27 Φεβρουαρίου, 2024

Τουρκία: Ισχυρός σεισμός στην Κωνσταντινούπολη

Περισσότερα σε λίγο…

Σεισμική δόνηση έγινε αισθητή το πρωί της Δευτέρας στην Κωνσταντινούπολη. Όπως έγινε γνωστό από την AFAD, ο σειμός ήταν μεγέθους 5,1 Ρίχτερ.

Το εστιακό νάθος του σεισμού που σημειώθηκε στις 09:42 με εστιασκό βάθος τα 8.98 χιλιόμετρα.

Σεισμική δόνηση έγινε αισθητή το πρωί της Δευτέρας στην Κωνσταντινούπολη, στην περιοχή Μαρμαρά, στα ανοικτά της Προύσας. Όπως έγινε γνωστό από την AFAD, ο σειμός ήταν μεγέθους 5,1 Ρίχτερ.

Το εστιακό νάθος του σεισμού που σημειώθηκε στις 09:42 με εστιασκό βάθος τα 8.98 χιλιόμετρα.

Στην ανάρτησή του στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια είπε: «Στον σεισμό 5,1 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στα ανοικτά της Θάλασσας του Μαρμαρά και έγινε αισθητός στις γύρω επαρχίες, όλες οι ομάδες μας, οι αρμόδιοι φορείς, ιδιαίτερα το AFAD, στάλθηκαν στην περιοχή για αυτοψία. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. «Προσφέρω τις καλύτερες ευχές μου στους πολίτες μας που επλήγησαν από τον σεισμό. Ο Θεός να προστατεύει τη χώρα και το έθνος μας από καταστροφές» είπε.

 

Ανησυχία προκαλούν τα θραύσματα που πέφτουν από τον ναό της Αγιάς Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη με τον φόβο μην υπάρξουν μεγαλύτερες καταστροφές σε περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και σεισμολόγος, Ευθύμιος Λέκκας μίλησε στην ΕΡΤ και εξέφρασε και ο ίδιος την ανησυχία του για έναν μεγάλο σεισμό στο μέλλον, ο οποίος θα φέρει σοβαρές ζημιές στον ιστορικό ναό.

Η Αγιά Σοφιά έχει υποστεί πολλές καταστροφές κατά διαστήματα περίπου τα 1500 χρόνια που είναι χτισμένη, από τη φθορά του χρόνου αλλά και από τις έντονες καιρικές συνθήκες, όπως η αλλαγή της θερμοκρασίας, οι βροχοπτώσεις αλλά και οι άνεμοι που διαβρώνουν το κέλυφος της Αγιάς Σοφιάς.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, υπάρχει ανησυχία για μεγάλο σεισμό, τον οποίον περιμένουν πολλοί επιστήμονες, στην Κωνσταντινούπολη και θα φέρει καταστροφές σύμφωνα με τις μελέτες στον ναό.

Μέχρι το 2022 ανέμεναν έναν σεισμό στην Πόλη μεγέθους 7 ρίχτερ. Από τη στιγμή που αυτό δεν συνέβη, οι τάσει συσσωρεύονται και αναμένεται σεισμική δόνηση ακόμα μεγαλύτερη.

Η Κωνσταντινούπολη είναι ο επόμενος σταθμός του Εγκέλαδου στην Τουρκία, με τα μέτρα ασφαλείας να είναι πλέον απαραίτητα, καθώς ο κίνδυνος αυξάνεται όσο πλησιάζει ο χρόνος για εκδήλωση μεγάλου σεισμού.

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο υπάρχουν μέτρα που θα μειώσουν τον κίνδυνο ολικής ή μερικής κατάρρευσης, αλλά αυτό σημαίνει ότι η Αγιά Σοφιά θα πρέπει να κλείσει για ένα χρονικό διάστημα, δηλαδή να μην λαμβάνει έσοδα, και αυτό θα φέρει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις.

Όπως και να έχει απαιτείται άμεση δρομολόγηση στερέωσης και ενίσχυσης της Αγιάς Σοφιάς, όπου θα πρέπει να δοθούν και μεγάλοι οικονομικοί πόροι.