Σάλος με τα Moller’s: Τι συνέβη με ζελεδάκια και μουρουνέλαιο
Moller’s: Τα… δόντια του έδειξε η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητας Ζωής καθώς μετά από συλλογική αγωγή εναντίο του μουρουνέλαιου Moller’s κατάφερε να αποσύρει τις διαφημίσεις του από την τηλεόραση!
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση των καταναλωτών, κρίθηκε παραπλανητική διαφήμιση για τα ζελεδάκια Moller’s στην οποία πρωταγωνιστεί ένας μικρός μαθητής και η διαφήμιση για το μουρουνέλαιο Moller’s που εκτυλίσσεται σε ιστιοφόρο και πρωταγωνιστεί μία κοπέλα.
Και οι δύο διαφημίσεις είχαν προβληθεί σε μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς το φθινόπωρο του 2019.
Η απόφαση τονίζει τόσο την ελληνική νομοθεσία για τις παραπλανητικές διαφημίσεις και τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, όσο και τους ειδικούς Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς και τις αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις, σχετικά με την επισήμανση των συμπληρωμάτων διατροφής και τη διαφήμισή τους, αλλά και σχετικά με τους ισχυρισμούς υγείας που επιτρέπεται να περιλαμβάνουν οι διαφημίσεις αυτές, ώστε να μην παραπλανώνται οι καταναλωτές.
To Δικαστήριο έκρινε ότι σε καμία διαφήμιση Moller’s δεν αναφέρεται η συνιστώμενη ημερήσια δόση κατανάλωσης και η κατανάλωση γίνεται χωρίς περιορισμό, ενώ ειδικά για τα ζελεδάκια που απευθύνονται σε παιδιά, η κατανάλωση διαφημίζεται χωρίς την επίβλεψη ενήλικα.
Moller’s: Οι 3 παραβάσεις
Η παραβίαση της νομοθεσίας για τη διαφήμιση με τα ζελεδάκια Moller’s εντοπίζεται επίσης στο ότι δεν υπάρχει αναφορά στο ότι:
πρέπει να φυλάσσονται μακριά από τα παιδιά,
αποδίδονται στα ζελεδάκια ιδιότητες πρόληψης ανθρώπινης νόσου και μείωσης του κινδύνου εκδήλωσης ασθένειας,
γίνεται μνεία γενικών ευεργετικών αποτελεσμάτων για την υγεία, ενώ οι ισχυρισμοί αυτοί που περιλαμβάνονται στη διαφήμιση δεν είναι μεταξύ των επιτρεπόμενων εγκεκριμένων ισχυρισμών υγείας.
Όπως σημειώνει η ένωση, η διαφήμιση δεν είναι σύμφωνη με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Με τις εσφαλμένες πληροφορίες και την παράλειψη ουσιωδών πληροφοριών στις διαφημίσεις αυτές ο μέσος καταναλωτής παραπλανάται ως προς τα κύρια χαρακτηριστικά του προϊόντος και τα οφέλη του στην υγεία.
Το Δικαστήριο έκρινε ότι οι διαφημίσεις παραβιάζουν τις διατάξεις του νόμου περί προστασίας του Καταναλωτή και έρχονται σε αντίθεση με τον Ελληνικό Κώδικα Διαφήμισης και τις απαιτήσεις επαγγελματικής ευσυνειδησίας που αυτός επιβάλει.
Το Δικαστήριο απαγορεύει στην εταιρεία Apollonian Nutrition ΑΕ που εισάγει και εμπορεύεται τα προϊόντα Moller’s να προβάλει τις συγκεκριμένες τηλεοπτικές διαφημίσεις, απειλώντας μάλιστα χρηματική ποινή σε περίπτωση παράβασης της υποχρέωσης αυτής.
Επιβάλει τέλος χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που προκλήθηκε από την αντικαταναλωτική συμπεριφορά της εταιρείας. Επιπροσθέτως σημειώνεται ότι και ο ΕΟΦ έχει επιβάλει πρόστιμο στην εν λόγω εταιρεία, όπως ενημερώθηκε η ΕΚΠΟΙΖΩ.
Η ένωση θεωρεί ότι η θετική απόφαση του δικαστηρίου είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί επιβεβαιώνει και εφαρμόζει τους κανόνες που ισχύουν στη διαφήμιση συμπληρωμάτων διατροφής, ένα κλάδο με ιδιαίτερη ανάπτυξη και προβολή τα τελευταία χρόνια και ιδίως στη διαφήμιση που απευθύνεται σε παιδιά, ως ειδική κατηγορία καταναλωτών.
Moller’s: Ποια είναι η εταιρεία που θησαύρισε από τις μουρούνες
Οι φυσικές ιδιότητες του μουρουνέλαιου είναι γνωστές εδώ και χιλιετίες. Αναφορές για το ιχθυέλαιο υπάρχουν ακόμη και στη Βίβλο. Ωστόσο, πατρίδα του μουρουνέλαιου θεωρείται η Νορβηγία.
Στη Νορβηγία, το μουρουνέλαιο παράγεται πάνω από χίλια χρόνια. Στο παρελθόν χρησιμοποιόταν κυρίως για την επεξεργασία δερμάτων, για τη συντήρηση των δαπέδων και των τοίχων σπιτιών εκτεθειμένων στον άνεμο, και σε λάμπες φωτισμού.
Οι εξαιρετικές του ιδιότητες στην υγεία ανακαλύφθηκαν πολύ αργότερα. Το δέκατο έβδομο αιώνα παρατηρήθηκε ότι η κατανάλωση μουρουνελαίου είχε ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία, οπότε μερικοί γιατροί συνέστησαν τη χρήση του για τη θεραπεία της ραχίτιδας και των ρευματισμών. Ωστόσο, η διαδικασία παραγωγής του μουρουνέλαιου έκανε τη γεύση και τη μυρωδιά του τόσο δυσάρεστη που λίγοι άνθρωποι μπορούσαν να το πιούν.
Ο Νορβηγός φαρμακοποιός Peter Möller αποφάσισε να εφαρμόσει για πρώτη φορά την ιδέα της ευρείας χρήσης του μουρουνέλαιου για λόγους υγείας. Παρατήρησε ότι οι άνθρωποι που ζούσαν κατά μήκος των ακτών της Νορβηγίας και κατανάλωναν – λόγω πενίας – μουρουνέλαιο αρρώσταιναν σπανιότερα. Το πρόβλημα, όμως ήταν ότι λόγω της φοβερής του γεύσης η κατανάλωση μουρουνελαίου δεν μπορούσε παρά να είναι περιορισμένη. Έτσι μελέτησε την παλιά μέθοδο και διαπίστωσε ότι το πρόβλημα δεν βρισκόταν στο ίδιο το λάδι, αλλά στη διαδικασία εξαγωγής του.
Πράγματι, οι ναυτικοί, λόγω άγνοιας και έλλειψης μέσων, άφηναν το συκώτι της μουρούνας να ζυμώνεται επί μήνες – αναπόφευκτα όμως και να οξειδώνεται και να σαπίζει εν μέρει – οπότε το λάδι έρρεε σιγά σιγά και συλλεγόταν.
Το 1854, ο Peter Möller ίδρυσε στα νησιά Lofoten της Νορβηγίας το πρώτο εργοστάσιο με πατενταρισμένη διαδικασία παραγωγής του μουρουνέλαιου. Εισήγαγε, μεταξύ άλλων, τη μέθοδο χρήσης ατμού η οποία απέτρεπε την οξείδωση και τη σήψη και εξασφάλιζε τη διατήρηση των πολύτιμων θρεπτικών συστατικών του μουρουνέλαιου.
Η μέθοδος που αναπτύχθηκε τότε παραμένει σχεδόν αμετάβλητη μέχρι σήμερα και είναι γνωστή σαν «μέθοδος Möller».
Το μουρουνέλαιο Möller’s είναι λάδι από το συκώτι μουρούνας και παράγεται σύμφωνα με παραδοσιακές συνταγές της Νορβηγίας. Είναι μια πλούσια φυσική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και βιταμινών Α και D. Προέρχεται από ψάρια των καθαρότερων νερών του Αρκτικού Ωκεανού.
Οι Νορβηγοί είναι έθνος της Ευρώπης, όπου πολλοί άνθρωποι ζουν μέχρι την ηλικία των 100 χρόνων με πλήρη υγεία. Οι υγιείς διατροφικές συνήθειες πέρασαν εκεί από γενιά σε γενιά. Στη Νορβηγία, το μουρουνέλαιο είναι ένα σημαντικό συστατικό της διατροφής.
Το μουρουνέλαιο Möller’s είναι το προϊόν που χρησιμοποιείται απ’ όλη την οικογένεια για πάνω από 165 χρόνια για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό και την υγεία.
Οι επιστημονικές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι τα ωμέγα-3 και η βιταμίνη D3 που περιέχονται στο μουρουνέλαιο είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Ως εκ τούτου, το Νορβηγικό Επιμελητήριο για τη Διατροφή συνιστά τη χρήση του μουρουνέλαιου καθημερινά για όλα τα άτομα, αρχίζοντας από την τέταρτη εβδομάδα της ζωής τους.