27 Φεβρουαρίου, 2024

«Βόμβα» για καρτέλ στα τρόφιμα: Ο έλεγχος και η καταγγελία της Επιτροπής Ανταγωνισμού – Τι λέει ο ΣΕΒΤ

Την ώρα που το ράλι της ακρίβειας δεν έχει τέλος και γονατίζει τα νοικοκυριά, η επιτροπή ανταγωνισμού φέρνει στο «φως» μία ιστορία που μπορεί να υποκρύπτει πρακτικές καρτέλ και αυξήσεις τιμών σε βασικά προϊόντα όπως τα δημητριακά, το γάλα, ο καφές, η μαρμελάδα, τα ροφήματα και τα τυριά, κάτω από το τραπέζι.

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται χθες (24/11), όταν η επιτροπή ανακοίνωσε πως οι ελεγκτές της γενικής διεύθυνσης ανταγωνισμού πιθανώς παρεμποδίστηκαν, από το σύνδεσμο ελληνικών βιομηχανιών τροφίμων, όταν έκαναν έφοδο για αιφνιδιαστικό έλεγχο στις εγκαταστάσεις του.

Σύμφωνα με την επιτροπή ανταγωνισμού, «ο έλεγχος διατάχθηκε στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας της γενικής διεύθυνσης ανταγωνισμού, στις αγορές προμήθειας, εμπορίας και λιανικής πώλησης δημητριακών, γάλακτος, καφέ, μαρμελάδων, ροφημάτων και τυριών, αναφορικά με τυχόν αντί – ανταγωνιστικές πρακτικές στο πλαίσιο οριζόντιας σύμπραξης, ή/ και κάθετων συμπράξεων». Με άλλα λόγια, η επιτροπή ανταγωνισμού ερευνούσε τυχόν καρτέλ με στόχο να ανεβαίνουν τεχνητά οι τιμές ταυτόχρονα, από όλους τους παίκτες των αγορών, στα δημητριακά, το γάλα, τον καφέ, τις μαρμελάδες, τα ροφήματα και τα τυριά. Ωστόσο, σύμφωνα με την εισηγήτρια της επιτροπής, Χαρίκλεια Βλάχου, ο αιφνιδιαστικός έλεγχος στο σύνδεσμο ελληνικών βιομηχανιών τροφίμων, παρεμποδίστηκε.

Από την πλευρά του, ο σύνδεσμος σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι, «πρόκειται για ένα καθαρά διαδικαστικό και ήσσονος σημασίας θέμα, που ανέκυψε προσωρινά κατά την επικοινωνία του κλιμακίου της επιτροπής ανταγωνισμού με τη γραμματεία του συνδέσμου και το οποίο δεν αφορά σε παράβαση του ουσιαστικού δικαίου του ανταγωνισμού, όπως άλλωστε αναφέρεται και στην ανακοίνωση της επιτροπής ανταγωνισμού. Από τον σύνδεσμο δόθηκαν όλα τα στοιχεία και οι διευκρινήσεις που ζητήθηκαν στο κλιμάκιο της επιτροπής ανταγωνισμού κατά τον έλεγχο».

Έως 2 εκατομμύρια ευρώ τα πρόστιμα

Στην ανακοίνωσή του, μάλιστα, ο σύνδεσμος αναφέρει πως ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε πριν 26 μήνες, τον Σεπτέμβριο το 2021. Η ανακοίνωση της επιτροπής βγήκε χθες και η ολομέλεια θα συνεδριάσει στις 25 Ιανουαρίου, για να εξετάσει την πιθανή παρεμπόδιση. Τα πρόστιμα, πάντως, για παρεμπόδιση έρευνας κυμαίνονται από 15.000€, έως και 2 εκατομμύρια ευρώ.