ΣΥΡΙΖΑ: Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, το παράλληλο κονκλάβιο συμβούλων και η στροφή στα «δεξιά»

ο Άρης Σπηλιωτόπουλος/(EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ)

Ο ρόλος της Κατερίνας Παπακώστα και του Ευ. Αντώναρου

Όπως όλα τα κόμματα, έτσι και ο ΣΥΡΙΖΑ ζει στον πυρετό των προετοιμασιών για την προεκλογική καμπάνια των ευρωεκλογών.

Η επιστροφή του Στέφανου Κασσελάκη για λίγες ημέρες έθεσε σε κίνηση τον μηχανισμό της Κουμουνδούρου, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί δικό του δρόμο όσον αφορά την επικοινωνία. Πρόσωπα, δε, που προκαλούν αίσθηση βρίσκονται σε τακτική επικοινωνία με τον Στέφανο Κασσελάκη, δίνοντάς του συμβουλές και αναλύσεις στο δρόμο προς την κάλπη.

Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος διόλου ξένος στην Κουμουνδούρου

Εχτές έκανε την εμφάνισή του το όνομα του Άρη Σπηλιωτόπουλου ως νέας προσθήκης στο επικοινωνιακό επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη. Ωστόσο αυτό δεν είναι αληθές, καθώς ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Καραμανλή ανέλαβε να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο της προετοιμασίας και της ανάλυσης μετρήσεων κοινής γνώμης, με ειδίκευση τα focus groups, εκεί όπου αναλύονται ποιοτικά δεδομένα και συναισθήματα κοινών και συγκεκριμένων ομάδων.

Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος δεν είναι ξένος στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τον Μάιο του 2019 είχε δηλώσει το ενδιαφέρον του για το κάλεσμα συστράτευσης προς ευρύτερες δυνάμεις που είχε απευθύνει τότε ο Αλέξης Τσίπρας. Κατόπιν, στις αραιές εμφανίσεις του σε μέσα ενημέρωσης ασκούσε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ εργάζεται εδώ και χρόνια στον χώρο της επικοινωνίας.

Η ενασχόληση του Άρη Σπηλιωτόπουλου με τα του ΣΥΡΙΖΑ δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, καθώς πληροφορίες τον εμφάνιζαν ως πιθανό υποψήφιο ευρωβουλευτή με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Άλλα πρόσωπα, άλλωστε, που θήτευσαν σε κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή έχουν πλέον στενή σχέση με την Κουμουνδούρου.

Ο ρόλος της Κατερίνας Παπακώστα και του Ευ. Αντώναρου

Βασικός κρίκος στη σχέση Σπηλιωτόπουλου με τον ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να είναι η Κατερίνα Παπακώστα, η οποία από το 2018 συμμετείχε στην κυβέρνηση Τσίπρα ως υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη. Έναν χρόνο νωρίτερα είχε σχηματίσει το κόμμα «Νέα Ελληνική Ορμή», ενώ σενάρια έφεραν τον Ευάγγελο Αντώναρο και τον Άρη Σπηλιωτόπουλου να συμμετέχουν στις πολιτικές κινήσεις της Κατερίνας Παπακώστα. Εκείνη την εποχή δεν ευοδώθηκαν αυτές οι προσπάθειες.

Κατόπιν όμως οι σχέσεις της τριάδας με τον ΣΥΡΙΖΑ παρέμειναν ενεργές, αλλά διακριτικές. Εν τέλει ο μεν Ευ. Αντώναρος εντάχθηκε στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές του 2023 και τώρα κατέρχεται υποψήφιος στις ευρωεκλογές. Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, από την άλλη, φέρεται σύμφωνα με δημοσιεύματα να συνέδραμε με τις δυνάμεις του στην υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Σιδηρόπουλου, γιου της Κατερίνας Παπακώστα, για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Το «κονκλάβιο» και η συντηρητική στροφή Κασσελάκη

Πέραν του Άρη Σπηλιωτόπουλου, δημοσιεύματα φέρουν επίσης τους επικοινωνιολόγους Γιάννη Λούλη και Γιάννη Δημάκη, αλλά και τον δημοσκόπο και επικεφαλής της MRB, Δημήτρη Μαύρο, να συμβουλεύουν τον Στέφανο Κασσελάκη. Όσοι κινούνται έξω από τον στενό κύκλο του Στέφανου Κασσελάκη, ακόμα και στελέχη με «βαριές» αρμοδιότητες αδυνατούν να επιβεβαιώσουν αυτές τις πληροφορίες.

Ο λόγος έγκειται στο γεγονός πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει φτιάξει, όπως λένε, ένα παράλληλο «κονκλάβιο» συμβούλων τα μέλη του οποίου μιλούν απευθείας μαζί του. Το αποτέλεσμα είναι ο Στέφανος Κασσελάκης να κινείται αυτόνομα και ορισμένες φορές αντιθετικά με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, προχωρώντας σε οριακές επικοινωνιακές και πολιτικές κινήσεις. Έτσι εξηγούν αρκετοί το ότι ο πρόεδρος του κόμματος προβάλλει εσχάτως τα θρησκευτικά του συναισθήματα ή υιοθετεί φρασεολογία τελείως ξένα προς την Αριστερά.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως η χρήση του τριπτύχου «Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια» προκάλεσε από αμηχανία έως οργή σε κορυφαίους του ΣΥΡΙΖΑ, με την Όλγα Γεροβασίλη και τον Χρήστο Σπίρτζη να δηλώνουν δημοσίως την δυσαρέσκειά τους για την χρήση ενός τέτοιου συνθήματος της μετεμφυλιακής και χουντικής περιόδου.

Exit mobile version