Θάνος Πλεύρης: Ποιος πραγματικά ο νέος υπ. Υγείας. Αντιεμβολιαστικό κρεσέντο, νεκροί μετανάστες [video]

Θάνος Πλεύρης: Ποιος πραγματικά ο νέος υπ. Υγείας. Αντιεμβολιαστικό κρεσέντο, νεκροί μετανάστες

Τι έλεγε στο παρελθόν για τους εμβολιασμούς ο νέος υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης;

Να καθαρίσει τον covid όπως τα Εξάρχεια και παλιότερα όπως τους μετανάστες, κλήθηκε ο Θάνος Πλεύρης, αναλαμβάνοντας καθήκοντα ως νέος υπουργός Υγείας και εξαργυρώνοντας τη μακρά πορεία του στον ακροδεξιό λαϊκισμό.

Την ώρα που η πανδημία μπαίνει στο τέταρτο και ίσως κρισιμότερο “κύμα” της, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνει τα κλειδιά του πλέον νευραλγικού υπουργείου σε έναν βουλευτή του που αφενός έχει συνδεθεί με τον συνωμοσιολογικό χώρο της ακροδεξιάς και των “Μακεδονομάχων”, αφετέρου έχει στιγματιστεί στη δημόσια σφαίρα από τις καθόλα μη ανθρωπιστικές δηλώσεις του περί μεταναστευτικής πολιτικής.

Ο άνθρωπος λοιπόν που καλείται τώρα να διαχειριστεί τη δημόσια υγεία και όσα αυτή προσβεύει για την απρόσκοπτη απόδοσή της σε οποιονδήποτε την έχει ανάγκη ως αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα -που δεν μπορεί να κρίνεται αλα κάρτ- μας έχει “χαρίσει” τοποθετήσεις για σφράγισμα συνόρων ακόμη κι αν αυτό προϋποθέτει “παράπλευρες απώλειες”. Δηλαδή νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες.

Δέκα χρόνια πριν λοιπόν, το 2011 και στα πλαίσια εκδήλωσης του ακροδεξιού περιοδικού Patria, ο νυν υπουργός Υγείας και άλλοτε σύμβουλος του Άδωνι Γεωργιάδης όταν διατελούσε και εκείνος υπ. Υγείας, ανέπτυσσε το σκεπτικό του σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους πρέπει να αντιμετωπίζεται το ζήτημα της μετανάστευσης.

Όπως έλεγε τότε λοιπόν ο κ. Πλεύρης, δύο είναι οι τρόποι αντιμετώπισης της μετανάστευσης. Η φύλαξη των συνόρων και τα “αντικίνητρα” όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, παραμονής των μεταναστών στη χώρα τους. Ο ίδιος εξηγούσε καταχειροκροτούμενος από το κοινό του, “η φύλαξη των συνόρων δεν μπορεί να υφίσταται αν δεν υπάρχουν απώλειες και για να γίνω κατανοητός, αν δεν υπάρχουν νεκροί!”.

“Όταν είσαι εδώ δεν θα υπάρχουν κοινωνικές παροχές, δεν θα μπορείς να φας, να πιεις, δεν θα μπορείς να πας στο νοσοκομείο. […] Πρέπει να περνάνε χειρότερα -από τις χώρες τους-. Η κόλαση πρέπει να φαντάζει παράδεισος σε αυτό που θα ζουν εδώ!”.

Η εκδήλωση είχε γίνει στις 10-4-2011 και το παρακάτω βίντεο είναι μάρτυρας των λεγόμενων.

YouTube player

 

Σε άλλες αναφορές βέβαια από το παρελθόν του, ο υπ. Υγείας μιλούσε και για καθαρότητα του ελληνικού έθνους.

Σε πιο πρόσφατες τοποθετήσεις του, και συγκεκριμένα το 2019, ο κ. Πλεύρης δήλωνε πως “πρέπει να είμαστε δεκτικοί στους πρόσφυγες, αλλά αποτρεπτικοί σε όσους έρχονται για οικονομικούς λόγους”, κάνοντας μια διάκριση που ταυτίζεται εν πολλοίς με τις πιο αντιμεταναστευτικές θέσεις που διατυπώνονται από τις χώρες του Βίσεγκραντ. Μάλιστα, έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ των “ελεγχόμενων κλειστών κέντρων” στα οποία οι συνθήκες υγείας και διαμονής είναι το λιγότερο, άθλιες.

 

Το άρθρο υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξουν στρατηγικές με τις οποίες να διασφαλίζεται ότι ο προσφυγικός πληθυσμός εντάσσεται στα εθνικά σχέδια για τη μείωση της μετάδοσης του κορονοϊού, αλλά και να διασφαλίζεται η συμπερίληψη προσφύγων και μεταναστών στα σχέδια για τον εμβολιασμό. Όλα αυτά την ώρα που εξαιρούνται από τον εμβολιασμό οι μετανάστες χωρίς χαρτιά και όσοι έχουν λάβει απορριπτική απόφαση ασύλου σε δεύτερο βαθμό.

Διγλωσσία και για τα εμβόλια

Σε ο,τι αφορά δε, το ζήτημα της πορείας του εμβολιασμού, μόλις τον περασμένο Ιούλιο ο κ. Πλεύρης έλεγε ότι “ευθύνη της κυβέρνησης είναι να έχει εμβόλια και όχι να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν ενάντια στον κορονοϊό”.

“Τα εμβόλια τα έχουμε, τους στόχους θα τους πιάναμε. Το αν δε θέλει ο πολίτης να εμβολιαστεί με συγχωρείτε, δεν μπορείτε να το βάλετε ότι φταίει η κυβέρνηση θα έφταιγε αν δεν είχα τα εμβόλια. Εάν δε θέλει να εμβολιαστεί ο πολίτης, είναι ευθύνη δική μου να τον πείσω ή ο ίδιο να πάει να εμβολιαστεί;”, τόνιζε, προτάσσοντας την ατομική ευθύνη. Όλα αυτά παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει τονίσει στη συνάντησή του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, πως η μετάλλαξη Δέλτα και η διασπορά της “μας υποχρεώνει να εντείνουμε κι άλλο τις προσπάθειές μας για να πείσουμε συμπολίτες μας, οι οποίοι ακόμη μπορεί να είναι καχύποπτοι, ότι πρέπει να εμβολιαστούν. Εκεί θα εστιάσουμε όλη μας την προσπάθεια. Είναι μια προσπάθεια, η οποία δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στο κεντρικό μήνυμα το οποίο εκπέμπεται συστηματικά και μεθοδικά από την Κυβέρνηση και από τους ειδικούς εδώ και πολλούς μήνες”.

Φυσικά, την εποχή του ΛΑΟΣ, ο κ. Πλεύρης ήταν στη “γραμμή” Βελόπουλου, σε ένα αντιεμβολιαστικό κρεσέντο, τότε για τον Η1Ν1. Άτιμο το διαδίκτυο, λειτουργεί ως καθρέφτης.

 

Τι έλεγε ο κ. Πλεύρης το 2010, όντας βουλευτής του ΛΑΟΣ, τότε που και ο κ. Γεωργιάδης είχε βέβαια ανάλογες απόψεις: “Μου δόθηκε η εντύπωση ενός απόλυτα πατερναλιστικού προτύπου της Ιατρικής. Έβλεπα επιστήμονες που ήταν οι κατεξοχήν υπεύθυνοι να πείσουν τον κόσμο για τον εμβολιασμό” (σημειώνεται πως ανάμεσά τους ήταν ο κ. Τσιόδρας).

“Και να προσπαθούν να τον πείσουν με ένα φοβικό συναίσθημα, όταν έχουμε ένα καινούργιο σκεύασμα μη δοκιμασμένο, στα όρια των πειραματικών ελέγχων, δεν είχαν γίνει όλες οι κλινικές φάσεις, αποφάσισε ο ΠΟΥ να τεθεί σε κυκλοφορία πιο γρήγορα αλλά αυτό δε σημαίνει ότι υπάρχαν κάποιες προϋποθέσεις. Ακούγαμε επιστήμονες να βγαίνουν και να λένε είναι εγκληματική αμέλεια αν δεν πάτε να κάνετε το εμβόλιο χωρίς να μπορούν να απαντήσουν ποια είναι αυτή η αναγκαιότητα. Είμαστε στη φιλελεύθερη πολιτική ότι ο ασθενής αποφασίζει τι θέλει να κάνει και δεν θα πιέζεται”.

Μένει να δούμε αν ο κ. Πλεύρης με τον νέο του ρόλο σαν υπουργός Υγείας και ως πολιτική επιλογή του ιδίου του πρωθυπουργού, θα επαναδιατυπώσει τις τότε αναφορές του, ή αν θα “ξεχάσει” το παρελθόν όπως έχουν πράξει και άλλοι πολιτικοί του ευρύτερου πολιτικού χώρου από τον οποίο έχει αναδυθεί ο κ. Πλεύρης. Σημειώνεται τέλος πως ο κ. Πλεύρης έχει ζητήσει προ ημερών και υποχρεωτικότητα εμβολιασμού και στους εκπαιδευτικούς, κάτι που θα δούμε αν θα υλοποιηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.

Θάνος Πλεύρης – Βιογραφικό

Ο Θάνος Πλεύρης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 21 Μαΐου του 1977 και είναι παντρεμένος με δυο παιδιά. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει μεταπτυχιακό τίτλο από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης με τίτλο «Η συναίνεση του ασθενούς σύμφωνα με το ελληνικό και γερμανικό ποινικό δίκαιο» και έχει κάνει Διδακτορική Διατριβή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με τίτλο «Η ποινική ευθύνη στην ιατρική πράξη. Έρευνα και πειραματισμός με αντικείμενο τον άνθρωπο» με ειδίκευση στο ποινικό και ιατρικό δίκαιο.

Μιλάει άπταιστα Γερμανικά και Αγγλικά ενώ σε ό,τι αφορά τις Κοινοβουλευτικές Δραστηριότητες, συμμετείχε στις Επιτροπές Θεσμών και Διαφάνειας, Κοινωνικών Υποθέσεων, Συνταγματικής Αναθεώρησης, Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας, Παρακολούθησης Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, στην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή προς Διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεσθεί από τον πρώην αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Δημήτριο Παπαγγελόπουλο κατά την άσκηση των καθηκόντων του και Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Συνεδρίασης της Ένωσης για τη Μεσόγειο.

Είναι μέλος στην κοινοβουλευτική ομάδα φιλίας της Γερμανίας και αντιπρόεδρος στην κοινοβουλευτική ομάδα φιλίας της Κίνας.

Παράλληλα, είναι ιδρυτής της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με την επωνυμία «Επιτήρηση Λοιμώξεων στην Υγεία» (ΕΠ.ΛΟΙ.Σ.Υ.) Έχει δημοσιεύσει αρκετές μελέτες επάνω σε κλινικές δοκιμές και τα δικαιώματα των ασθενών με το πιο πρόσφατο το «Νοσοκομειακές Λοιμώξεις, Νομική εκτίμηση, Δικαιώματα ασθενών, Η θέση του ιατρού, Παραδείγματα Νομολογίας».

Exit mobile version