7 Δεκεμβρίου, 2024

13033: Αντίστροφη μέτρηση για την κατάργηση του μηνύματος – Πότε θα γίνει

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ανακοίνωσε ότι στις 4 με 5 Μαΐου αναμένεται να μπορούν οι πολίτες να μετακινούνται δίχως βεβαιώσεις και χωρίς να χρειάζεται να στέλνουν μήνυμα στο 13033. Παράλληλα, ένα χρονοδιάγραμμα βημάτων ανά δυο εβδομάδες, με 3 βασικούς άξονες θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός την Τρίτη, για το σχέδιο της επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα

Επεσήμανε ότι θα διευκρινιστεί αν θα αρθούν και οι περιορισμοί για τη μετακίνηση εκτός νομού. Πάντως, επανέλαβε ότι το επερχόμενο τριήμερο της Πρωτομαγιάς – και έως τις 4 Μαΐου – ισχύουν οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις στις μετακινήσεις. Αναφερόμενος στα σχολεία, επεσήμανε ότι κάθε βαθμίδα θα ανοίγει σταδιακά και θα αξιολογείται η κατάσταση.

Σε ότι αφορά τα καταστήματα λιανεμπορίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι θα ανοίξουν από τις 4 με 5 Μαΐου χωρίς τον περιορισμό που υπάρχει για παράδειγμα στα σούπερ μάρκετ με βάσει τα τετραγωνικά μέτρα. Ωστόσο τα πολυκαταστήματα θα ανοίξουν σε μεταγενέστερο χρόνο.

«Έτσι θα βγαίνουμε από το σπίτι μετά την καραντίνα» – Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ αναλύει την νέα μας καθημερινότητα

Την νέα μας καθημερινότητα ανέλυσε καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, σχετικά με το πώς θα βγαίνουμε από το σπίτι μας μετά την καραντίνα, σε μια νέα εποχή που μοιάζει να έρχεται, ύστερα από τα μέτρα περιορισμού για τον κορωνοϊό.

Μέχρι να υπάρξει αποτελεσματική θεραπεία, άλλωστε, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και, στην νέα μας ρουτίνα, πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες, με την Καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και πρόεδρο του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού, να εξηγεί στο ΑΠΕ τους νέους κανόνες που θα συνοδεύουν από εδώ και πέρα την καθημερινή μας ζωή. 

«Ναι στα μέτρα ατομικής προστασίας, όχι στην αποξένωση», ξεκινάει τη συζήτηση η κυρία Λινού. «Ναι να προσέχουμε, αλλά να μην φτάσουμε στο άλλο άκρο, να είναι ο φίλος μας ή ο γείτονάς μας στο απέναντι πεζοδρόμιο και να μην τον κοιτάμε στα μάτια, να μην τον χαιρετάμε, να μην του χαμογελάμε. Δεν μεταδίδεται ο ιός ούτε με το χαμόγελο, ούτε με έναν χαιρετισμό και κούνημα χεριού», σημειώνει. Προσθέτει ότι «η ζωή μας θα είναι δύσκολη και θα πρέπει να συνηθίσουμε, ωστόσο, πρέπει να διατηρήσουμε τη ζεστασιά που είχαμε πριν, χωρίς όμως να αγγίζουμε τους άλλους, χωρίς να ερχόμαστε σε πολύ κοντινή απόσταση. Να μην χαθεί το ενδιαφέρον».

Οι οδηγίες για τη ρύθμιση της καθημερινότητας μας βήμα-βήμα, είναι οι εξής:

– Ετοιμαζόμαστε να βγούμε από το σπίτι
– Παίρνουμε μαζί μας μάσκα, γάντια, αντισηπτικό.
– Προτιμούμε να φοράμε ρούχα βαμβακερά που πλένονται σε υψηλές θερμοκρασίες.
– Αν επιλέξουμε να μετακινηθούμε με ΜΜΜ, φοράμε μάσκα και γάντια.

Η κυρία Λινού αναφέρει ότι αν η εργασία μας είναι σχετικά κοντά να προτιμήσουμε το περπάτημα. Επίσης, σε συνεννόηση με τον εργοδότη επιλέγουμε ωράριο που δεν κυκλοφορεί αρκετός κόσμος στα ΜΜΜ.

Στον χώρο εργασίας

Φτάνοντας πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι και νερό. Απολυμαίνουμε το γραφείο, τον υπολογιστή, το τηλέφωνο και γενικά ότι πρόκειται να ακουμπήσουμε.

Αν εργαζόμαστε μόνοι δεν χρειάζεται να φοράμε μάσκα. Στην περίπτωση που είναι και άλλοι εργαζόμενοι στον ίδιο χώρο καλό είναι να την φοράμε και μάλιστα να έχουμε μαζί μας και «εφεδρική» σε περίπτωση που η πρώτη υγρανθεί.

Επιστροφή στο σπίτι

Βγάζουμε τα ρούχα σε ένα συγκεκριμένο σημείο και ή τα βάζουμε για πλύσιμο σε υψηλή θερμοκρασία, πάνω από 60 βαθμούς ή τα αφήνουμε δύο -τρεις μέρες να αεριστούν σε σημείο που δεν έρχονται επαφή με άλλα ρούχα, ώστε αν τυχόν φέρουν τον ιό αυτός να πεθάνει.

Προσοχή, δεν φοράμε τα ίδια ρούχα την επόμενη μέρα. Τα ρούχα απολυμαίνονται ή μένοντας κρεμασμένα για 2-3 μέρες ή πλένονται σε υψηλή θερμοκρασία ή σιδερώνονται με καυτό σίδερο.

Την τσάντα μας την αφήνουμε σε συγκεκριμένο μέρος και αυτήν για δύο μέρες ή την περνάμε με αντισηπτικό οινοπνεύματος ή σαπούνι και νερό.

Τα παπούτσια τα αφήνουμε έξω από το σπίτι, αν όμως “μπουν” μέσα στο σπίτι τα απολυμαίνουμε και μετά καθαρίζουμε τα χέρια μας.

Reduce bounce rates