθώς χιλιάδες σπίτια παραμένουν πλημμυρισμένα, ενώ χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει την πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

Το μεγάλο φράγμα έσπασε μετά από έκρηξη την Τρίτη, απελευθερώνοντας έναν τεράστιο χείμαρρο νερού που γρήγορα πλημμύρισε τεράστιες εκτάσεις και στις δύο πλευρές του ποταμού Ντνίπρο.

Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι “ανατίναξε” το φράγμα, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή της Ουκρανίας που ελέγχεται από τη Ρωσία. Η Ρωσία το αρνήθηκε και κατηγόρησε την Ουκρανία ότι ευθύνεται για την καταστροφή του. Εντωμεταξύ, το φράγμα Καχόβκα, που αποτελεί σημαντικό ταμιευτήρα νερού για την περιοχή, έχει αδειάσει από νερό.

Πλημμύρες στην Ουκρανία (AP)
Πλημμύρες στην Ουκρανία (AP)

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για «καταστροφική κατάσταση»

Ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Ουκρανία, δήλωσε στο BBC ότι η κατάσταση είναι “καταστροφική” και ότι η παροχή καθαρού νερού αποτελεί προτεραιότητα. Είπε ότι είναι σημαντικό να παρακολουθούμε τις ασθένειες που μεταδίδονται από το νερό και ότι οι προληπτικές δοκιμές δειγμάτων συνεχίζονται.

Στην ίδια γραμμή και το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου που προειδοποίηση για ανθρωπιστική κρίση εξαιτίας της περιορισμένης πρόσβασης σε ασφαλές νερό και του αυξημένου κινδύνου της εξάπλωσης ασθενειών που μεταδίδονται από το νερό.

Περιορισμοί στην κατανάλωση νερού

Εντωμεταξύ η Χερσώνα έχει ήδη επιβάλει περιορισμούς στη χρήση του νερού του ποταμού Ντνίπρο προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωσή ασθενειών. Η πλημμύρα των σπιτιών και των εγκαταστάσεων αποχέτευσης σημαίνει ότι το νερό είναι πλέον ιδιαίτερα μολυσμένο, δήλωσε η στρατιωτική διοίκηση της πόλης, πράγμα που σημαίνει ότι απαγορεύεται το μπάνιο, το ψάρεμα και η κατανάλωση του νερού ή η χορήγησή του σε ζώα.

 

Πλημμύρες στην Ουκρανία (AP)

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι 32 οικισμοί έχουν πλημμυρίσει στην ελεγχόμενη από την Ουκρανία Χερσώνα, ενώ άλλοι 14 έχουν πλημμυρίσει στο ελεγχόμενο από τη Ρωσία τμήμα. Άλλοι 31 οικισμοί πλημμύρισαν στην περιοχή του Μυκολαίβ.

Η καταστροφή του φράγματος της Καχόβκα έχει επίσης πιθανότατα οδηγήσει στη διακοπή της παροχής νερού στην Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε παράνομα από τη Ρωσία το 2014, καθώς η Διώρυγα της Βόρειας Κριμαίας αντλεί νερό από τον ταμιευτήρα της Καχόβκα, που βρίσκεται πίσω από το κατεστραμμένο πλέον φράγμα. Η ουκρανική εταιρεία υδροηλεκτρικής ενέργειας Ukrhydroenergo δήλωσε ότι η στάθμη του νερού στον ταμιευτήρα είχε πέσει κατά περισσότερο από 7 μέτρα και την Κυριακή το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποίησε ότι “το νερό θα σταματήσει σύντομα να ρέει” προς τη χερσόνησο.

Ποιος επωφελείται από την επίτευξη του φράγματος της Καχόβκα;

Όποιος ήταν υπεύθυνος για την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα θα το έκανε γνωρίζοντας ότι θα στερούσε την Κριμαία από το τόσο αναγκαίο γλυκό νερό.

Η διώρυγα μπλοκαρίστηκε από την Ουκρανία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, αλλά η Ρωσία την ξεμπλόκαρε γρήγορα μετά την εισβολή της στη νότια Ουκρανία πέρυσι.

Κάποια αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι Ρώσοι διοικητές μπορεί να κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το να καταστήσουν και πάλι άχρηστη την υδάτινη οδό με την ανατίναξη του φράγματος μπορεί να φάνηκε ως ένα αναγκαίο, αν και ακραίο, τίμημα για να περιπλέξουν τα στρατιωτικά σχέδια της Ουκρανίας.

ethnos.gr

 

Exit mobile version