24 Νοεμβρίου, 2024

Τρόμος για την Μετάλλαξη Δέλτα: Μεταδίδεται σε 10 δευτερόλεπτα χωρίς επαφή, ούτε με συνωστισμό! Ποιες χώρες υποφέρουν;

Τρόμος για την Μετάλλαξη Δέλτα: Μεταδίδεται σε 10 δευτερόλεπτα χωρίς επαφή, ούτε με συνωστισμό! Ποιες χώρες υποφέρουν;

H μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται και μαζί με αυτήν και ο πανικός. Ήδη επικρατεί στη Βρετανία και τη Ρωσία, ενώ τείνει να διαχυθεί στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Η Γερμανία, εξαιτίας της Δέλτα, θέλει να απαγορεύσει πλήρως την είσοδο Βρετανών τουριστών σε ευρωπαϊκά εδάφη, αλλά προσκρούει στις χώρες του Νότου που περιμένουν πώς και πώς τους τουρίστες για να διασώσουν την τουριστική βιομηχανία τους.

Kανείς από την επιστημονική κοινότητα δεν παραγνωρίζει τη νέα αυτή απειλή. Ενδεικτική η παρέμβαση της καθηγήτριας Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνάς Λινού, η οποία αναφέρθηκε σε «κάτι που μοιάζει με νέα πανδημία». Υπογράμμισε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η τήρηση των μέτρων υγιεινής «με συνέπεια και πάνω από όλα να εμβολιαστούμε».

Aκόμα μεγαλύτερη αίσθηση προκάλεσε η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Αυστραλίας, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ υποστηρίζει ότι ο ιός μεταδίδεται μόλις σε διάστημα 5-10 δευτερολέπτων μέσα σε ένα mall, χωρίς, μάλιστα, να υπάρξει καμία επαφή ή συνωστισμός μεταξύ των ατόμων.

Τρόμος για την Μετάλλαξη Δέλτα: Μεταδίδεται σε 10 δευτερόλεπτα χωρίς επαφή, ούτε με συνωστισμό!

Η Δέλτα, η οποία αναμένεται να κυριαρχήσει μέχρι τον Αύγουστο, απειλεί και τον τουρισμό και, μάλιστα, σε μία περίοδο που η ανάκαμψη ειδικά του ευρωπαϊκού τουρισμού φαινόταν στον ορίζοντα. Σύμφωνα με τον δείκτη υπολογισμού της τουριστικής κίνησης Tourism Tracker, της Oxford Economics, που καλύπτει όλες τις χώρες της ΕΕ, οι διανυκτερεύσεις στους τουριστικούς προορισμούς της Νότιας Ευρώπης θα φτάσουν έως και 85% των επίπεδων προ πανδημίας.

Την κρίσιμη αυτή στιγμή που η τουριστική μηχανή είχε πάρει εμπρός, το Βερολίνο επιχειρεί να απαγορεύσει την είσοδο των Βρετανών στην ΕΕ, εξαιτίας της αυξημένης μετάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα, που παρατηρείται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα αντιτίθενται σε αυτό το μέτρο, ελπιζοντας να ξεπεράσουν την απραξία των τελευταίων 16 μηνών που είχε τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις.

Το αν το Βερολίνο θα επιμείνει ή όχι σε αυτή τη στάση θα εξαρτηθεί και από την επικείμενη επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου στη Βρετανία. Στις 2 Ιουλίου θα βρεθεί στην εξοχική πρωθυπουργική κατοικία στο Τσέκερς, καλεσμένη του Μπόρις Τζόνσον. Τη στιγμή που η Ρωσία ανακοίνωσε αριθμό ρεκόρ θανάτων, καθώς η χώρα πλήττεται από την Δέλτα, από τις 30 Ιουνίου και εξής όλοι οι ταξιδιώτες οι οποίοι φτάνουν στην Ελλάδα προερχόμενοι από τη Ρωσία θα πρέπει να φέρουν βεβαίωση αρνητικού τεστ PCR ή rapid test.

Με τούτα και με εκείνα, μοναδική ελπίδα είναι ο μαζικός εμβολιασμός. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπερτονίζει τη σημασία του εμβολιασμού και με τις δύο δόσεις, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι το τείχος ανοσίας που χρειάζεται ξεπερνά το 80%. Αυτό φάνηκε και από την περίπτωση του Ισραήλ. Αν και η χώρα είχε φτάσει το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό ανοσίας του 60%, αυτό αποδείχθηκε μη επαρκές για τη μετάλλαξη Δέλτα.

Παρήγορο πάντως είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τα στοιχεία των Pfizer και AstraZeneca, ο εμβολιασμός και με τις δύο δόσεις αντιμετωπίζει τη σοβαρή μετάλλαξη σε ποσοστό 96% και 92% αντίστοιχα.

Η κατάσταση στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας αποδεικνύει ότι ακόμα κινούμαστε σε θολά νερά. Η επαναφορά της καραντίνας των δύο εβδομάδων αιφνιδίασε δυσάρεστα τους κατοίκους. Πόσο μάλλον που η Αυστραλία συγκαταλεγόταν στις χώρες που είχαν αντιμετωπίσει με τον αποτελεσματικότερο τρόπο τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.

Η μετάλλαξη Δέλτα επιτάσσει την επίσπευση του εμβολιασμό και των νέων σε όλο τον πλανήτη. Σε μία πανδημία που επιμένει, μέσω μεταλλάξεων, αποδεικνύοντας ότι απέχουμε πολύ από το να γίνει παρελθόν, το μόνο αποτελεσματικό ανάχωμα είναι ο μαζικός εμβολιασμός, σε συνδυασμό με την αυστηρή τήρηση όλων των προληπτικών μέτρων.

Ρωσία, Πορτογαλία, Ισραήλ: Σε ποιες χώρες σαρώνει η “Μετάλλαξη Δέλτα”; Ποιος ο κίνδυνος για την Ελλάδα;

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), η μετάλλαξη «Δέλτα» είναι 40 έως 60% πιο μεταδοτική από την «Άλφα». Μάλιστα, όλο και περισσότερες χώρες έρχονται αντιμέτωπες με τη νέα αυτή απειλή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, η χώρα η οποία πλήττεται περισσότερο είναι η Βρετανία, όπου η μετάλλαξη «Δέλτα» έχει κυριαρχήσει μέσα σε μερικές εβδομάδες, αντικαθιστώντας το προηγούμενο κυρίαρχο στέλεχος «Άλφα» που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Κεντ της Νοτιοανατολικής Αγγλίας.

Η «Δέλτα» κυριαρχεί, επίσης, σε Πορτογαλία και Ρωσία, ενώ στο Ισραήλ τα κρούσματα έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από την 5η Μαΐου με τη χώρα να επαναφέρει την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στους κλειστούς δημόσιους χώρους.

Με τον τρέχοντα ρυθμό μετάδοσης, η εν λόγω μετάλλαξη αναμένεται να κυριαρχήσει κατά 70% στην Ευρώπη έως τις αρχές Αυγούστου και κατά 90% μέχρι το τέλος του μήνα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ECDC.

Το Politico παρουσιάζει την εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα» στην Ευρώπη μέσα από τρία διαγράμματα.

 Ρωσία, Πορτογαλία, Ισραήλ: Σε ποιες χώρες σαρώνει η

Πόσο την «φρενάρουν» τα εμβόλια; Πόσο μεταδοτική είναι

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στη μετάλλαξη «Δέλτα», ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νικόλαος Τζανάκης, υποστήριξε πως τα εμβόλια της AstraZeneca και της Pfizer, βάσει μελετών, την αντιμετωπίζουν επιτυχώς.

Η μετάλλαξη «Δέλτα» του κορωνοϊού είναι απειλητική, ωστόσο δεν πρέπει να μας πανικοβάλλει, επισήμανε συγκεκριμένα ο κ. Τζανάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ. «Όπως την βρετανική μετάλλαξη, έτσι κι αυτήν θα την αντιμετωπίσουμε» σημείωσε.

Όπως εξήγησε: «Κάποιος που εμολύνετο με το πρώτο στέλεχος μόλυνε δύο άτομα, ενώ με αυτή τη μετάλλαξη θα μολύνει τέσσερα».

Επίσης, είπε ότι η εν λόγω μετάλλαξη έχει καταφέρει να «ξεκλειδώσει» το ανοσοποιητικό σύστημα νέων ατόμων και παιδιών με συνέπεια να προσβάλει τις πολύ νεαρές ηλικίες. Πρόσθεσε, δε, ότι διπλασιάζεται ο αριθμός των ατόμων που εισάγονται στο νοσοκομείο με σοβαρή νόσο.

Για την αντιμετώπισή της από τα εμβόλια της AstraZeneca και της Pfizer, υπογράμμισε ότι ειδικά τη βαριά νόσο και τη διασωλήνωση την αντιμετωπίζουν σχεδόν 100%, ενώ αντιμετωπίζουν και τη διαδικασία αποφυγής της μόλυνσης, με λίγο χαμηλότερα ποσοστά απ’ ότι με το πρωτογενές στέλεχος.

Σε ό,τι αφορά αυτά της Moderna και της Johnson & Johnson, ο καθηγητής γνωστοποίησε ότι τα αποτελέσματα των σχετικών μελετών αναμένονται. «Όσοι εμβολιάζονται, πρακτικά είναι προφυλαγμένοι. Όποιο κύμα ξεσπάσει εξαιτίας του στελέχους Δέλτα, αυτό θα αφορά βασικά σε ποσοστό 90-95% τους ανεμβολίαστους» επισήμανε.

Σε ποιες χώρες σαρώνει η

Παγώνη: Ποιους «χτυπά» η μετάλλαξη Δέλτα -Oι νέοι να εμβολιαστούν πριν φύγουν διακοπές

Μήνυμα στους πολίτες για εμβολιασμό πριν τις διακοπές τους, απέστειλε μιλώντας σήμερα η Πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

Η Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ επεσήμανε πως τα ποσοστά εμβολιασμένων είναι ακόμη χαμηλά αλλά εξέφρασε την εκτίμηση πως δεδομένου ότι θα γίνει αντιληπτό πως η κατάσταση δυσκολεύει εξαιτίας της μετάλλαξης, αλλά δεν έχουμε περιθώριο για πισωγυρίσματα, ο κόσμος θα σπεύσει να εμβολιαστεί. «Δεν πρέπει να κάνουμε βήματα πίσω», είπε χαρακτηριστικά.

Η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, πρόσθεσε πως λαμβάνοντας υπ΄όψιν ότι πλέον στην χώρα μας παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού με την μετάλλαξη δέλτα, οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν και να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους.

Παγώνη: Ένας εμβολιασμένος δεν θα μπει ποτέ σε ΜΕΘ

Όπως εξήγησε τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά για τους εμβολιασμένους καθώς ακόμη κι αν νοσήσουν δεν πρόκειται χρειαστούν νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας. «Ένας εμβολιασμένος πρέπει να κατανοήσει ότι δεν θα μπει ποτέ σε ΜΕΘ» τόνισε υπογραμμίζοντας πως πρέπει να έχουμε υπ΄όψιν μας πως η μετάλλαξη δέλτα, όπως έχει παρατηρηθεί από τα κρούσματα της στο εξωτερικό, χτυπά κυρίως ηλικίες κάτω των 40.

«Οι νέοι μας λοιπόν θα εμβολιαστούν πριν φύγουν για τις διακοπές τους» κατέληξε η κυρία Παγώνη επισημαίνοντας πως σε κάθε περίπτωση δεν έχει πρόθεση να πανικοβάλλει τους πολίτες με τα λεγόμενα της.

Reduce bounce rates