6 Νοεμβρίου, 2024

Αυτοί είναι οι λόγοι που δεν γίνεται νεκροτομή στα θύματα κορωνοϊού

Μεγάλος ντόρος έγινε τις προηγούμενες ημέρες με την είδηση πως δεν συνιστάται η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής στους ανθρώπους που άφησαν την τελευταία τους πνοή στα νοσοκομεία της χώρας έχοντας προσβληθεί από τον κορωνοϊό.

Στην Κρήτη, η είδηση αυτή έγινε γνωστή με αφορμή τον θάνατο αλλά και την διαδικασία ταφής του 42χρονου Γερμανού καθηγητή, Andrea Hilboll από κορωνοϊό.

Το cretapost επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας, Γρηγόρη Λέων ο οποίος και εξήγησε για ποιον λόγο δεν γίνεται νεκροψία – νεκροτομή σε αυτές τις περιπτώσεις.

«Από την πρώτη στιγμή η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία εξέδωσε οδηγίες – λαμβάνοντας τις οδηγίες του ΕΟΔΥ αλλά και άλλων κρατών – στο πώς να διαχειρίζονται οι νεκροί που είχαν προσβληθεί από κορωνοϊό. Όλες οι οδηγίες έλεγαν με ξεκάθαρο τρόπο ότι “περιστατικά κορωνοϊού δεν πρέπει να νεκροτομούνται”», ανέφερε σχετικά ο κ. Λέων ενώ συνέχισε: «Δύο είναι κυρίως οι λόγοι που δεν νεκροτομούνται οι άνθρωποι που πέθαναν από κορωνοϊό. Ο πρώτος λόγος είναι γιατί όταν έχουμε μία επιβεβαιωμένη αιτία θανάτου δεν απαιτείται νεκροτομή. Αυτό ισχύει σε οποιοδήποτε περίπτωση κι όχι μόνο σε περιστατικά κορωνοϊού. Ο δεύτερος λόγος, που αφορά μόνο περιστατικά κορωνοϊού, είναι πως η συγκεκριμένη νόσος είναι πολύ μεταδοτική τόσο από άνθρωπο σε άνθρωπο όσο και σε επιφάνειες ξύλου, μετάλλου κτλ. Οι περισσότερες επιφάνειες στα νεκροτομεία είναι μεταλλικές. Αντιλαμβάνεται ότι ο κίνδυνος που μπαίνει ένας ιατροδικαστής αλλά και το προσωπικό είναι πολύ μεγάλος αν δεν υπάρχουν τα κατάλληλα μέτρα, όπως στολές, ειδικός εξαερισμός και κατάλληλα εργαλεία (όπως ειδική αναρρόφηση κτλ). Αυτόν τον εξοπλισμό δεν τα διαθέτουν τα περισσότερα νεκροτομεία της χώρας ή άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Γι’ αυτό και οι μόνες νεκροτομές που έχουν γίνει ήταν στην Κίνα για επιστημονικούς λόγους με τους ιατροδικαστές να παίρνουν ακραία μέτρα ασφαλείας».

«Οι ιοί παραμένουν στο ανθρώπινο σώμα μετά θάνατον»

Μία ακόμα παράμετρο την οποία δεν γνωρίζουν πολλοί, όπως μας εξηγεί ο κ. Λέων, είναι πως «οι ιοί και τα μικρόβια παραμένουν στο ανθρώπινο σώμα και μετά θάνατον».

Μάλιστα, αρκετά είναι τα μικρόβια που «πολλαπλασιάζονται μετά θάνατον και άλλα που συμμετέχουν στην διαδικασία της σήψης. Το μικροβιακό φορτίο που φέρει το ανθρώπινο που φέρει ένα ανθρώπινο σώμα δύο μέρες μετά θάνατον είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ αυτό που είχε εν ζωή», υπογραμμίζει σχετικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας.

Αναγκαία τα μέτρα και για την διαδικασία ταφής

Αναγκαία είναι και όλα τα μέτρα προφύλαξης στην διαδικασία της ταφής του ανθρώπου που πέθανε από κορωνοϊό.

«Σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες που έχουν εκδοθεί ο κορωνοϊός θα πρέπει να αντιμετωπιστεί γενικά ως ιδιαιτέρως λοιμώδες νόσημα. Γι’ αυτό και η σορός κάποιου ανθρώπου που έχει πεθάνει εξαιτίας κορωνοϊού θα πρέπει να μεταφερθεί με διπλό σάκο και η ταφή να γίνει σε σφραγισμένο μεταλλικό φέρετρο. Όπως αντιλαμβάνεστε δεν είναι τυχαίο το υλικό αυτό. Το μέταλλο είναι λιγότερο πορώδες από το ξύλο και είναι πολύ πιο ασφαλές», τόνισε ο κ. Λέων.

Ως προς το ότι για την εκταφή θα πρέπει να περάσουν δέκα χρόνια ο κ. Λέων επισημαίνει «Αυτό είναι ένα μέτρο ασφαλείας που λήφθηκε κατ’ εκτίμηση γιατί ακόμα και σήμερα γίνονται μελέτες για το πόσο διαρκεί ο κορωνοϊός και δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια» τονίζοντας παράλληλα ότι η σορός που βρίσκεται μέσα σε μεταλλικό φέρετρο αν έχει ταφή σε σωστό περιβάλλον τότε θα αποσυντεθεί πολύ νωρίτερα από τα δέκα χρόνια».

Την ίδια ώρα εξηγεί πως η καύση νεκρών επιτρέπεται μόνο «εάν η μεταφορά της σορού γίνει με όλα τα μέτρα ασφαλείας».

«Ενθαρρυντικό στοιχείο ο χαμηλός αριθμός των νεκρών»

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας, Γρηγόρης Λέων παράλληλα σχολίασε την πορεία του κορωνοϊού στην χώρα λέγοντας πως η εικόνα που εμφανίζει η χώρα είναι πολύ καλύτερη σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου.

«Αυτό μπορούμε να το διαπιστώσουμε από τον αριθμό των θανάτων αλλά και των νοσηλευομένων κι όχι τόσο από τα κρούσματα καθώς ως χώρα έχουμε επιλέξει – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι λάθος – να καταγράφονται μόνο τα πιο βαριά περιστατικά. Ο αριθμός των θανάτων είναι το πλέον ενθαρρυντικό στοιχείο καθώς είναι χαμηλός. Ωστόσο, ο αριθμός των νοσηλευομένων φαίνεται ότι έχει ανοδική πορεία και αυτό αποτελεί το μεγάλο ερωτηματικά καθώς τα πάντα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη των περιστατικών αυτών. Αν σκεφτούμε ότι ένας νοσηλευόμενος σίγουρα χρειάζεται αναπνευστική υποστήριξη και πιθανά να χρειαστεί και εισαγωγή σε ΜΕΘ. Εκεί θα φανεί το πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο αλλά και το πόσο θα αντέξει το σύστημά μας», επεσήμανε σχετικά ο κ. Λέων.

«Η Ελλάδα έχει έναν γερασμένο πληθυσμό»

Η δημογραφία της Ελλάδος είναι κάτι το οποίο ανησυχεί τον πρόεδρο της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας, Γρηγόρη Λέων.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το πλέον ανησυχητικό για την χώρα μας είναι πως έχουμε έναν γερασμένο πληθυσμό. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού μας ανήκει στις ευάλωτες ομάδες και αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Αυτό είναι και το κοινό χαρακτηριστικό μας με την Ιταλία. Εάν η Ελλάδα δεν είχε πάρει νωρίς τα συγκεκριμένα μέτρα αυτό που βλέπουμε στην Ιταλία θα το βιώναμε και εδώ, ίσως και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό γιατί η Ιταλία είχε ένα εξελιγμένο σύστημα υγείας με περισσότερες ΜΕΘ».

Τέλος, ο κ. Λέων έδωσε και το δικό του μήνυμα για το «Μένουμε Σπίτι» λέγοντας πως «Εδώ η ατομική ευθύνη έρχεται σε συνδυασμό με τη συλλογική ευθύνη. Το να Μείνουμε Σπίτι ανεξαρτήτου ηλικιακής ομάδας σώζουμε τον διπλανό μας, τον συνάνθρωπό μας, την μητέρα μας, τον πατέρα μας, την γιαγιά και τον παππού μας. Σώζουμε τους δικούς μας ανθρώπους. Ακόμα κι εμείς που είμαστε υγιείς το να κάνουμε την επιλογή να μείνουμε σπίτι είναι υποχρεωτικό αν θέλουμε την επόμενη ημέρα να είμαστε με όλους τους αγαπημένους ανθρώπους μας μαζί».

πηγή: cretapost.gr

Reduce bounce rates