23 Νοεμβρίου, 2024

«Διακοπές ναι, αλλά με κανόνες»: Διαβάστε τι μέτρα θα έχουμε στις παραλίες

Ο κορονοϊός αλλάζει για πάντα τη ζωή μας. Από εδώ και πέρα, θα ζούμε με κανόνες, λέει ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας. Και στο πλαίσιο αυτό, ακόμη και το καλοκαίρι και το πως θα κάνουμε μπάνιο στη θάλασσα, θα είναι πρωτόγνωρα.

Σε τουλάχιστον ένα χρόνο αναμένεται το εμβόλιο για τον κορονοϊό. Και αυτό σημαίνει πως μπορεί να περιοριστικά μέτρα θα αρθούν σιγά σιγά αλλά οι κανόνες θα παραμείνουν. Και το καλοκαίρι που μας περιμένει δεν θα θυμίζει σε τίποτα τα προηγούμενα.

Διακοπές το καλοκαίρι θα πάμε, αλλά με κανόνες όπως τόνισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας (13.04.2020) στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

«Μπάνιο στη θάλασσα θα κάνουμε αλλά με κανόνες. Δεν θα έχουμε οργανωμένες παραλίες που θα είναι χιλιάδες κόσμος μέσα, θα είναι πολύ λιγότεροι. Και επίσης θα κρατάμε τις αποστάσεις από τους γύρω μας. Από εδώ και πέρα, θα ζούμε με κανόνες», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Νίκος Σύψας τόνισε, για άλλη μια φορά, την κρισιμότητα των επόμενων εβδομάδων για την εξέλιξη της εξάπλωσης του κορονοϊού στην Ελλάδα. Υπενθύμισε ότι στη χώρα μας υπάρχουν δεκάδες νέα κρούσματα κάθε μέρα καθώς και θάνατοι, ενώ παράλληλα υπάρχουν και οι λεγόμενες εστίες υπερμετάδοσης όπως είναι οι καταυλισμοί των Ρομα, τα γηροκομεία, τα κρουαζιερόπολοια.

«Δεν έχει λήξει αυτή η φάση της επιδημίας η οποία είναι και η πιο επικίνδυνη με την έννοια ότι μπορεί αν εκτραπεί η κατάσταση το σύστημα υγείας να μην αντέξει», είπε. Και έκρινε πως «είμαστε σαφώς στο δεύτερο ημίχρονο αλλά θα ήθελα όλοι να βοηθήσουμε να έχουμε μια ομαλή λήξη του παιχνιδιού έτσι μπούμε σιγά σιγά στην αποκλιμάκωση».

Στον γενικό πληθυσμό εξήγησε ότι «έχουμε δει το χειρότερο» όμως αυτές οι εστίες είναι φαινόμενο ανησυχητικό. Ο κ. Σύψας είπε ότι όλοι πρέπει να παραμείνουμε σε συναγερμό, απομόνωση και να τηρούμε τα περιοριστικά μέτρα.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι την εξέλιξη του Μαΐου θα κρίνει η συμπεριφορά των πολιτών το Πάσχα και οι εστίες υπερμετάδοσης που δεν μπορούν εύκολα να ελεγχθούν.

newsit

Reduce bounce rates