ΣΥΡΙΖΑ: Το μεγάλο μειονέκτημα και τα δύο λάθη Κασσελάκη που αποδείχθηκαν ολέθρια – Τα σενάρια της επόμενης μέρας

Eurokinissi

Τα σενάρια της επόμενης μέρας – Πότε θα γίνουν εκλογές

Πραγματικά πολεμικό είναι το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τα πρωτοφανή γεγονότα του Σαββατοκύριακου κατά τη συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος, όταν υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφής μελών του οργάνου κατά του -έκπτωτου πλέον- πρόεδρου, Στέφανου Κασσελάκη. Τα «στρατόπεδα» είναι σε θέσεις μάχης ενώ, ο ίδιος ο τέως πρόεδρος δεν έχει ακόμα ανοίξει τα χαρτιά του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Στέφανος Κασσελάκης, πλέον δεν έχει κανένα αξίωμα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, πέραν του ότι είναι απλό μέλος. Ως εκ τούτου, το μειονέκτημα του είναι ότι θα είναι απών από τις διαδικασίες οι οποίες ανοίγουν τον κύκλο των εσωκομματικών διεργασιών και θα οδηγήσουν στην εκλογή νέας ηγεσίας του κόμματος – με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Τα δύο βασικά λάθη

Ως εκ τούτου, φαίνεται ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε, τα τελευταία 24ωρα δύο βασικά λάθη που οδήγησαν στα ολέθρια αποτελέσματα της συνεδρίασης της ΚΕ. Έμπειρα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως ήταν λάθος το ότι ο ίδιος δεν προσέφυγε, όπως τον προέτρεψαν, στις εσωκομματικές εκλογές ως πρόεδρος. Εάν ο Κασσελάκης είχε  «σηκώσει το γάντι» που του πέταξαν, πριν τη συνεδρίαση της ΚΕ, Πολάκης και «87», θα μπορούσε να οργανώσει και τον προεκλογικό του αγώνα, παραμένοντας πρόεδρος του κόμματος.

Όπως σημείωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN ο Χρήστος Τσιγουρής, το δεύτερο λάθος που πολλοί εκτιμούν ότι έκανε, είναι ότι, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΕ, και όσο οι συσχετισμοί στη συζήτηση που διεξαγόταν ήταν οριακοί, επέλεξε να κάνει μία εμπρηστική, επιθετική ομιλία, κυρίως εναντίον των συντρόφων του που τον αμφισβήτησαν, αντί να κινηθεί σε χαμηλούς τόνους. Αυτή η ένταση είχε σαν αποτέλεσμα, και τα στελέχη που ήταν ενδιάμεσα στην πρόταση μομφής ή την απόρριψή της και περίμεναν να ακούσουν και τις δύο πολιτικές επιχειρηματολογίες να «τρομάξουν» από την ακραία ρητορική και την επιθετική στάση του.

Τα σενάρια της επόμενης ημέρας

Ήδη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο 7ος όροφος της Κουμουνδούρου έχει αδειάσει και το γραφείο του προέδρου είναι κλειστό. Οι τρεις πιο στενοί συνεργάτες του έκπτωτου προέδρου. Πρόκειται για τους Μπάμπη Παπαδάκη, διευθυντής του γραφείου Τύπου, την  Ευγενία Κουντούρη, διευθύντρια του γραφείου Τύπου, και τον Μανώλη Καπνισάκη, διευθυντή του γραφείου του και πιο στενό συνεργάτη του. Συνομιλώντας κανείς μαζί τους καταλαβαίνει ότι θα ακολουθήσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα είναι διαθέσιμοι ανάλογα με τις αποφάσεις που αυτός θα πάρει.

Και από τη δήλωση που έκανε την Κυριακή (08/09) στην ΚΕ, πάντως, ο Στέφανος Κασσελάκης διαμηνύει ότι δε θα τελειώσουν εύκολα μαζί του αφήνοντας ανοιχτά τρία -περισσότερο ή λιγότερο- πιθανά σενάρια: είτε να κατέβει εκ νέου υποψήφιος, είτε να ιδρύσει δικό του κόμμα, είτε να αποσυρθεί από την πολιτική. Όσοι επικοινωνούν μαζί του δε δίνουν πολλές πιθανότητες στο τρίτο ενδεχόμενο. Οι πληροφορίες για την περίπτωση ενδεχόμενο να κάνει μία δική του πολιτική κίνηση υπάρχουν ωστόσο, σε δύο τουλάχιστον τοποθετήσεις του, το τελευταίο διάστημα, έκανε δηλώσεις που, ενδεχομένως, θα μπορούσαν να αποτελέσουν εμπόδιο, καθώς δείχνουν ανακολουθία. Στην τελευταία ΠΓ, ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν αυτός που κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στο όργανο να δεσμευτούν πως, όποια κι αν είναι η εξέλιξη στην ΚΕ, δεν θα αποχωρήσουν από το κόμμα.  Το δεύτερο είναι ότι, μέχρι τώρα, ο ίδιος πορεύτηκε καταγγέλλοντας όσους διέσπασαν το κόμμα. Όπως γίνεται αντιληπτό, αυτά θα μπορούσαν να δυσκολέψουν την επιλογή μίας αυτόνομης πορείας. Ο ίδιος διατηρεί μία ισχυρή επιρροή και δύναμη στη βάση – ενδεχομένως όχι την ίδια με μερικούς μήνες πριν, αλλά υπάρχουν χιλιάδες μηνύματα που φτάνουν στο κινητό του και υπάρχουν και περίπου -θα έλεγε κανείς οχτώ έως δέκα βουλευτές που τον παροτρύνουν να συνεχίσει την προσπάθεια.

Το χρονοδιάγραμμα της επόμενης μέρας

Σε 15 μέρες περίπου θα συνεδριάσει η ΚΕ. Θα ακολουθήσει ένα έκτακτο συνέδριο με νέα σύνθεση συνέδρων που θα εκλεγούν. Σύμφωνα με το ρεπορτάς, ως χρονικό ορίζοντα θα μπορούσε κανείς να κάνει μία πολύ ασφαλή εκτίμηση, υπολογίζοντας ενάμισι μήνα με 50 ημέρες μέχρι τις εσωκομματικές κάλπες. Μένει να φανεί πως θα τοποθετηθούν και τι θα αποφασίσουν τα όργανα. Σε ό,τι έχει να κάνει με τα πρόσωπα, τα μάτια των επίδοξων διεκδικητών είναι στραμμένα στον Κασσελάκη καθώς θα είναι άλλο τοπίο εάν ο έκπτωτος πρόεδρος δε συμμετέχει στη διεκδίκηση της ηγεσίας και άλλο εάν ο ίδιος εμφανιστεί διατεθειμένος να διεκδικήσει ξανά την προεδρία.

«Παρών» από Πολάκη, Γκλέτσο – Τα σενάρια για Φάμελλο, Φαραντούρη, Παππά

Ευθύς εξαρχής ο Παύλος Πολάκης με πολιτικό σχέδιο ως πυρήνα της πρότασής του είπε ότι θα είναι υποψήφιος. Αναζητείται ο υποψήφιος της ομάδας των «87». Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, η πιθανότερη επιλογή θα είναι ο Σωκράτης Φάμελλος ο οποίος αμέσως μετά την ΚΕ, και ενώ δεν είχε υπογράψει το κείμενο της μομφής βγήκε και μίλησε απευθυνόμενος και στα ακροατήρια που πρέπει να διεκδικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και να ακουστεί η φωνή του. Υπάρχει πάντα ο Νίκος Παππάς που, ως επικεφαλής της ΚΟ έχει ήδη έναν ρόλο. Ο ίδιος, αυτή τη στιγμή, κόβει κάθε συζήτηση για πιθανή υποψηφιότητά του, ρίχνει το βάρος στη ΔΕΘ καθώς θέλει να παρουσιάσει μία πειστική πρόταση και στο να έρθει μία ηρεμία μέσα στο κόμμα. Ο Νικόλας Φαραντούρης δηλώνει ότι θα μπορούσε να δηλώσει «παρών» και υπάρχει και ο Απόστολος Γκλέτσος. Το ενδεχόμενο να υπάρξει και άλλη υποψηφιότητα είναι ανοιχτό, ωστόσο για την ώρα έτσι έχουν τα πράγματα ενώ κάποιοι μετρούν τις σκέψεις τους και θα τοποθετηθούν ανάλογα με το τι θα κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης.

YouTube player

Exit mobile version