27 Ιουλίου, 2024

Αναμενόμενη εμφάνιση ενός μεγάλου σεισμού 9 Ρίχτερ πιθανότατα στην Κωνσταντινούπολη

Ο Τούρκος σεισμολόγος, Naci Gorur, έκανε μια αναφορά σχετικά με την αναμενόμενη εμφάνιση ενός μεγάλου σεισμού στην Τουρκία, καθώς και το ενδεχόμενο ότι αυτός ο σεισμός θα μπορούσε να συμβεί στην Κωνσταντινούπολη με αντίστοιχη ένταση 9 Ρίχτερ. Σύμφωνα με τον Gorur, αν αυτές οι προβλέψεις επαληθευτούν, θα υπάρξουν σημαντικές καταστροφές, ιδίως λόγω του γεγονότος ότι υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με την αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων.

Ο Gorur αναφέρει ότι η περιοχή που είναι πιο επηρεασμένη θα είναι η λωρίδα των πρώτων 10 χιλιομέτρων από την ακτή της Θάλασσας του Μαρμαρά, καθώς η ένταση του σεισμού αναμένεται να φτάσει τα 9 Ρίχτερ από τον Κεράτιο Κόλπο μέχρι τη Σηλυβρία. Επίσης, ο Gorur αναφέρει ότι θα υπάρξει επίδραση σε περιοχές στην ευρωπαϊκή πλευρά της Τουρκίας, ειδικά σε αυτές που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα. Ο λόγος για αυτό είναι ότι η γεωλογική δομή σε αυτήν την περιοχή είναι νεότερη από την ασιατική πλευρά της Τουρκίας, που αποτελείται από πιο σκληρά πετρώματα. Αυτή η διαφορά στη γεωλογία επηρεάζει την αντοχή των κτιρίων και την αντισεισμική αντοχή σε σεισμούς.

Ο σεισμολόγος Gorur προειδοποιεί για τις συνέπειες που θα επηρεάσουν την Τουρκία σε περίπτωση εμφάνισης του προβλεπόμενου μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη. Το γεγονός αυτό θα προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές, ειδικά στη λωρίδα των πρώτων 10 χιλιομέτρων από την ακτή της Θάλασσας του Μαρμαρά. Οι κάτοικοι της περιοχής που προβλέπεται να επηρεαστεί θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για τη δυνατότητα καταστροφής των κτιρίων και των υποδομών τους. Συνολικά, ο Gorur προειδοποιεί για την ανάγκη λήψης μέτρων για την αντισεισμική προστασία και την αναβάθμιση των κτιρίων και των υποδομών σε αυτή την περιοχή της Τουρκίας. Είναι σημαντικό να ενισχύονται οι αντισεισμικές δομές και να γίνονται τακτικοί έλεγχοι για την ασφάλεια των κτιρίων.

Με αυτόν τον τρόπο, η Τουρκία μπορεί να μειώσει τις συνέπειες του μελλοντικού σεισμού και να προστατεύσει τους κατοίκους της από τυχόν καταστροφές και απώλειες ζωών.

Reduce bounce rates