24 Απριλίου, 2024

Τι αλλάζει στην στρατιωτική θητεία εν μέσω κορονοϊού

Τι αλλάζει στην στρατιωτική θητεία εν μέσω κορονοϊού;

Νέα δεδομένα στην καθημερινή ζωή έχει θέσει ο κορονοϊός. Μία… παράπλευρη ωστόσο απώλεια είναι στην ΕΣΣΟ του Ιουνίου στον ελληνικό στρατό.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα» η προσέλευση των νεοσύλλεκτων στις ΕΣΣΟ της άνοιξης και του καλοκαιριού εδώ και πολλά χρόνια ήταν μειωμένη. Λόγω της μειωμένης στρατιωτικής θητείας στόχος των νεοσύλλεκτων ήταν να παρουσιαστούν το φθινόπωρο προκειμένου να απολυθούν το καλοκαίρι.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα υπάρχει ενδεχόμενο η φετινή προσέλευση του καλοκαιριού να είναι ακόμη χαμηλότερη λόγω του κορονοϊού. Δημιουργείται έτσι σημαντικό προβλήματα στις επόμενες σειρές κατάταξης και επάνδρωσης.

Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε στον ΣΚΑΪ σχετικά: «Μία από τις ανησυχίες που μας διακατέχουν είναι ότι αυτή τη στιγμή λόγω του κορονοϊού αυτοί που θα επιλέξουν να καταταγούν στην επόμενη ΕΣΣΟ θα είναι πολύ λίγοι αριθμητικά.

Πολύ λιγότεροι από τον μέσο όρο που συνήθως κατατάσσεται. Ή από τον μεγάλο αριθμό που συνήθως κατατάσσεται κάθε Οκτώβριο».

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείο καλείται να βρει λύση στο πρόβλημα που θα δημιουργηθεί. Το πιο πιθανό πάντως είναι το πρόβλημα να λυθεί εσωτερικά και με διορθωτικές κινήσεις.

Μία από αυτές είναι οι στοχευμένες μεταθέσεις φαντάρων σε περιοχές που παρατηρείται πρόβλημα. Όπως είναι γνωστό η θητεία στον Στρατό ξηράς είναι 9 μήνες και οι φαντάροι κατατάσσονται απευθείας σε μονάδες στα σύνορα. Μετά το εξάμηνο έχουν δικαίωμα να μετατεθούν σε αστικά κέντρα.