Tέλεια πατατοσαλάτα από την Ουκρανία με 4 υλικά
Αυτή η σκορδάτη πατατοσαλάτα είναι ό,τι πρέπει για να συνοδεύει ανοιξιάτικα πιάτα.
Οι πατάτες στην ουκρανική κουζίνα είναι το άλφα και το ωμέγα. Τις μαγειρεύουν με διάφορους τρόπους, βραστές, τηγανητές, ψητές, πουρές ή ακόμα και σε πιροσκί και τα γεμιστά ζυμαρικά βαρένικι, για το καθημερινό ή το γιορτινό τραπέζι, για πρωινό, μεσημεριανό ή βραδινό.
Μια εύκολη πρώτη ύλη –και πολύ φτηνή- που με λίγα μόνο υλικά γίνεται ένα χορταστικό φαγητό. Όπως ακριβώς με αυτή την πατατοσαλάτα με άνηθο και σκόρδο. Και παρά το γεγονός ότι οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν ηλιέλαιο αφού αυτό διαθέτουν σε αφθονία, είναι ακόμα πιο γευστική με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
Τρως μια μπουκιά και είναι αδύνατον να πιστέψεις ότι αυτές οι βουτυράτες πατάτες έχουν μόνο 4 υλικά με το άρωμα του άνηθου, τη σπιρτάδα του σκόρδου και την επίγευση των ξηρών καρπών του ελαιόλαδου να ξεχωρίσουν σε κάθε πιρουνιά.
Οι Ουκρανοί την τρώνε ακόμα και για πρωινό με παστές ρέγκες και τουρσιά αλλά δοκιμάστε την μαζί με σνίτσελ κοτόπουλου ή τηγανητό ψάρι και θα καταλάβετε πώς ένα ταπεινό πιάτο μπορεί να αναδειχτεί σε μεγαλείο.
Και μπορεί να γίνεται μια χαρά όλη τη χρονιά αλλά οι ανοιξιάτικες πρώτες πατάτες και ο φρέσκος άνηθος είναι που κάνουν τη διαφορά. Προσπαθήστε λοιπόν να βρείτε καλές πατάτες αφού όλη μαγεία σε αυτή τη συνταγή δεν είναι η τεχνική αλλά τα υλικά.
Οι συμβουλές πριν ξεκινήσετε:
1.Χρησιμοποιήστε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Η ποσότητα της συνταγής είναι μεγάλη –η πατατοσαλάτα το θέλει το λάδι της- οπότε η ποιότητα είναι πολύ σημαντική.
2.Βράστε ολόκληρες τις μικρές πατάτες. Αν πάλι έχετε μεγαλύτερες πατάτες κόψτε τις σε χοντρά κομμάτια. Και βάλτε τις στο μάτι με κρύο νερό αντί να τις ρίξετε σε νερό που βράζει.
3.Χρησιμοποιήστε πρέσα σκόρδου. Μπορείτε να το ψιλοκόψετε αλλά σε αυτές τις λεπτομέρειες φαίνεται η διαφορά. Με την πρέσα το σκόρδο απελευθερώνει όλα τα αρώματά του, τα κομματάκια είναι πιο μικρά και αρωματίζει ομοιόμορφα όλες τις πατάτες.
Πατατοσαλάτα με σκόρδο και άνηθο από την Ουκρανία
Υλικά για 4-6 άτομα
Χρόνος προετοιμασίας 10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 20 λεπτά
1 κιλό μικρές ανοιξιάτικες πατάτες
2 κουτ. σούπας αλάτι
3 σκελίδες σκόρδο
¼ φλιτζανιού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι άνηθο, ψιλοκομμένο
Διαδικασία
Αν είναι μικρές πατάτες αφήστε τις ολόκληρες. Αν είναι μεγαλύτερες κόψτε τις σε κομμάτια ίδιου μεγέθους. Βάλτε τις σε μια κατσαρόλα με νερό να τις σκεπάζει για 5 εκ. Προσθέστε το αλάτι και αφήστε τις να πάρουν μια βράση σε μέτρια προς υψηλή φωτιά.
Χαμηλώστε τη θερμοκρασία και αφήστε τις να σιγοβράσουν με μισάνοιχτο το καπάκι της κατσαρόλας για 12-15 λεπτά μέχρι να τις τρυπάτε εύκολα με το πιρούνι αλλά όχι να λιώνουν.
Όσο βράζουν οι πατάτες λιώστε το σκόρδο με την πρέσα. Προσθέστε το ελαιόλαδο και τον άνηθο και αναμείξτε καλά.
Σουρώστε τις πατάτες, περιχύστε τις με το ελαιόλαδο και μια πρέζα αλάτι. Ανακατέψτε ελαφρά για να μην τις λιώσετε και δοκιμάστε αν θέλουν λίγο αλάτι ακόμα. Μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 4 μέρες.