Σαμαράς – Μητσοτάκης (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Εκτενής αναφορά στο θέμα της διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά κάνει ο τουρκικός τύπος
Εκτενής αναφορά στο θέμα της διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά κάνει ο τουρκικός τύπος για δύο λόγους: Πρώτα από όλα, εντυπωσιάζει το γεγονός ότι ένας πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας διαγράφεται από το ίδιο του το κόμμα και κατά δεύτερον επειδή ο λόγος της διαγραφής αποδείχθηκε να είναι η ίδια η Τουρκία και ο Ερντογάν.
Η αποπομπή παρουσιάστηκε ως αποτέλεσμα της διαφωνίας του Αντώνη Σαμαρά με τη στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά.
Το θέμα το παρουσιάζουν χαρακτηριστικά ως «κρίση Ερντογάν» στην Ελλάδα και τη συνδέουν με τη συνάντηση της Βουδαπέστης μεταξύ Μητσοτάκη, Χριστοδουλίδη, Ερντογάν, υπονοώντας ότι η πολιτική του Τούρκου προέδρου προκάλεσε την ενδοκυβερνητική ρήξη στην Ελλάδα.
Πίεση στην ΕΕ για τον χάρτη της Υπηρεσίας Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού
Την ίδια ώρα, οι αντιδράσεις της Άγκυρας και του Τουρκικού ΥΠΕΞ για τον χάρτη της Υπηρεσίας Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλήθηκαν ευρέως επίσης από τα τουρκικά ΜΜΕ.
Το μήνυμα που προβάλλουν: η αποφασιστικότητα της Τουρκίας και να μην επιτραπεί η παραβίαση των εθνικών συμφερόντων της στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο εξ ου και οι αιχμηροί τίτλοι πολλών τουρκικών ΜΜΕ «Δεν θα αφήσουμε να παραβιαστούν τα δικαιώματά μας» και «Σκληρή αντίδραση στο σκανδαλώδες βήμα».
Αποστέλλεται επίσης προειδοποίηση προς την ΕΕ «έως το δεύτερο σχέδιο δράσης του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, το 2026, υπάρχει περιθώριο να αναστραφούν τα “λάθη” στον χάρτη. Η Άγκυρα δεν φαίνεται διατεθειμένη να το αφήσει να περάσει έτσι και αναμένονται σύντομα διπλωματικές ενέργειες. Όπως τουλάχιστον διαμηνύουν φιλο-κυβερνητικά μέσα, όπως η Μιλιέτ. Η τουρκική στρατηγική είναι μια άσκηση πίεσης προς την ΕΕ, συνδυάζοντας ρητορική αποφασιστικότητας με προειδοποιήσεις για διπλωματικές ενέργειες, για να μην κατηγορηθεί για αδράνεια και μειοδοτική πολιτική.