24 Νοεμβρίου, 2024

Ανεβάζει την ένταση κατά του Ισραήλ η Τουρκία: Επιμένει ο Ερντογάν με «βολές» κατά του Νετανιάχου

Η Τουρκία την εβδομάδα που πέρασε… ανέβασε στροφές σε λεκτικό επίπεδο και ενέτεινε τις λεκτικές καταδίκες κατά του Ισραήλ και του Νετανιάχου, ωστόσο σε διπλωματικό επίπεδο δεν κατέγραψε και πολλά, παρά την επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν αρχές της εβδομάδας. Αρκέστηκε σε επανάληψη εκκλήσεων για εκεχειρία και σε θέση υπόψη προτάσεων, αδύναμων -μέχρι στιγμής- να ‘έλξουν’ την προσοχή των συνομιλητών της.

Μηχανισμός ασφαλείας

«Θεωρούμε απαραίτητο να δημιουργηθεί ένας νέος μηχανισμός ασφαλείας σε συνεργασία με τους παράγοντες στην περιοχή», δήλωσε ο Ερντογάν μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη, εισάγοντας στο τραπέζι μία νέα, αν όχι παρεμφερή, πρόταση με αυτή των εγγυήσεων, μιας και η τελευταία δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει την αποδοχή. Ο Τούρκος πρόεδρος πιστεύει ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός για τη ρύθμιση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, καθώς μία περιφερειακή κλιμάκωση δεν θα εμπίπτει στην αρμοδιότητα του ΝΑΤΟ ούτε του ΟΗΕ.

Η επίσκεψη Μπλίνκεν δεν βοήθησε και πολύ…

Η περιπετειώδης επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στην Τουρκία εν μέσω της σύρραξης στη Μέση Ανατολή από τα μεσάνυχτα της Κυριακής ως το μεσημέρι της Δευτέρας 6/11 επιβεβαίωσε τη σαθρή -ακόμη- βάση στην οποία προσπαθούν να ισορροπήσουν οι τουρκο-αμερικανικές σχέσεις.

Η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ προετοιμάζονταν με σχεδόν ψυχροπολεμικούς όρους, με την Άγκυρα να οπλίζεται να διατυπώσει τις κόκκινες γραμμές της, ώστε να διατηρήσει ζωντανή την ηγεμονική φιλοδοξία διεκδίκησης ενός περιφερειακού ρόλου. Αυτό εμπεδώθηκε με την ψυχρή υποδοχή του Μπλίνκεν, αλλά και με τον αποχαιρετισμό του, που δεν θύμιζε κατευόδιο ενός συμμάχου, αλλά αντιμάχου.

Το αποτύπωμα που άφησε η επίσκεψη Μπλίνκεν στην Τουρκία ήταν μία νέα σοβαρή διάβρωση των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων, καθώς δεν οδήγησε -κατά τα φαινόμενα- ούτε σε κάποιου είδους σύμπραξη στο ζήτημα της Μέσης Ανατολής, ούτε στο να υπάρξει πρόοδος στη βελτίωση των σχέσεων που απώτερο στόχο έχουν πάντα τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και την προμήθεια των F-16.

Ο Ερντογάν επιμένει…

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζει, πάντως, όπου σταθεί κι όπου βρεθεί να μιλά για τη Γάζα, να κατηγορεί τη Δύση για αναλγησία και να προσπαθεί να δηλώνει παρών με κάθε τρόπο και έτοιμος να συμβάλλει με κάθε τρόπο.

Οι δηλώσεις αρχίζουν σιγά σιγά να έχουν στόχο τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά ακόμη κρατάει τον συγκρατημένο τόνο του. Την Παρασκευή προειδοποίησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι τον περιμένουν άσχημες εξελίξεις και ότι σήμερα είναι που διανύει τις καλύτερές του ημέρες. Φρόντισε πάντως να υπενθυμίσει ότι θα λογοδοτήσει κι εκείνος και το Ισραήλ.

Στόχος του Ισραήλ και η Τουρκία

Προχώρησε, πάντως, άλλο ένα βήμα… Μετά τον εταίρο του Μπαχτσελί, υποστήριξε κι εκείνος ότι η Τουρκία βρίσκεται στο στόχαστρο του Ισραήλ. Οι απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων και οι πρακτικές του Τελ Αβίβ κατά των μουσουλμάνων Παλαιστινίων δοκιμάζουν την υπομονή της Τουρκίας, ενώ προσπάθησε με έναν ασαφή -ακόμη- τρόπο να εντάξει την Τουρκία στα γεωγραφικά όρια της επονομαζόμενης «γης της επαγγελίας», που επιζητούν οι Ισραηλίτες κάποτε να κατακτήσουν, για να προκαλέσει έτσι αντανακλαστικά άμυνας της Τουρκίας απέναντι στο Ισραήλ.

Οπορτουνιστής Ερντογάν

Σύμφωνα με την ειδικό σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Μπαρτσίν Γινάντς, ο Ερντογάν έχει μια ρεαλιστική πλευρά, αλλά και μια ιδεολογική, ισλαμιστική (θρησκειακή) πλευρά.

«Ο κοινός παρονομαστής, ωστόσο, είναι ο οπορτουνισμός του. Καμία από τις διεθνείς πρωτοβουλίες του Ερντογάν δεν προκάλεσε απάντηση. Αποφάσισε, λοιπόν, να χρησιμοποιήσει αυτή την ευκαιρία για να κερδίσει έστω εγχώριους πόντους.

Ο Ερντογάν δεν σκέφτεται περισσότερο από έξι μήνες μπροστά», είπε η Γινάντς. «Μέχρι τότε, οι δημοτικές εκλογές θα έχουν τελειώσει και η κατάσταση σχετικά με τη Χαμάς θα έχει αλλάξει».

Ο πρώην πρέσβης Μιτάτ Ρεντέ πιστεύει ότι η απάντηση του Ερντογάν στην επίθεση της Χαμάς και τα επακόλουθά της έχει υπονομεύσει σοβαρά τη διεθνή θέση της Τουρκίας.

«Η Τουρκία δεν έχει πλέον ούτε ήπια ούτε σκληρή δύναμη για να μπορέσει να επηρεάσει οτιδήποτε σε αυτό το στάδιο», είπε.

Reduce bounce rates