24 Νοεμβρίου, 2024

Εξαφάνιση υποβρυχίου στο ναυάγιο του Τιτανικού: «Μειώνονται οι ελπίδες, οξυγόνο για ακόμη 40 ώρες» – Το τελευταίο μήνυμα του Βρετανού κροίσου

Εξαφάνιση υποβρυχίου στο ναυάγιο του Τιτανικού: «Μειώνονται οι ελπίδες, οξυγόνο για ακόμη 40 ώρες» – Το τελευταίο μήνυμα του Βρετανού κροίσου

Σβήνουν οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων, σύμφωνα με την αμερικανική ακτοφυλακή

Κορυφώνεται το θρίλερ της αναζήτησης του υποβρυχίου, με ολόκληρο τον πλανήτη να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις επιχειρήσεις έρευνας, ελπίζοντας σε ένα θαύμα αφού οι πιθανότητες να βρεθεί μοιάζουν μηδαμινές.

Τα ερευνητικά πλοία φαίνεται να αναζητούν μια σταγόνα στον ωκεανό, ενώ σε έκτακτη ενημέρωσή της η αμερικανική ακτοφυλακή τόνισε ότι το υποβρύχιο διαθέτει πλέον οξυγόνο για να μπορεί να μείνει κάτω από τη θάλασσα για 40-41 ώρες.

Παράλληλα, όπως έκανε γνωστό η αμερικανική ακτοφυλακή, 1 ώρα και 45 λεπτά μετά την επείγουσα κλήση εξαφάνισης, συντόνισε τις προσπάθειες αναζήτησης. Τόνισε, επίσης, ότι έχουν ερευνήσει μια περιοχή 76.000 εκατοντάδων τετραγωνικών μιλίων, η οποία είναι μεγαλύτερη από την πολιτεία του Κονέκτικατ.

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής ακτοφυλακής δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει κατάδυση με τηλεχειριζόμενο όχημα (ROV) στην τελευταία γνωστή τοποθεσία του υποβρυχίου. «Η αναζήτηση είναι πολύπλοκη για διάφορους λόγους» συνέχισε, υπογραμμίζοντας τα εξής: «Το υποβρύχιο είναι 900 μίλια ανατολικά και 400 μίλια νότια από την περιοχή St John’s».

«Εάν εντοπιστεί το υποβρύχιο, θα εξετάσουμε την καλύτερη δυνατή πορεία για την ανέλκυσή του» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής ακτοφυλακής. Εν τω μεταξύ, πληροφορίες για τους αγνοούμενους, το εσωτερικό του υποβρυχίου όπως και φωτογραφίες προτού εκείνο χαθεί στα νερά του Ατλαντικού Ωκεανού, βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες.

Με μήκος 6,7 μέτρων και βάρος 10 τόνων, το υποβρύχιο σκάφος διαθέτει κάμερες, φώτα και σαρωτές ενώ χρησιμοποιεί τη δορυφορική τεχνολογία Starlink του Έλον Μασκ για την επικοινωνία του. Χρειαζόταν περίπου δύο ώρες για να καταδυθεί 3.800 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του Ατλαντικού, όπου βρισκόταν το ιστορικό ναυάγιο.

Τη στιγμή που ερευνητικά πλοία της αμερικανκής ακτοφυλακής συνεχίζουν τις έρευνες, στοιχεία για το υποβρύχιο δίνει ο δημοσιογράφος του CBS Ντέιβιντ Πογκ, καθώς με αυτό ταξίδεψε πέρσι στα συντρίμμια του ναυαγίου του Τιτανικού.

Εικονίζεται να μιλά, σε βίντεο του 2022 στο BBC, από το εσωτερικό του υποβρυχίου. Είχε δηλώσει ότι, όταν το συνοδευτικό πλοίο βρίσκεται ακριβώς πάνω από το υποβρύχιο, είναι δυνατή η αποστολή μηνυμάτων. Διαφορετικά, η επικοινωνία μέσω GPS ή ραδιοσυστημάτων δεν είναι δυνατή, καθώς κανένα από τα δύο συστήματα δεν λειτουργεί κάτω από το νερό.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του CBS, οι επιβάτες μπαίνουν στο υποβρύχιο και στη συνέχεια αυτό σφραγίζεται απ’ έξω με πολλά μπουλόνια. Εάν το υποβρύχιο παγιδευτεί ή προκληθεί διαρροή, κάνεις δεν μπορεί να βγει έξω, ενώ δεν υπάρχει και εφεδρικό μέσο διάσωσης.

Κατά τον ερευνητή, δε, των ωκεανών, Ρόμπερτ Μπλάσιακ, εάν το υποβρύχιο έχει πέσει στον πυθμένα του ωκεανού, η πίεση της ατμόσφαιρας θα είναι περίπου 380 φορές περισσότερη απ’ ό,τι στην επιφάνεια. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, το σκάφος είχε επάρκεια οξυγόνου για 70 έως 96 ώρες.

Όμως «εάν οι επιβάτες πανικοβληθούν και αρχίσουν να έχουν έντονη δραστηριότητα μέσα στην καμπίνα, το οξυγόνο θα λιγοστέψει πολύ πιο γρήγορα» δήλωσε στο BBC o Φραν Όουεν, πρώην διευθυντής της ομάδας Ερευνάς και Διάσωσης από την Αυστραλία.

Το τελευταίο μήνυμα του Βρετανού κροίσου

Το τελευταίο μήνυμα που έστειλε ο Βρετανός κροίσος Χάμις Χάρντινγκ, ο οποίος είναι ένας από τους 5 επιβάτες του τουριστικού υποβρύχιου σκάφους που χάθηκε στα βάθη του ωκεανού κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού, αποκάλυψε πολύ κοντινός του φίλος.

Μια μέρα πριν εκτοξευθεί το υποβρύχιο από το OceanGate Expeditions, ο δισεκατομμυριούχος έστειλε ένα SMS στον φίλο του και συνταξιούχο αστροναύτη της NASA, συνταγματάρχη Terry Virts, με το οποίο τον ενημέρωσε για το μεγάλο ταξίδι του για να δει από κοντά το διάσημο ναυάγιο του Τιτανικού.

«Γεια, αύριο ξεκινάμε. Όλα φαίνονται καλά. Ο καιρός ήταν κακός, οπότε περιμέναμε», έγραφε ο 58χρονος Χάρντινγκ.

Ο συνταξιούχος αστροναύτης της NASA ανέφερε ακόμη ότι ο Βρετανός κροίσος αναζητά συνεχώς την περιπέτεια και «δεν μιλούσε για τους κινδύνους». «Καταλάβαινε τους κινδύνους σίγουρα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό», πρόσθεσε ο Virts.

«Έχει κατέβει στο βαθύτερο μέρος του ωκεανού. Έχει κάνει μερικά παγκόσμια ρεκόρ… στην Τάφρο των Μαριανών-Mariana Trench (το βαθύτερο μέρος του ωκεανού). Μιλήσαμε αρκετά για τους κινδύνους και τα διαφορετικά πράγματα που θα μπορούσε να κάνει. Ήταν πολύ ενθουσιασμένος με το ταξίδι» δήλωσε ακόμη ο Terry Virts.

Reduce bounce rates