15 Μαΐου, 2024

Αντίστροφη μέτρηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές – Αυτά είναι τα φαβορί της Κυριακής (8/10)

Αντίστροφη μέτρηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές – Αυτά είναι τα φαβορί της Κυριακής (8/10)

Λιγότερες από 48 ώρες απομένουν για να ανοίξουν οι κάλπες

Από Δέσποινα ΤσίρουΛιγότερες από 48 ώρες απομένουν για να ανοίξουν οι κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών της Κυριακή (8/10) με την αντίστροφη μέτρηση να φτάνει στο τέλος της. Ποια είναι τα φαβορί;

Στις εν λόγω εκλογές συμμετέχουν περίπου 152.000 υποψήφιοι, δηλαδή το 2% του συνολικού πληθυσμού της Ελλάδας, ενώ σήμερα Παρασκευή (6/10) «κλείνει» ο κύκλος της προεκλογικής περιόδου. Την ίδια στιγμή, αυτή είναι η πιο μεγάλη ηλικιακά γυναίκα που κατεβαίνει για δημοτικός σύμβουλος.

Τα «ντέρμπι» των εκλογών της Κυριακής (8/10)

Η Θεσσαλία φέτος θα αποτελέσει το βαρόμετρο των αυτοδιοίκητων εκλογών, καθώς τα προβλήματα που υπέστη τον τελευταίο καιρό μετά το πέρας της κακοκαιρία Daniel και Elias ήταν πολλά.

Περιφέρεια Θεσσαλίας

  • Κώστας Αγοραστός (ΝΔ)
  • Δημήτρης Κουρέτας (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ)

Δήμος Λάρισας

  • Απόστολος Καλογιάννης (ΣΥΡΙΖΑ
  • Θανάσης Μαμάκος (ΝΔ)

Δήμος Θεσσαλονίκης

  • Κωνσταντίνος Ζέρβας (ΝΔ)
  • Σπύρος Πέγκας (ΣΥΡΙΖΑ)
  • Στέλιος Αγγελούδης (ΠΑΣΟΚ)

Πόσοι σταυροί μπορούν να μπουν στο ψηφοδέλτιο

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός σταυρών προτίμησης διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Σε Δήμους με πληθυσμό μέχρι 30.000 κατοίκους, οι εκλογείς μπορούν να βάλουν μέχρι 3 σταυρούς προτίμησης σε υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους και μέχρι 4 σε Δήμους με πληθυσμό άνω των 30.000 κατοίκων. Για την εκλογή Συμβουλίων Δημοτικών Κοινοτήτων, οι εκλογείς μπορούν να επιλέξουν μέχρι 2 υποψηφίους, ενώ σε Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό μικρότερο των 200 κατοίκων, όπου εκλέγεται μόνο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, οι εκλογείς έχουν τη δυνατότητα επιλογής ενός μόνο υποψηφίου. Στις περιφερειακές εκλογές, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός σταυρών προτίμησης κυμαίνεται από 1 έως 4, κατά περίπτωση. Στο ψηφοδέλτιο κάθε συνδυασμού υπάρχει σαφής ένδειξη για τον αριθμό των υποψηφίων που μπορεί να επιλέξει ο εκλογέας.

Μάθε πού ψηφίζεις

Σε ό,τι αφορά το πού ψηφίζουμε, η διαδικασία είναι γνωστή από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε που ψηφίζεις 2023».

Οι ψηφοφόροι συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία στα αντίστοιχα πεδία (επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, όνομα μητέρας, ημερομηνία γέννησης) και με λίγα κλικ μαθαίνουν σε ποια περιοχή και σε ποιο εκλογικό τμήμα θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.