8 Σεπτεμβρίου, 2024

Τσίπρας, Κασσελάκης και Χαρίτσης αναζητούν ρόλους και ταυτότητα

Χαρίτσης – Κασσελάκης – Τσίπρας (ethnos.gr)

Όλες οι κινήσεις, πάντως, δείχνουν ότι η περίοδος μετά τις ευρωεκλογές θα φέρει ανακατατάξεις

Η τρέχουσα περίοδος είναι γεμάτη εξελίξεις για τον χώρο της Αριστεράς που βρέθηκε και σε κυβερνητικές θέσεις την περίοδο 2015-2019. Ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε χτες για πρώτη φορά σε αυτοκριτική για οριακές επιλογές της κυβέρνησής του, ο Στέφανος Κασσελάκης πορεύεται προς τις ευρωεκλογές επιχειρώντας να αποτρέψει την αμφισβήτησή του, ενώ ο Αλέξης Χαρίτσης αναζητά την υπέρβαση του παρελθόντος και μια θέση για το επίσημα ιδρυθέν κόμμα του.

Όλες οι κινήσεις, πάντως, δείχνουν ότι η περίοδος μετά τις ευρωεκλογές θα φέρει ανακατατάξεις καθώς εκ των πραγμάτων θα επιβληθεί ο ευρύτερος διάλογος για το ευρύτερο προοδευτικό στρατόπεδο.

Ο Τσίπρας πάνω από τα σημερινά κόμματα

Οι συνεδριακές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και οι επιθετικές τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών του έδειξαν πως το διαζύγιο του κόμματος με τον ιδρυτή του είναι πλέον δεδομένο. Εξ ου και αρκετοί ανέμεναν με ενδιαφέρον την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο της Καθημερινής για τη Μεταπολίτευση, στην πρώτη του εμφάνιση μετά την φωτογράφηση της μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας για πρώτη φορά μίλησε επικριτικά για κεντρικές επιλογές της ίδιας της κυβέρνησής του, μιλώντας για «ατυχείς χειρισμούς» στα θέματα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών και του σκανδάλου Novartis. Μια πρώτη επιδερμική ανάγνωση δείχνει ότι πλέον κρατά σαφείς αποστάσεις από πρόσωπα όπως ο Νίκος Παππάς, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ή ο Παύλος Πολάκης, που χειρίστηκαν τις υποθέσεις αυτές ή όξυναν τις τοποθετήσεις τους σε πρωτοφανή επίπεδα.

Σε δεύτερο επίπεδο, όμως, τίθενται ερωτήματα για τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. Η δική του κυβέρνηση ήταν εκείνη που οδήγησε αυτές τις υποθέσεις στην «ατυχή» του έκβαση. Ως πρωθυπουργός σφράγισε τις συγκρούσεις στα ΜΜΕ και τη δικαιοσύνη, ενώ εκ του αποτελέσματος δεν κατάφερε να περιορίσει τις πολιτικές απώλειες από τους χειρισμούς και τις τοποθετήσεις προσώπων που αναφέρονταν στον ίδιο.

Η αυτοκριτική του διάθεση, η επιλογή του να μην αναφερθεί στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά γενικώς στην Αριστερά, καθώς και η θεσμικά αντι-δεξιά του τοποθέτηση, τον απομακρύνει από τα τρέχοντα κομματικά δεδομένα και τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στα κόμματα της ευρύτερης Κεντρο-Αριστεράς. Το ερώτημα είναι αν οι μελλοντικές του παρεμβάσεις θα συνεισφέρουν στον διάλογο που αναπόφευκτα θα ξεκινήσει μετά τις ευρωεκλογές, είτε αυτός παραμείνει άτυπος είτε γίνει επίσημος.

Ο Κασσελάκης ψάχνει ισορροπίες και ιδεολογία

Οι επιλογές του Στέφανου Κασσελάκη για τον μίνι «ανασχηματισμό» του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι δημόσιες δηλώσεις του, προκάλεσαν συζητήσεις στην Κουμουνδούρου. Από την μια πλευρά, ο πρόεδρος του κόμματος προχώρησε σε περιορισμένες αλλαγές στην Κ.Ο., ώστε να αποφύγει συγκρούσεις. Χαρακτηριστικά αφαίρεσε από τον Παύλο Πολάκη τον συντονισμό των ΕΠΕΚΕ, ωστόσο του έδωσε τον Τομέα Διαφάνειας, από τον οποίο τον είχε απομακρύνει ο Αλέξης Τσίπρας πριν έναν χρόνο. Και από την άλλη, «εμπλούτισε» το Εκτελεστικό Γραφείο με πρόσωπα που στην πλειοψηφία κινούνται στο περιβάλλον του.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να ισχυρίζεται πως έχει εντολή από το συνέδριο να παραμείνει στη θέση του μέχρι τις εθνικές εκλογές και εκτιμά πως στις ευρωεκλογές το κόμμα του θα ξεπεράσει κατά πολύ το 17%. Πρόκειται για δηλώσεις υψηλού ρίσκου, που δύσκολα θα επιβεβαιωθούν. Προφανώς, ο Στέφανος Κασσελάκης θέλει να προλάβει τους αντιπάλους του εν όψει του blame game που θα στηθεί μετά τις ευρωεκλογές, καθώς θα ισχυρίζεται πως ανέκαθεν «έπαιζε για τη φανέλα» του ΣΥΡΙΖΑ. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η δήλωσή του πως δεν επιθυμεί την αλλαγή του ονόματος του κόμματος, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος συμπεριέλαβε το ζήτημα στο επίμαχο ερωτηματολόγιο.

Ο Στέφανος Κασσελάκης εσχάτως δείχνει να αναπροσαρμόζει στα δικά του δεδομένα την πολιτική ταυτότητα του κόμματός του. Στη συνέντευξή του στον Γιώργο Λιάγκα είπε πως η ιδεολογία του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον συμπαγής και πρεσβεύει μεταξύ άλλων τις «ανοιχτές αγορές» και την «στιβαρή εθνική άμυνα». Πρόκειται για φρασεολογία και επισημάνσεις μακριά από το παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αυτές οι εκφράσεις δεν περιλαμβάνονταν στις αποφάσεις του πρόσφατου συνεδρίου του.

Ο Χαρίτσης θέλει νέο κόμμα, όχι τον ΣΥΡΙΖΑ 2.0

Στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας από την Παρασκευή κυριαρχούσαν τα χαμόγελα. Οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες στην Ιδρυτική Συνδιάσκεψη της Νέας Αριστεράς άκουγαν με ικανοποίηση τον Αλέξη Χαρίτση να λέει «φτιάχνουμε το νέο κόμμα της Αριστεράς» σηματοδοτώντας την υπέρβαση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος του κόμματος δέχτηκε άλλωστε θερμό χειροκρότημα όταν είπε ότι «στη Νέα Αριστερά δεν ψάχνουμε για αντίπαλο στις γραμμές μας για να μονομαχήσουμε και να επιβεβαιώσουμε το εγώ μας. Ο δικός μας πολιτικός αντίπαλος είναι ένας: ο κύριος Μητσοτάκης».Το νέο κόμμα αναπόφευκτα όμως συνδέεται με τον κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ της περιόδου 2015-2019. Το τι κρατά η Νέα Αριστερά από εκείνη την κυβερνητική εμπειρία περιγράφεται στο σχέδιο της Ιδρυτικής Διακήρυξης: «Διατηρούμε την θετική παρακαταθήκη των μεγάλων τομών και επιτυχιών εκείνης της περιόδου: την έξοδο από την εποχή των Μνημονίων, τα ριζικά μέτρα κοινωνικής πολιτικής, τη Συμφωνία των Πρεσπών» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, υπάρχουν δύσκολα στοιχήματα, που αναγνωρίζουν οι κορυφαίοι της Νέας Αριστεράς. Αρχικά πρέπει να υπάρξει αναστοχασμός για όσα «πλήγωσαν και υπονόμευσαν εντέλει το αξιακό και πολιτικό φορτίο της Αριστεράς», όπως αναφέρεται στο ίδιο κείμενο. Αφετέρου, προέχει η διεύρυνση του κόμματος με πρόσωπα και δυνάμεις που δεν βρίσκονταν στον ΣΥΡΙΖΑ ποτέ ή απείχαν εδώ και χρόνια. Σε αυτή την κατεύθυνση η προσθήκη του Γαβριήλ Σακελλαριδη στις τάξεις της Νέας Αριστεράς λειτουργεί τροχιοδεικτικά σε αυτήν την κατεύθυνση. Τέλος, η Νέα Αριστερά αναζητά ρόλο καταλύτη στην προγραμματική συζήτηση των προοδευτικών δυνάμεων μετά τις ευρωκλογές.

Το αν αυτά θα επιτευχθούν εξαρτώνται εν πολλοίς από την επιτυχία του κόμματος στις προσεχείς ευρωεκλογές. Στη Νέα Αριστερά διαβάζουν τις αναλύσεις των δημοσκόπων που καταγράφουν πως διαφαίνεται η δημιουργία ενός πυρήνα ψηφοφόρων, που μπορεί να της δώσει εκπροσώπηση στην ευρωβουλή. Ωστόσο, τα ηγετικά της στελέχη παραμένουν νηφάλια στις τοποθετήσεις τους. Κρατούν το καλό και αισιόδοξο κλίμα της Συνδιάσκεψης, αλλά επιμένουν ότι η επόμενη περίοδος απαιτεί πολλή δουλειά.

Reduce bounce rates