Ποια τα εναλλακτικά σχέδια που εξετάζονται
Στα εναλλακτικά σχέδια που εξετάζονται για τα σχολεία και τις Πανελλαδικές εξετάσεις, αναφέρθηκε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ενώ έχει ήδη ανανεωθεί το «λουκέτο» λόγω κορωνοϊού έως τις 10 Απριλίου.
«Δεν θα χαθεί η σχολική χρονιά, ούτε το ακαδημαϊκό εξάμηνο» για τα πανεπιστήμια, τόνισε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, εξηγώντας πως τα τρία σενάρια που εξετάζονται είναι η παράταση του σχολικού έτους, η μετακύλιση της έναρξης των πανελλαδικών εξετάσεων και η μείωση της εξεταστέας ύλης.
Εστιάζοντας στο ζήτημα των πανελλαδικών εξετάσεων, διευκρίνισε πως στόχος του υπουργείου είναι οι εξετάσεις να ξεκινήσουν όσο το δυνατόν «πιο κοντά στην σταθερή ημερομηνία έναρξης».
Όπως όμως πρόσθεσε, προτεραιότητα είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και για αυτό τον λόγο η απόφαση που θα ληφθεί θα εξαρτηθεί από τις συστάσεις των επιστημόνων, στις οδηγίες των οποίων συμμορφώνονται με «πολύ μεγάλη πειθαρχία».
Όσο για την εξ αποστάσεως διδασκαλία, είπε ότι έχει γίνει δεκτή με ενθουσιασμό από την εκπαιδευτική κοινότητα. Μάλιστα σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με εκπαιδευτικούς η συμμετοχή ήταν στο «110%», εννοώντας πως συμμετείχαν ακόμα και εκπαιδευτικοί που δεν είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν.
Κατά την τηλεδιάσκεψη στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, στις αρχές της εβδομάδας η κα Κεραμέως διαβεβαίωνε πως δεν θα χαθεί ούτε το εαρινό εξάμηνο για τα πανεπιστήμια: «διαβεβαιώνουμε κάθε ενδιαφερόμενο ότι δεν θα χαθεί το εαρινό εξάμηνο. Μπορεί να καλυφθεί η ύλη στα ΑΕΙ μέσω της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Η ακαδημαϊκή κοινότητα μπορεί να βγει μπροστά σε αυτή τη μεγάλη κρίση».
Πανελλαδικές: Αλλαγές για τις εξετάσεις των Ελλήνων του εξωτερικού
Αλλαγές στις Πανελλαδικές εξετάσεις ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, δηλαδή ότι τροποποιήθηκε η υπουργική Απόφαση, που αφορά στην πρόσβαση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση αποφοίτων που υπάγονται στην ειδική κατηγορία Ελλήνων του εξωτερικού.
Άμεσα αναμένεται η δημοσίευση της τροποποιητικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Καθιερώθηκαν τέσσερις ομάδες προσανατολισμού και αντίστοιχα τέσσερα επιστημονικά πεδία.
Οι υποψήφιοι Έλληνες του εξωτερικού κατηγοριών 1, 2 και 3 που αποφοιτούν από το σχολικό έτος 2019-2020, θα συμμετέχουν στις εξετάσεις με βάση το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση του ΓΕΛ, εξεταζόμενοι στην ύλη και τα μαθήματα της Γ΄ τάξης του ίδιου σχολικού έτους, έχοντας πρόσβαση μόνο σε ένα πεδίο.
Οι υποψήφιοι των κατηγοριών 1 και 2 έχουν πρόσβαση στο πεδίο που αντιστοιχεί στην ομάδα προσανατολισμού που έχουν επιλέξει.
Οι υποψήφιοι της κατηγορίας 3 (απόφοιτοι ξένων σχολείων της αλλοδαπής με πρόγραμμα σπουδών χωρών εντός και εκτός Ε.Ε. καθώς και της Κυπριακής Δημοκρατίας) έχουν πρόσβαση σε ένα πεδίο της επιλογής τους και σε περίπτωση που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τις Σχολές και τα Τμήματα των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σχολές Υπαξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας, έχουν πρόσβαση στο πεδίο που αντιστοιχεί στην ομάδα προσανατολισμού που πρέπει να επιλέξουν.
Οι υποψήφιοι απόφοιτοι προγενεστέρων ετών θα μπορούν εναλλακτικά να επιλέξουν να εξεταστούν είτε με τους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για το σχολικό έτος 2019-20 δηλώνοντας ένα επιστημονικό πεδίο είτε με τους όρους και προϋποθέσεις που ίσχυσαν το σχολικό έτος 2018-2019 δηλώνοντας δύο επιστημονικά πεδία.
Καθιερώθηκε η εξέταση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας για τους υποψηφίους του νέου συστήματος αντί των Λατινικών στην Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών.
Μάλιστα οι Πανελλαδικές εξετάσεις είναι πολύ πιθανό να μεταφερθούν τον Σεπτέμβριο.