28 Φεβρουαρίου, 2024

Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία

Αποκαλυπτικά είναι τα αποτελέσματα της έρευνας του Eteron και της aboutpeople, σχετικά με το πώς βλέπει η ελληνική κοινωνία τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, αλλά και την τεκνοθεσία τους.

Το τελευταίο διάστημα η θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών έχει έρθει στο προσκήνιο του δημόσιου διαλόγου. Έχει λοιπόν ενδιαφέρον να δούμε ποιες είναι οι πεποιθήσεις των Ελληνίδων και των Ελλήνων για το ζήτημα, έτσι όπως αυτές καταγράφονται σε δύο μεγάλες ποσοτικές έρευνες που διενήργησε μέσα στο 2023 η aboutpeople για λογαριασμό του Eteron-Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή.

Ακτινογραφία της Ακροδεξιάς

Στην πανελλαδική έρευνα Ακτινογραφία της Ακροδεξιάς που διενεργήθηκε σε 3.058 άτομα τον Οκτώβριο του 2023 τέθηκε η ερώτηση: «Συμφωνείτε ή διαφωνείτε: Να επιτραπούν οι γάμοι ομόφυλων ζευγαριών;».

  • Το 56,2% απάντησε ότι συμφωνεί και μάλλον συμφωνεί.
  • Το 38,9% απάντησε ότι διαφωνεί και μάλλον διαφωνεί.

Βλέπουμε λοιπόν μια καθαρή υπεροχή της συμφωνίας με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

 

 

Στα δημογραφικά χαρακτηριστικά των απαντήσεων πρέπει να σημειώσουμε ότι οι γυναίκες είναι πολύ πιο θετικές από τους άντρες (63,3% έναντι 49%) καθώς και οι πιο νέοι συγκριτικά με τους γηραιότερους. Το πιο μεγάλο ποσοστό θετικών απαντήσεων σημειώνεται στις ηλικίες 17-24 (67,7%) και το πιο χαμηλό στις ηλικίες 65+ (49,6%). Πάντως σε όλες τις ηλικιακές ομάδες υπερτερούν οι θετικές απαντήσεις.

Οι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι σαφώς πιο θετικοί από αυτούς της δευτεροβάθμιας (61,1% έναντι 48,2%). Πιο θετικοί είναι και κάτοικοι της Αττικής (60,7%) έναντι αυτών της περιφέρειας (52,8%).

 

 

Σε ό,τι αφορά τώρα τις απαντήσεις με βάση την ψήφο στις εκλογές του Ιουνίου, παρατηρούμε ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι πλέον θετικοί με 85,8%, ακολουθούμενοι-ες από αυτούς-ές του ΚΚΕ (79,1%), της Πλεύσης Ελευθερίας (59,5%), του ΠΑΣΟΚ (57,9%), της Νέας Δημοκρατίας (46,2%), της Νίκης (26%), του της Ελληνικής Λύσης (21,9%) και των Σπαρτιατών (18,3%).

Σε ό,τι αφορά την ιδεολογική αυτοτοποθέτηση, φαίνεται ότι όσο πιο αριστερά τοποθετούνται οι ερωτώμενοι-ες, τόσο πιο θετικοί-ες είναι στους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών. Στην Αριστερά οι θετικές απαντήσεις είναι 86,1%, στο Κέντρο 57,4% και στη Δεξιά 27,2%.

Να σημειώσουμε ότι:

  • Είναι πολύ υψηλό ποσοστό θετικών απαντήσεων των ψηφοφόρων του ΚΚΕ (79,1%).
  • Το ποσοστό των θετικών απαντήσεων των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ ταυτίζεται με αυτό των ψηφοφόρων του Κέντρου.
  • Οι αρνητικές απαντήσεις στους ψηφοφόρους της ΝΔ υπερτερούν οριακά (49,8% έναντι 46,2%).
  • Είναι συντριπτική απόρριψη των γάμων των ομόφυλων από τους ψηφοφόρους της Ακροδεξιάς.
  • Οι απαντήσεις όσων δεν πιστεύουν στους ιδεολογικούς διαχωρισμούς (45,7%), μοιάζουν με αυτές των ψηφοφόρων της ΝΔ (46,2%).
  • Οι απαντήσεις των ψηφοφόρων της Πλεύσης τοποθετούνται στα αριστερά του πολιτικού/ιδεολογικού άξονα.