Τι θα γίνει με τα γυμναστήρια και τις παιδικές χαρές – Παραμένουν κλειστά;

Τι ισχύει;

Αναμενόμενο ήταν ότι τα κλειστά γυμναστήρια δεν θα επαναλειτουργήσουν, ενώ οι υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις θα ανοίξουν με τήρηση πάντα των κανόνων για τον κορωνοϊό.

Κλειστές θα παραμείνουν και οι παιδικές χαρές, η επαναλειτουργία των οποίων θα εξαρτηθεί από το άνοιγμα των σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και των παιδικών και βρεφικών σταθμών. Η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει σταδιακά και αυτές εδώ είναι οι τρεις φάσεις.

Οι υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις (όπως είναι τα ανοιχτά γήπεδα) ανοίγουν και με τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών κανόνων μπορούν να υποδεχτούν τους αθλούμενους.

Ο κ. Λιβάνιος ανακοίνωσε:

«Ο ελληνικός λαός τους τελευταίους δύο μήνες, έκανε πολύ μεγάλες θυσίες για να είμαστε σε θέση σήμερα να ανακοινώσουμε τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι σήμερα γίνεται το πρώτο βήμα για την επιστροφή στην ομαλότητα. Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος και χρειάζεται να συνεχίσουμε, με την ίδια προσήλωση, να λαμβάνουμε κάθε αναγκαίο μέτρο για την αποτροπή της διάδοσης του κορονοϊού.

Το υπουργείο Εσωτερικών, από τη πρώτη στιγμή έλαβε μια δέσμη μέτρων με κεντρικό στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας και της υγείας των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, χωρίς να πάψει στιγμή να είναι στο πλευρό του πολίτη.

Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας, για άλλη μια φορά ανέλαβαν σημαντικό μερίδιο ευθύνης ώστε κανένας συμπολίτης μας, σε αυτή την κρίση, να μην μείνει μόνος. Θέλω, μέσα από την καρδιά μου, να ευχαριστήσω όλους τους δημάρχους και περιφερειάρχες της χώρας, τους αιρετούς συμβούλους, το προσωπικό του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, της αυτοδιοίκησης και ιδίως τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, στη δημοτική αστυνομία και στο διευρυμένο πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι».

Η εξ αποστάσεως εργασία στο δημόσιο συνεχίζεται, όπως ακριβώς συμβαίνει μέχρι σήμερα. Συνεχίζεται και η εκ περιτροπής εργασία. Για την ασφάλεια στις μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, από τη Δευτέρα οι υπάλληλοι του Δημοσίου, οι οποίοι εργάζονται σε πρωινή βάρδια, θα προσέρχονται στην εργασία τους σε τρεις φάσεις: είτε στις 7, είτε στις 8 είτε στις 9 το πρωί.

Οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να φροντίσουν για την ισοκατανομή του προσωπικού σε κάθε μια από αυτές τις 3 ζώνες προσέλευσης.

Συνεχίζεται η άδεια ειδικού σκοπού, η οποία και διατηρείται ανάλογα με την πορεία ανοίγματος των δομών εκπαίδευσης και της προσχολικής αγωγής. Όταν θα ανοίξουν τα γυμνάσια, τα δημοτικά και οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί, με εγκυκλίους που θα εκδώσει το υπουργείο Εσωτερικών, θα μειώνονται οι δικαιούχοι της άδειας ειδικού σκοπού.

Επίσης, διατηρείται και η ειδική άδεια απουσίας για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου. Δεν αλλάζει ο τρόπος εξυπηρέτησης των συναλλασσόμενων με το δημόσιο. Εφόσον δεν είναι εφικτή η ηλεκτρονική ή απομακρυσμένη εξυπηρέτηση – όπως για παράδειγμα μέσω της πύλης gov. gr-, αυτή συνεχίζει να γίνεται αποκλειστικά με προκαθορισμένο ραντεβού.

Εξακολουθούμε και ενθαρρύνουμε τη χρήση των νέων δυνατοτήτων ψηφιακής διακυβέρνησης και της δυνατότητας εξυπηρέτησης όλων των πολιτών από τα ΚΕΠ, μέσω αποστολής εγγράφων με ταχυμεταφορά.

Έχουν γίνει σημαντικά βήματα στον τομέα αυτό και τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν και νέες υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους είναι κάτι, που θα παραμείνει και μετά την πανδημία.

Σχετικά με τις δομές των δήμων των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί:

– Τα ΚΑΠΗ και οι Λέσχες Φιλίας παραμένουν κλειστές και θα παραμείνουν μέχρι νεότερης ανακοίνωσης. Η επαναλειτουργία τους θα καθοριστεί με βάση την επιδημιολογική εξέλιξη.

– Οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί καθώς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ – ΜΕΑ) θα παραμείνουν κλειστά και η επαναλειτουργία τους θα καθοριστεί με νεότερη ανακοίνωση, πάντα σε συνάρτηση με την επιδημιολογική εξέλιξη.

– Σε συνεργασία με τον Αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, οι υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις (όπως είναι τα ανοιχτά γήπεδα) ανοίγουν και με τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών κανόνων μπορούν να υποδεχτούν τους αθλούμενους.

Αντιθέτως, δεν θα λειτουργούν, μέχρι να υπάρξει νεώτερη ανακοίνωση, τα κλειστά γυμναστήρια.

«Θέλω να διαβεβαιώσω όλες και όλους ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών, αυτή τη δύσκολη περίοδο. Όπως και στην πρώτη φάση της επιτυχούς αντιμετώπισης της πανδημίας στη χώρα μας, έτσι και τώρα, η δημόσια διοίκηση και η αυτοδιοίκηση όλων των βαθμίδων θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, ώστε να βγούμε και πάλι νικητές», κατέληξε ο υφυπουργός Εσωτερικών».

Exit mobile version