Τυρόπιτα φόρμας – Απλή και λαχταριστή συνταγή
Για όλες τις ώρες της ημέρας!
Φτιάξτε λαχταριστή τυρόπιτα φόρμας με λίγα υλικά. Πρόκειται για μια εύκολη και γρήγορη συνταγή που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει. Ωστόσο, αν δε θέλετε να φτιάξετε πίτα, δείτε εδώ μια συνταγή για παστίτσιο χωρίς κιμά.
Τυρόπιτα – Δείτε υλικά και διαδικασία
Υλικά
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι (200 γρ)
- 1 κεσεδάκι γάλα
- 1/2 κεσεδάκι ελαιόλαδο
- 2 αυγά και ένα ασπράδι
- 1 ξερή μαγιά
- 1 κ γ ζάχαρη
- Λίγο αλάτι
- 750-800 γρ αλεύρι
- Λίγο βούτυρο για τα φύλλα
- 300 γρ φέτα
- 1 κρόκο αυγού
- Σουσάμι
Εκτέλεση
- Μετράμε τα υλικά με το κεσεδάκι από το γιαούρτι. Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, το γάλα σε θερμοκρασία δωματίου, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τα αυγά και τη μαγιά. Ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε το μισό αλεύρι, το αλάτι και ανακατεύουμε, ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε να γίνει μια ζύμη μαλακή να μην κολλάει στα χέρια. Λαδώνουμε το μπολ και βάζουμε τη ζύμη, τη σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 45 λεπτά.
- Ζυμώνουμε ελαφρώς τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε 8 ίσα μέρη.
- Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο 25 εκ, αλείφουμε με βούτυρο, ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο, το βάζουμε πάνω στο πρώτο και ξανά βούτυρο. Το ίδιο κάνουμε με υπόλοιπα φύλλα.
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τα φύλλα σε ένα μεγάλο φύλλο, το κόβουμε κύκλο και τη ζύμη που περίσσεψε την κόβουμε σε τρεις λωρίδες, χαράζουμε το φύλλο σε οκτώ ακτίνες.
- Βάζουμε σπασμένη φέτα και τυλίγουμε. Τα κόβουμε στη μέση. Βάζουμε λαδόκολλα σε φόρμα 28 εκατοστά.
- Βάζουμε τα τυροπιτάκια στη φόρμα με τη μύτη προς στα μέσα. Πατάμε τις λωρίδες με τα χέρια να ανοίξουν, βάζουμε φέτα, τυλίγουμε ρολό και τα βάζουμε στο κέντρο της φόρμας.
- Αλείφουμε με αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς στον αέρα μέχρι να ροδίσει περίπου 50-60 λεπτά.
Πηγή: cookpad.com