28 Μαρτίου, 2024

Κορονοϊός: Οι πιο μεγάλες θεωρίες συνωμοσίας που έχουμε ακούσει μέχρι σήμερα – Σοβαρά τώρα…

Κάθε φορά που ένα γεγονός είναι αρκετά σοβαρό και εξαπλώνεται σε όλο τον πλανήτη, είναι θέμα χρόνου να εμφανιστούν οι θεωρίες συνωμοσίες για το τι, πώς και γιατί ισχύει στην… πραγματικότητα.

Ο κορονοϊός φυσικά δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Από το “εμβόλιο που είναι έτοιμο και μας το κρύβουν για να κονομήσουν” μέχρι τα… “ιαματικά ούρα αγελάδας”, εδώ συγκεντρώσαμε μερικές από τις πιο μεγάλες θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τη νόσο COVID-19 και τον ιό SARS-CoV-2 που έχουν ακουστεί μέχρι σήμερα.

“Ο κορονοϊός δημιουργήθηκε σε κάποιο εργαστήριο”

Στις 9 Μαρτίου, ο πρώην πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, κήρυξε τη νόσο COVID-19 ως “βιολογικό όπλο” σε ένα Tweet που περιείχε μια επιστολή την οποία έστειλε στον António Guterres, Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, περιγράφοντας τις υποψίες του για τον νέο ιό. Καθώς η θεωρία του συγκέντρωσε αμέσως πολλούς οπαδούς, η εφημερίδα New York Post δημοσίευσε ένα άρθρο που, στην καλύτερη περίπτωση, μπερδεύει τους αδύναμους δεσμούς με την αιτιώδη συνάφεια και, στη χειρότερη περίπτωση, αναφέρει αντικειμενικά αναληθείς πληροφορίες που ακροβατούν στα όρια της παράνοιας. Κάποιοι χρήστες του διαδικτύου υποστήριζαν ακόμη ότι ο Bill Gates έπαιξε ρόλο στη σύνθεση του “εργαστηριακού” ιού, με τη συνωμοσία να στηρίζεται στο ότι μια τέτοια επιδημία θα σήμαινε πολλά λεφτά για το Ίδρυμα Bill και Melinda Gates, παρά το γεγονός ότι αυτό έχει ξοδέψει εκατομμύρια για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19.

Αυτή η θεωρία συνωμοσίας πήρε τέτοιες διαστάσεις, ώστε έγινε πραγματική μελέτη για να αποδειχθεί η φυσική προέλευση του ιού SARS-CoV-2, ένα στέλεχος του κορονοϊού που αποδείχτηκε πως έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με άλλους κορονοϊούς, συμπεριλαμβανομένων των SARS και MERS. Δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine και αποκάλυψε πέραν πάσας αμφιβολίας ότι δύο βασικά χαρακτηριστικά του παθογόνου παράγοντα του SARS-CoV-2 αποκλείουν την εργαστηριακή παρέμβαση στην ανάπτυξή του.

“Ο κορονοϊός ήρθε από το διάστημα”

Η πανσπερμία είναι μια θεωρία ότι οι ζωντανοί οργανισμοί μπορούν να ταξιδέψουν από έναν πλανήτη σε έναν άλλο (υπό τις κατάλληλες συνθήκες) μέσω ενός μετεωρίτη. Ο καθηγητής Chandra Wickramasinghe του Κέντρου Αστροβιολογίας του Μπάκιγχαμ δήλωσε νωρίτερα φέτος ότι μια πύρινη σφαίρα που έπεσε από τον ουρανό και προκάλεσε πυρκαγιά κάπου στη βόρεια Κίνα τον περασμένο Οκτώβριο είναι η πιο πιθανή πηγή του SARS-CoV-2, παρότι δεν υπάρχουν αναφορές μετεωριτών που να εντοπίστηκαν στο έδαφος .

Οι ομοιότητες του SARS-CoV-2 με τον SARS και τον MERS είναι και πάλι απόδειξη ότι αυτή η θεωρία δεν έχει βάση, καθώς είναι απίστευτα απίθανο ένας εξωγήινος ιός να εξελίσσεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, όπως τα παθογόνα που εξαπλώνονται… εδώ, στη Γη.

“Ο κορονοϊός δεν είναι καν ιός, είναι η νόσος που προκαλεί το 5G στον εγκέφαλό μας”

Νομίζετε ότι το 5G είναι η επόμενη γενιά συνδεσιμότητας κινητής τηλεφωνίας, προσφέροντας πιο γρήγορες ταχύτητες και πιο αξιόπιστες συνδέσεις; Χα! Ξανασκεφτείτε το! Διότι, σύμφωνα με τους… σοφούς του διαδικτύου, η νόσος COVID-19 δεν οφείλεται σε ιό, αλλά στην πραγματικότητα είναι το αποτέλεσμα από την λειτουργία των κεραιών τεχνολογίας 5G, που ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2019. Πρόκειται φυσικά για μια γελοία θεωρία συνωμοσίας, αλλά αυτό δεν την έχει εμποδίσει από το να εξαπλωθεί σαν… ιός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τη βοήθεια μερικών διασημοτήτων.

Για παράδειγμα, η τραγουδίστρια Keri Hilson, η οποία έχει 4,2 εκατομμύρια ακόλουθους στο Twitter, έγραψε κάτι εντελώς αβάσιμο για το 5G, αλλά την ίδια μέρα ενημερώθηκε από τη διαχειριστική ομάδα του λογαριασμού της να διαγράψει όλα τα tweets και τα βίντεο που σχετίζονται με αυτήν τη θεωρία συνωμοσίας. Υπάρχουν και δημοσιεύσεις στο Facebook που υποστηρίζουν ότι το 5G “τηγανίζει” τον εγκέφαλο. Ο Bill Gates είναι και πάλι ο μεγάλος ευνοημένος σε αυτό το σενάριο, αυτή τη φορά με σκοπό να αναπτύξει ένα “εμβόλιο” που θα είναι στην πραγματικότητα ένα τσιπ που θα μπαίνει μέσα μας και μέσω αυτού θα παρακολουθούνται οι κινήσεις μας. Περιττό να πούμε ότι η εν λόγω θεωρία έχει καταρριφθεί με επιστημονικές απαντήσεις και έχει σημειωθεί ως fake news από ανεξάρτητους ελεγκτές του Facebook.

“Η κατανάλωση κοκαΐνης, αλκοόλ, ή και… ούρων αγελάδας μπορεί να το αποτρέψει τη νόσο COVID-19”

Αυτή η θεωρία συνωμοσίας άρχισε να εξαπλώνεται μετά από ένα tweet και τελικά έφτασε ακόμη και στο σημείο να… υποχρεώσει τη γαλλική κυβέρνηση σε επίσημη ανακοίνωση ότι: “Όχι, η κοκαΐνη δεν προστατεύει από τη νόσο COVID-19”.

Άλλοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ είναι προληπτικό μέτρο! Περιττό και πάλι να πούμε ότι ο μοναδικός τρόπος που το οινόπνευμα συμβάλλει στην αποτροπή της μετάδοσης της νόσου είναι η περιεκτικότητά του στα απολυμαντικά χεριών.

Επίσης, στην Ινδία, υπάρχουν άτομα που υποστηρίζουν ότι το να πιεί κανείς ούρα αγελάδας (σ.σ. η αγελάδα είναι ιερό ζώο στην Ινδία) μπορεί να γιατρέψει το άτομο από τον κορονοϊό!

“Το καρυδέλαιο είναι μια θεραπεία για τον κορονοϊό”

Το γεγονός ότι μέχρι στιγμής η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα δεν έχει βρει μια θεραπεία για τη νόσο COVID-19, έδωσε πάτημα σε κάποιους να ισχυριστούν εντελώς αυθαίρετα ότι το καρυδέλαιο περιέχει μια ουσία που μπορεί να σταματήσει την ασθένεια. Έχουν διεξαχθεί μερικές μελέτες σχετικά με τις επιδράσεις του ελαίου καρύδας για τον σταφυλόκοκκο (staphylococcus aureus), που έχουν δείξει ότι θα μπορούσε να εμποδίσει την εξάπλωσή του στο σώμα, αλλά τίποτα παραπάνω, ενώ οι όποιες ιδιότητες που έχει το καρυδέλαιο δεν έχουν καν αποδειχθεί σε δοκιμές σε ανθρώπους. Σίγουρα πάντως δεν συνδέεται το καρυδέλαιο με τη θεραπεία για την COVID-19. Ίσως για μια ωραία μάσκα μαλλιών να είναι σούπερ!

Εν κατακλείδι…

Η ζωή εν μέσω πανδημίας είναι γεμάτη από συγκεχυμένες και τρομακτικές πληροφορίες. Με την αγωνία και τον πανικό να χτυπάνε κόκκινο υπάρχει πάντα η πιθανότητα μια ακραία “εξήγηση” να είναι ελκυστική. Κάνετε ό,τι μπορείτε για να αγνοήσετε αβάσιμους ισχυρισμούς που διαβάζετε στο διαδίκτυο (κυρίως) και να ακολουθείτε μόνο τις οδηγίες των ειδικών σχετικά με το πώς ο κορονοϊός μας επηρεάζει.

Πηγή: https://www.iflscience.com