29 Απριλίου, 2024

Συζητώντας με τον καταξιωμένο σεφ Ματέο

Συζητώντας με τον καταξιωμένο σεφ Ματέο

Μάρα Βαλαμβάνη
Μάρα Βαλαμβάνη

Μια διαφορετική καλοκαιρινή περίοδος, γεμάτη εμπειρίες, συναισθήματα, και νέες γνωριμίες, οδεύει προς το τέλος της. Μια σεζόν επιτυχημένη όπως κάθε χρόνο.. Σ’ έναν μαγικό τόπο στην Αγία Μαρίνα Χανίων. Πριν λίγους μήνες συναντήσαμε τον επιχειρηματία Μιχάλη Μωραιτάκη και την σύζυγό του Λόνε και μας μίλησαν για την επιτυχία του Rustic Garden αλλά και για την έναρξη του Mimora. Μέσα από εκείνους γνωρίσαμε και τον σεφ του Rustic  Garden, τον Ματέο Βιδέλη ή Ματ όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του…Ένα αγαπημένο πρόσωπο δικό μας αλλά και του κοινού που γεύεται τα ξεχωριστά πιάτα που δημιουργεί, μαζί με το team του.

Τι καλύτερο λοιπόν, απ’ το να ξεκινήσουμε την δική μας σεζόν  με έναν καταξιωμένο Σεφ.

Ματέο μου καλώς μας ήρθες, εδώ στο μεγαλύτερο site ενημέρωσης στο onenews.gr.

Καλώς σας βρήκα. Σε ευχαριστώ για την πρόσκληση σου.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που ξεκινάω την σεζόν μαζί σου, γιατί εκτός από φίλος μου καλός, είσαι ένας άνθρωπος που εξελίσσεται συνεχώς σε όλα τα επίπεδα. Είσαι ένα πολύ καλό παράδειγμα για τους νέους σήμερα.

Σε ευχαριστώ πολύ Μάρα μου για αυτό που είπες. Μα η ζωή η ίδια εξελίσσεται. Δεν πρέπει να μένουμε πίσω εμείς. Ως νοήμων άνθρωπος πιστεύω ότι η πορεία ενός ανθρώπου είναι η εξέλιξη.

Θα ήθελα αρχικά για να σε γνωρίσει και ο κόσμος καλύτερα να μου πεις δυο λόγια για το που και πως μεγάλωσες.

Γεννήθηκα στα Τίρανα, αλλά μεγάλωσα στην Πάτρα. Έχασα τον πατέρα μου σε πολύ μικρή ηλικία, τρυφερή ηλικία, που όπως όλα τα παιδιά έτσι και εγώ τον είχα ανάγκη. Παρ όλα αυτά όμως η μητέρα μου με μεγάλωσε και εμένα και τα αδέλφια μου με πολύ φροντίδα και αγάπη. Δεν μας έλειπε τίποτα. Όταν η μητέρα μου εργαζόταν μας είχαν οι γιαγιάδες μας. Η μία ζούσε σε ένα χωριό στην Αλβανία και πηγαίναμε τα καλοκαίρια. Εκείνη για να με απασχολεί μαγείρευε και με είχε δίπλα της. Έτσι ήρθα σε επαφή πρώτη φορά με την μαγειρική.

Σαν παιδί ονειρεύτηκες ποτέ να γίνεις Σεφ;

Όχι. Δεν το είχα σκεφτεί. Όμως μου άρεσε η μαγειρική πάρα πολύ. Είχα βάλει στόχο να την μάθω καλά και το πέτυχα. Γενικά μου αρέσει ως άνθρωπος να βάζω στόχους και να δουλεύω για να τους πετύχω.

Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα που περνάς αυτή την στιγμή Ματ μου και σου αξίζουν συγχαρητήρια.

Αυτό που σου είπα λίγο πριν. Η ζωή είναι εξέλιξη και η εξέλιξη ζωή.

Ποιο ήταν το πρώτο φαγητό που έμαθες να μαγειρεύεις;

Ως παιδί αγαπούσα τα μακαρόνια με κιμά. Δεν θα μπορούσα να μην το μάθω πρώτα από οτιδήποτε άλλο. Ήταν μονόδρομος για μένα. ( Γέλια).

Την μαγειρική την αγαπάς πολύ. Νιώθεις τυχερός που μπορείς να κάνεις αυτό που αγαπάς ή οι δυσκολίες σε απογοητεύουν κάποιες φορές;

Κατ’ αρχήν, σίγουρα νιώθω τυχερός που το χόμπι μου έγινε η δουλειά μου. Οι εποχές έχουν αλλάξει προς το χειρότερο και πολλοί άνθρωποι αναγκάζονται να εργάζονται σε κάτι που δεν τους αντιπροσωπεύει προκειμένου να ζήσουν. Επομένως, ναι είμαι πολύ τυχερός. Σε σχέση με τις δυσκολίες που με ρώτησες, θεωρώ ότι με κάνουν πιο δυνατό , γιατί με ωθούν να ανεβάζω τον πήχη όσον αφορά τους στόχους μου. Ενώ είμαι χαμηλών τόνων είμαι και πεισματάρης. Δεν τα παρατάω εύκολα.

Μίλησε μου για τα στάδια που πέρασες μέχρι να φτάσεις στο σήμερα.

Είχα βρεθεί στην Σκωτία για ένα διάστημα και μου δόθηκε η ευκαιρία να δουλέψω σε κουζίνα. Την εκμεταλλεύτηκα αυτή την ευκαιρία και έμεινα κάποια χρόνια εκεί. Πρέπει να σου πω πως τότε συνειδητοποίησα πως αυτή είναι η δουλειά που αγαπώ και που θα έκανα. Δημιουργική, εξελισσόμενη, σε κρατάει σε εγρήγορση ρε παιδί μου.

Πώς ήταν τα πράγματα εκεί;  Στην εστίαση εννοώ. 

Οι συνθήκες εργασίας είναι σίγουρα καλύτερες απ’ ότι εδώ. Ειδικά στην συμπεριφορά του εργοδότη προς το προσωπικό αλλά και το αντίστροφο. Εδώ υπάρχει πρόβλημα. Έλλειψη σεβασμού, μη συνεργατικό πνεύμα, ιδιαίτερα απ’ το προσωπικό στον εργοδότη. Αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα γιατί είναι μια ομαδική δουλειά.

Γιατί δεν έμεινες εκεί να εργαστείς;

Με κούρασε το εξωτερικό. Απ’ την άλλη παρά τις δυσκολίες σαν την Ελλάδα δεν έχει. Ήταν βέβαιο ότι θα επέστρεφα. Έτσι όταν γύρισα ήρθα για διακοπές στα Χανιά όπου γνώρισα τον Μιχάλη. Αποδείχτηκε ότι η γνωριμία μας δεν ήταν τυχαία. Έχουμε μια υπέροχη συνεργασία 7 χρόνια περίπου.

Τι είναι αυτό που σε εξιτάρει περισσότερο στην δουλειά σου;

Η μίξη των πρώτων υλών. Το ότι τα πάντα τα φτιάχνω από την αρχή. Δεν χρησιμοποιώ τίποτα έτοιμο. Αυτή είναι η μαγεία άλλωστε της εστίασης.

Κάποιες ιδιαιτερότητες των πελατών, όπως αλλεργίες, δυσανεξίες, γούστα διαφορετικά πως τα αντιμετωπίζεις;

Σε ότι αφορά την υγεία ιδιαίτερα, με σεβασμό και μεγάλη προσοχή. Δεν παίζεις με αυτά τα πράγματα. Όσον αφορά τα γούστα υπάρχουν εναλλακτικές που σίγουρα θα καλυφθούν οι ανάγκες του κάθε πελάτη.

Αν διάλεγες τώρα επάγγελμα θα έκανες το ίδιο ή θα ακολουθούσες διαφορετική κατεύθυνση;

Εννοείται ότι θα διάλεγα το ίδιο. Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου σε έναν άλλο χώρο εκτός της μαγειρικής.

Απ’ ότι μου είπες και την πρώτη φορά που μιλήσαμε αλλάζεις κάθε χρόνο το μενού. Είναι ευχάριστα αποδεκτή από τους πελάτες η αλλαγή αυτή; 

Βέβαια. Γιατί τους δίνουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουν καινούργιες γεύσεις. Υπάρχουν όμως και κάποιοι , λίγοι βέβαια, που δεν τους αρέσουν τέτοιου είδους αλλαγές. Εμμένουν στα παλιά.

Η σπεσιαλιτέ σου ποια είναι;

Ό,τι έχει να κάνει με θαλασσινά. Παρ όλα αυτά αγαπώ όλες μου τις συνταγές.

Ποιες καινούργιες συνταγές πρόσθεσες φέτος στο μενού του Rustic ;

Σεβιτσε με τσιπούρα, κάποια χειροποίητα λουκάνικα που φτιάχνουμε μόνοι μας , κάποια παγωτά με μπαχαρικά μοσχοκάρυδο και κρόκο Κοζάνης, κρητικό Μιλφέιγ αρωματισμένο με ρακόμελο και πολλά άλλα που σας προκαλώ να έρθετε να δοκιμάσετε.

Το χειμώνα ξεκουράζεσαι ή εργάζεσαι;

Εργάζομαι λιγότερο από το καλοκαίρι, λιγότερες μέρες δηλαδή για να έχω το χρόνο να παρακολουθώ σεμινάρια πάνω στην μαγειρική και να ανακαλύπτω νέες συνταγές που δημιουργώ μόνος μου.

Η συνεργασία σου με τον Μιχάλη Μωραιτάκη σε έχει βοηθήσει να εξελιχθείς σε αυτή την δουλειά;

Φυσικά. Ο Μιχάλης είναι ένας πετυχημένος και με μεγάλη εμπειρία επιχειρηματίας. Ξέρει τι χρειάζεται όσον αφορά τον εξοπλισμό για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα και μου το παρέχει. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμένα.

Τι θα συμβούλευες τα νέα παιδιά που θέλουν να ακολουθήσουν το δικό σου παράδειγμα;

Ό,τι κάνεις να το κάνεις με αγάπη. Να δίνεις όλο σου το είναι, να κάνεις όσο το δυνατόν πιο σωστές επιλογές και να διατηρείς ένα χαμηλό προφίλ.

Ματέο μου σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την ανταπόκριση σου στην πρόσκληση μου. Σου ευχόμαστε να έχεις πάντα επιτυχίες και να παραμείνεις το απλό και χαμογελαστό παιδί που όλοι αγαπάμε. Μας γέμισες θετική ενέργεια.

Και εγώ σας ευχαριστώ πολύ για αυτή την όμορφη κουβέντα. Θα τα πούμε σύντομα στο Rustic Garden.

 

Μάρα Βαλαμβάνη