29 Μαρτίου, 2024

Σε κατάσταση συναγερμού ο Τουρκικός στρατός: Τέλος εθνικές & διεθνείς ασκήσεις λόγω κορωνοϊού

Πριν λίγα λεπτά βγήκε εντολή του Χ. Ακάρ, που δείχνει περίτρανα πως υπάρχει πρόβλημα στη γειτονική χώρα.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, εκτός από την αναστολή λειτουργίας του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας και  των Στρατιωτικών Σχολών μέχρι τις 13/4/20, για την οποία έχουμε γραψει, απαγορεύει την  είσοδο επισκεπτών στα Γενικά Επιτελεία, τα Επιτελεία Σχηματισμών και στις Μονάδες, προχωρά σε αναστολή εθνικών και  διεθνών ασκήσεων, και διατάσσει το προσωπικό των τουρκικών ΕΔ που επιστρέφει από το εξωτερικό Να τίθεται υπό παρακολούθηση. Τέλος  αναστέλλεται η κατάταξη νεοσυλλέκτων.  
Ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της γρίπης στην Ιαπωνία είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία του κοροναϊού, ισχυρίζονται Κινέζοι αξιωματούχοι, προσθέτοντας ότι «μειώνει τη διάρκεια της νόσου από 11 σε 4 ημέρες».

Όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Ζανγκ Τσιμίν, στέλεχος του υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας, σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, τα παραπάνω αποδείχτηκαν σε δοκιμές που έγιναν σε 80 ασθενείς στην κοιτίδα της πανδημίας, στην πόλη Γουχάν και το Σενζέν.

Το εν λόγω φάρμακο παράγεται από την ιαπωνική φαρμακευτική Fujifilm, και έχει ως βασικό ενεργό συστατικό την ουσία Favipiravir η οποία πιστεύεται ότι εμποδίζει τον ιό να αναπαράγεται στο ανθρώπινο σώμα.

Η ουσία Avipiravir είναι ένα δραστικό συστατικό που έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό κατά των στελεχών της γρίπης, του κίτρινου πυρετού, της ασθένειας του αφθώδους πυρετού και ορισμένων άλλων νόσων της ίδιας κατηγορίας.

Το φάρμακο, λένε οι Κινέζοι αξιωματούχοι δοκιμάστηκε  σε 340 ασθενείς με κοροναϊό οι οποίοι ανάρρωσαν γρηγορότερα και έδειξαν καλύτερη εξέλιξη στην πορεία σε σχέση με όσους δεν έλαβαν το φάρμακο.

Ερευνητές από το Χονγκ Κονγκ που πραγμαοτποιούν τις έρευνες αυτές αναφέρουν ότι θα συνεχίσουν τις δοκιμές και εφόσον τα παραπάνω επιβεβαιωθούν πλήρως θα διαθέσουν δωρεάν το φάρμακο αυτό στους ασθενείες.

Παρόλα αυτά άλλες κλινικές δοκιμές δείχνουν ότι το Favipiravir δεν είναι αποτελεσματικό σε ασθενείς που έχουν σοβαρότερη νόσο και παρουσιάζουν σοβαρές επιπλοκές λόγω του κοροναϊού.

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει θεραπεία για το νέο κορωναϊό που προκαλεί παγκόσμια πανδημία. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ήπια συμπτώματα και μπορούν να αναρρώσουν στο σπίτι μέσα σε μια εβδομάδα. 

PENTAPOSTAGMA