24 Ιουνίου, 2024

Τι είναι αυτό που κάνει ένα πέος υγιές; Οι 9 παράγοντες που ένας άνδρας οφείλει να προσέχει

Το υγιές πέος δεν είναι απλώς ένα πέος με καλή στυτική λειτουργία. Aποτελεί σημαντική συνιστώσα της γενικής ανδρικής υγείας.

Για αυτό τα προβλήματα στο συγκεκριμένο όργανο μπορεί να αποτελούν ένδειξη ενός γενικότερου προβλήματος υγείας. Παράλληλα, τα εν λόγω προβλήματα μπορεί να επηρεάσουν τη ζωή ενός ατόμου, προκαλώντας στρες, προβλήματα στη σχέση, ακόμα και στην αυτοπεποίθηση.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, ο άνδρας να γνωρίζει τα σημεία και τα συμπτώματα των προβλημάτων αυτών, έτσι ώστε να μπορεί να περιφρουρήσει την υγεία του πέους του. Οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν είναι οι εξής:

  • Το μη ασφαλές σεξ

Μπορεί να οδηγήσει στη μετάδοση κάποιου σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος ενώ οι πρακτικές που περιλαμβάνουν έντονες, απότομες κινήσεις και στάσεις που συχνά δοκιμάζουν τα όρια του σώματος, μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμό ή και κάταγμα πέους.

  • Τα καρδιαγγειακά νοσήματα

Αυτά και ο διαβήτης περιορίζουν τη ροή του αίματος και σκληραίνουν τα τοιχώματα των αρτηριών, με αποτέλεσμα να οδηγούν πιθανόν σε στυτική δυσλειτουργία.

  • Τα φάρμακα

Κάποια φάρμακα και θεραπείες μπορεί επίσης να επηρεάσουν την υγεία του πέους. Για παράδειγμα, η παρατεταμένη χρήση αντιβιοτικών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μιας μυκητιασικής λοίμωξης, ενώ παράλληλα η ριζική προστατεκτομή για την αντιμετώπιση του προστατικού καρκίνου μπορεί να προκαλέσει ουρική ακράτεια και στυτική δυσλειτουργία.

  • Το κάπνισμα

Το κάπνισμα διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας.

 

  • Οι ορμόνες

Οι διαταραχές στα επίπεδα των ορμονών, όπως είναι η ανεπάρκεια της τεστοστερόνης ή η αυξημένη προλακτίνη, μπορεί να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία.

  • Τα ψυχολογικά προβλήματα

Η κατάθλιψη, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσουν μείωση της λίμπιντο. Ταυτόχρονα, τα προβλήματα στη στύση μπορεί να επιφέρουν με τη σειρά τους άγχος και κατάθλιψη. Παράλληλα, ένα ψυχικό τραύμα που μπορεί να σχετίζεται για παράδειγμα με ιστορικό παιδικής κακοποίησης καθώς και το αίσθημα ενοχής μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο σχετιζόμενο με τη σεξουαλική επαφή.

  • Οι νευρολογικές καταστάσεις

Το εγκεφαλικό επεισόδιο, οι τραυματισμοί στην πλάτη και το νωτιαίο μυελό, η σκλήρυνση κατά πλάκας και η άνοια μπορεί να επηρεάσουν τη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων από τον εγκέφαλο στο πέος, προκαλώντας στυτική δυσλειτουργία.

  • Η ηλικία

Συνοδεύεται από μια φυσιολογική μείωση της τεστοστερόνης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του σεξουαλικού ενδιαφέροντος, στην ανάγκη μεγαλύτερης διέγερσης για την επίτευξη και διατήρηση της στύσης, σε μια λιγότερο δυναμική εκσπερμάτιση, καθώς και στην αύξηση του απαραίτητου χρόνου για την επίτευξη στύσης έπειτα από εκσπερμάτιση.

  • Το τρύπημα του πέους

Το piercing, το τρύπημα του πέους για λόγους αισθητικής και καλλωπισμού, μπορεί να προκαλέσει δερματικές μολύνσεις και παρατεταμένες στύσεις.

*Το άρθρο επιμελήθηκε ο Χειρουργός, Ουρολόγος – Ανδρολόγος και Διευθυντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών Πέτρος Δρέττας.

boro

Reduce bounce rates