24 Νοεμβρίου, 2024

Έκτακτο δώρο Πάσχα 2024: Τι συμβαίνει πραγματικά, γιατί τσουγκρίζουν αυγά πίσω από κλειστές πόρτες

Δεν είναι παρά μόνο λίγα 24ωρα που ο πλέον αρμόδιος -ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης- έβαλε στο τραπέζι την πιθανότητα για ένα νέο, έκτακτο επίδομα σαν άλλο Δώρο Πάσχα 2024 σε συγκεκριμένες κατηγορίες ευάλωτων πολιτών.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο σενάριο εξαρτιόταν εξαρχής από δύο κρίσιμους παράγοντες. Φαίνεται, όμως, ότι τελικά δεν επιβεβαιώνονται τα στοιχεία.

Νέες δηλώσεις για τα δημοσιονομικά περιθώρια και πόσο «αντέχει» ο προϋπολογισμός έναν νέο γύρο επιδομάτων έκανε ο υφυπουργός Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, κλήθηκε να μιλήσει για τα επιπλέον αιτήματα των αγροτών -που σήμερα κατεβαίνουν στην Αθήνα για να διαδηλώσουν- όμως αναφέρθηκε σε οικονομικά στοιχεία, που αντικατοπτρίζουν και τα περιθώρια για να δοθούν επιπλέον ποσά και σε άλλες κοινωνικές ομάδες.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθανάσης:

«Ο δημοσιονομικός χώρος έχει εξαντληθεί. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Πρέπει να έχουμε διαθέσιμους πόρους για έκτακτες καταστάσεις όπως με την κακοκαιρία Daniel».

Τα παραπάνω δείχνουν ότι τα περιθώρια είναι περιορισμένα. Εξάλλου, ούτε πέρσι είχε δοθεί έκτακτο επίδομα το Πάσχα, παρά μόνο στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, που δεν είχαν πάρει αύξηση στις συντάξεις τους. Άνεργοι, οικογένειες με παιδιά και άλλες ευάλωτες ομάδες δεν πήραν επιπλέον χρήματα.

Δώρο Πάσχα 2024: Πότε πληρώνεται στον ιδιωτικό τομέα

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, σε οποιονδήποτε εργοδότη, δικαιούνται Δώρο Πάσχα.

Το Δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους πρέπει να πληρωθεί έως τη Μεγάλη Τετάρτη (1 Μαΐου). Ωστόσο, ο εργοδότης μπορεί να καταβάλει το Δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία.

Πώς υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Για τον υπολογισμό του ποσού των Δώρων, λαμβάνεται υπ’ όψιν ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.

Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 30ή Απριλίου κάθε έτους.

Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο αυτή (1/1-30/4), δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο, που είναι ίσο με μισό (1/2) μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Σε περίπτωση, όμως, που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα, δικαιούται να λάβει αναλογία δώρου, η οποία υπολογίζεται ως εξής: προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο, ενώ, για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο, για κάθε οκτώ ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Εάν η σχέση εργασίας διαρκέσει λιγότερο από οκτώ ημέρες, δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.

Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως την 30ή Απριλίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (π.χ. με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια).

Ειδικά, ως προς την απουσία των εργαζομένων, λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του Δώρου Πάσχα συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας, κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.

Παράδειγμα: Αν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του, λόγω ασθένειας, 60 ημέρες και πήρε επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό του ταμείο για 40 ημέρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 40 ημέρες, για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 60.

Το Δώρο Πάσχα, σε καμία περίπτωση, δεν επιτρέπεται να χορηγηθεί σε είδος, αλλά καταβάλλεται μόνο σε χρήμα.

Reduce bounce rates