11 Σεπτεμβρίου, 2024

Δάνεια: Ποιοι δικαιούνται αναστολή πληρωμής δόσεων λόγω κορωνοϊού;

Σας αφορά

«Ανάσα» σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται το τελευταίο διάστημα από τον κορωνοϊό, καλούνται να δώσουν οι τράπεζες, με λύσεις που φτάνουν στο προσωρινό «πάγωμα» των δανείων.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να είναι σε θέση να δεχθούν τα αιτήματα όσων πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού και τίθενται σταδιακά υπό την «ομπρέλα» της κυβέρνησης

Μέσα στην εβδομάδα θα αποσταλούν στις τράπεζες τα ΑΦΜ των δανειοληπτών προκειμένου να προχωρήσουν σε εξέταση των αιτήσεων τρίμηνη αναστολή δόσεων.

Η διαδικασία προβλέπει διάστημα επτά εργάσιμων ημερών εντός του οποίου ο οφειλέτης μπορεί να δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να σταλεί το ΑΦΜ του τις τράπεζες μέσω μιας ειδικής πλατφόρμας στο website της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Η πλατφόρμα άνοιξε την 1η Απριλίου και θα λειτουργεί έως την Πέμπτη 9 Απριλίου.

Όταν παρέλθει η προθεσμία της εναντίωσης, τα ΑΦΜ των οφειλετών θα σταλούν στις τράπεζες για διασταύρωση.

Ήδη, όσοι πληρούν τα κριτήρια για την ενίσχυση των 800 ευρώ, αλλά και όσοι εντάσσονται άμεσα ή έμμεσα στους ΚΑΔ των επιχειρήσεων που πλήττονται από τον κοροναϊό έχουν ξεκινήσει να υποβάλλουν αιτήσεις προς τις τράπεζες για τρίμηνη αναστολή των δόσεών τους.

Τι θα γίνει με δόσεις, δάνεια και ενοίκια; Αναλυτικός οδηγός για εργαζόμενους και εργοδότες

Ένα πρωτόγνωρο τοπίο διαμορφώνεται στην ελληνική οικονομία και στην αγορά εργασίας καθώς επελαύνει ο κορωνοϊός. Τι θα γίνει με δόσεις, δάνεια και ενοίκια; Εκατομμύρια εργαζόμενοι μπαίνουν σταδιακά στον «πάγο» καθώς εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις υπολειτουργούν ή έχουν κλείσει προσωρινά με κρατική εντολή. Επίσης, δείτε εδώ πότε καταβάλλονται επιδόματα, παροχές και Δώρο Πάσχα

Πάνω από 1,5 εκατομμύρια μισθωτοί προσδοκούν πλέον αντί μισθού μια έκτακτη επιδότηση από το κράτος ύψους 800 ευρώ η οποία θα δοθεί για περίοδο 45 ημερών. Αγορά εργασίας και επιχειρηματικότητα εξελίσσονται σε μεγάλους ασθενείς της πανδημίας. Κι ενώ οι ψηφιακές υπεύθυνες δηλώσεις των εργοδοτών για τα μέτρα στήριξης πέφτουν «βροχή» στο σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας, με τον ίδιο καταιγιστικό ρυθμό πολλαπλασιάζονται και οι καταγγελίες για εργοδοτικές αυθαιρεσίες…

Στο περιβάλλον αυτό η κυβέρνηση νομοθετεί πρωτόγνωρα εργαλεία ευελιξίας της εργασίας, απαγορεύοντας ταυτόχρονα τις απολύσεις σε όσες επιχειρήσεις εντάσσονται στα μέτρα στήριξης, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει κύμα μαζικών απολύσεων. Οι παραγωγικοί κρίκοι της ελληνικής οικονομίας καλούνται πλέον να διαχειριστούν μια παντελώς νέα καθημερινότητα:

Reduce bounce rates